Világ
A parlament megszavazta a hadsereg létszámának 250 ezer főre emelését

A kijevi parlament elfogadta csütörtökön azt a törvényjavaslatot, amely alapján 250 ezer főre emelik a kelet-ukrajnai lázadókkal harcban álló ukrán hadsereg létszámát.

A Petro Porosenko ukrán elnök által beterjesztett indítványt a 450 fős törvényhozás 270 tagja támogatta a szavazáskor jelen lévő 314 képviselőből.
A tavaly februárban Oroszországba menekült Viktor Janukovics elnöksége idején, még 2012-ben a parlament 184 ezer főben maximálta az ukrán fegyveres erők személyi állományát. Az új törvény alapján a létszám negyedmillióig növelhető, amiből 204 ezer a katonák létszáma, a többiek egyéb feladatokat látnak el a fegyveres erők kötelékében.

A javaslat vitájában Petro Mehed védelmi miniszterhelyettes leszögezte, hogy jelenleg az ország védelme érdekében van szükség a lépésre.

Tavaly április óta az ukrán hadsereg fegyveres konfliktust vív a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok erőivel. A Donyeck és Luhanszk megye keleti részén közel egy éve zajló harcokban az ENSZ szerint eddig több mint hatezer katona és civil vesztette életét. Az összecsapások a február 12-én kötött minszki tűzszüneti megállapodás ellenére szórványosan azóta is folytatódnak.

Petro Mehed hozzátette, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus lezárulta után, a katonai és politikai helyzet alakulásának függvényében újra csökkenthetik majd a hadsereg létszámát. Szerhij Pasinkszkij, a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának elnöke hozzáfűzte hogy elsősorban a szárazföldi erőket fogják felduzzasztani.

A fegyveres erők létszámának növelését még Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kezdeményezte január közepén, amivel Porosenko elnök is egyetértett, ezért beterjesztette a javaslatot a parlament elé. Jacenyuk akkor biztosította a törvényhozókat afelől, hogy megvan a létszámemelés anyagi fedezete, az idei évre az ország védelmi képességeinek növelésére 90 milliárd hrivnyát (mintegy 1440 milliárd forintot) különítettek el.

Tavaly a kelet-ukrajnai válság miatt arra kényszerült Ukrajna, hogy visszaállítsa a sorkatonai szolgálatot, amelyet egy évvel korábban eltöröltek. Január 20-án pedig újabb részleges katonai mozgósítási tervet fogadtak el, amelynek keretében idén összesen mintegy 200 ezer tartalékost készülnek behívni a seregbe.(MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Karanténba vonul Andrej Plenković horvát kormányfő, mert feleségének koronavírustesztje pozitív lett - írta a helyi sajtó szombaton. A hírt a kormány is megerősítette. Ana Maslać Plenkovićnál jelentkeztek a légúti fertőzés jellemző tünetei, és belázasodott. Szombaton teszteltette magát, és kiderült, hogy...
2020. NOVEMBER 28.
[ 22:57 ]
A leköszönő Trump-adminisztráció új rendelete karácsonykor lép életbe. Az USA igazságügyi minisztériuma módosította a kivégzések végrehajtásának szabályozását, amely így már nem követeli meg, hogy a szövetségi halálos ítéleteket injekcióval hajtsák végre. A pénteken kihirdetett módosítás azonban a...
2020. NOVEMBER 28.
[ 17:03 ]
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint immár látótávolságon belül van Skócia függetlensége. Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusát megnyitó szombati beszédében kijelentette: az elmúlt egy évben egyre erőteljesebbé, az idén immár tartósan...
2020. NOVEMBER 28.
[ 15:16 ]
Beolvasás folyamatban