Világ
Az ukrán erők a szakadárok támadását vertek vissza Mariupolnál

Az ukrán fegyveres erők csütörtökre virradóra visszaverték az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok támadását Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros melletti Sirokine településnél - közölte a kijevi parancsnokság sajtóosztálya.

A szakadárok gránátvetőkkel és páncélozott járművekre szerelt fegyverekkel lőtték a Mariupol és a szeparatisták által megszállt Novoazovszk között a frontvonalon fekvő települést.

A tűzszünet ellenére a parancsnokság közlése szerint a szakadárok 40 alkalommal nyitottak tüzet az elmúlt egy nap alatt az ukrán katonák állásaira. Az ukrán ellenőrzés alatt álló Mariupol környéke mellett feszült a helyzet Donyeck térségében is, ahol az előző napokhoz hasonlóan Avgyijivka, Piszki és Artemivszk településeket lőtték a szakadárok különböző tüzérségi és lőfegyverekkel. Luhanszktól északra fekvő Scsasztya települést is ismét érték támadások.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének szóvivője arról adott hírt, hogy az elmúlt 24 órában egy katona halt meg és egy szenvedett sérüléseket a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Anatolij Sztelmah katonai szóvivő kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormányerők készen állnak arra, hogy megkezdjék a nehézfegyverek hátrébb vonásának harmadik szakaszát. Szavai szerint előző nap végrehajtották a második szakaszt, azaz a frontvonal mentén kijelölt ütközőzónából kivonták a 152 milliméter kaliberű 2C3-as (Akacija) tüzérségi rendszereket. Kiemelte, hogy a fegyverzetkivonás az ukrajnai EBESZ-misszió állandó felügyelete alatt történik. Megjegyezte, hogy a nehézfegyverek hátrébb helyezésének folytatása attól függ, tartják-e magukat a szakadárok a minszki megállapodásokban foglaltak teljesítéséhez.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Karanténba vonul a horvát kormányfő - illusztráció
2020. NOVEMBER 28.
[ 22:57 ]
A leköszönő Trump-adminisztráció új rendelete karácsonykor lép életbe. Az USA igazságügyi minisztériuma módosította a kivégzések végrehajtásának szabályozását, amely így már nem követeli meg, hogy a szövetségi halálos ítéleteket injekcióval hajtsák végre. A pénteken kihirdetett módosítás azonban a...
2020. NOVEMBER 28.
[ 17:03 ]
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint immár látótávolságon belül van Skócia függetlensége. Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusát megnyitó szombati beszédében kijelentette: az elmúlt egy évben egyre erőteljesebbé, az idén immár tartósan...
2020. NOVEMBER 28.
[ 15:16 ]
Fogadta szombaton az első betegeket a zágrábi Arena sportcsarnokban kialakított ideiglenes járványkórház - jelentette az N1 horvát hírcsatorna. Az új intézmény a klinikai kórházak kihelyezett részlegeként működik és egyelőre enyhe tünetekkel rendelkező Covid-betegeket lát el. Az ideiglenes intézménybe, amely száz...
2020. NOVEMBER 28.
[ 15:10 ]
Beolvasás folyamatban