Világ
Tiszta kormányt, átlátható kormányzást ígér a kínai miniszterelnök

A kormány hitelességének növelését, a kormányzás rendszerének modernizálását, tiszta, a szolgáltatásra összpontosító és a jogállami alapelveket magára nézve kötelezőnek tartó működést ígért a kínai miniszterelnök csütörtökön, az Országos Népi Gyűlés (ONGY) éves ülésszakának nyitónapján.

A parlament plenáris ülésén mondott beszédében Li Ko-csiang úgy fogalmazott, hogy a kormányzás mindjen szintjén, minden lépésnél az alkotmány iránymutatását kell követni, munkájuknak összhangban kell lennie a törvényekkel. Hozzátette: egyetlen állami szervezet sem élhet olyan hatalommal, amellyel nincs felruházva, s minden törvénysértést ki kell vizsgálni.

Li a kormányzati munka átláthatóságának növelését ígérte, és szükségesnek nevezte "demokratikus elemek beépítését és agytrösztök bevonását a döntéshozatali mechanizmusba". Elkötelezte magát a tisztakezűségnek és a mértékletességnek a kommunista párt által előírt nyolcpontos előírásai, valamint a központi kormány takarékossági programjának végrehajtása mellett.

A korrupció elleni harccal kapcsolatban Li Ko-csiang kijelentette: a kormány zéró toleranciát hirdetett. Mint mondta, bárkinek, aki bűnös - bármilyen (hatalmi) szinten legyen is -, szigorú eljárásra és büntetésre kell számítania.

Kínában az évente egyszer ülésező ONGY és annak kéthavonta összehívott állandó bizottsága felügyeli és ellenőrzi az államtanács, vagyis a kormány, a legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyészség munkáját. A teljes törvényhozás háromezer képviselője és a népfront országos bizottságának több mint kétezer, szavazati joggal nem rendelkező tagja idén tíz napon át folytatja munkáját plenáris ülésekkel és panelmegbeszélésekkel. A kínai belpolitika legfontosabb eseménye idején számos tájékoztatót tartanak országos hatáskörű szervezetek és térségek vezetői. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Karanténba vonul Andrej Plenković horvát kormányfő, mert feleségének koronavírustesztje pozitív lett - írta a helyi sajtó szombaton. A hírt a kormány is megerősítette. Ana Maslać Plenkovićnál jelentkeztek a légúti fertőzés jellemző tünetei, és belázasodott. Szombaton teszteltette magát, és kiderült, hogy...
2020. NOVEMBER 28.
[ 22:57 ]
A leköszönő Trump-adminisztráció új rendelete karácsonykor lép életbe. Az USA igazságügyi minisztériuma módosította a kivégzések végrehajtásának szabályozását, amely így már nem követeli meg, hogy a szövetségi halálos ítéleteket injekcióval hajtsák végre. A pénteken kihirdetett módosítás azonban a...
2020. NOVEMBER 28.
[ 17:03 ]
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint immár látótávolságon belül van Skócia függetlensége. Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusát megnyitó szombati beszédében kijelentette: az elmúlt egy évben egyre erőteljesebbé, az idén immár tartósan...
2020. NOVEMBER 28.
[ 15:16 ]
Beolvasás folyamatban