Világ
Zágrábi kormány: Horvátország teljesítette a schengeni övezet csatlakozási feltételeit

Horvátország a kormány szerint teljesítette a schengeni övezet csatlakozási feltételeit. Ranko Ostojic belügyminiszter hétfőn adja át az Európai Bizottságnak azt a jelentést, amely bizonyítja Zágráb felkészültségét - adta hírül a horvát sajtó a csütörtöki kormányülés után.

Horvátország hivatalosan az ország EU-csatlakozásának második évfordulóján, július 1-jén nyújtja be kérelmét Brüsszelnek a schengeni övezethez való csatlakozási szándékáról.

Zoran Milanović miniszterelnök a kormányülésen elmondta, azzal, hogy Horvátország teljesítette a technikai feltételeket csak az első lépést tette meg, a csatlakozáshoz még hosszú hónapokat kell várnia. Kiemelte: Horvátország stabil és jól berendezkedett ország, amely képes rá, hogy teljesítse az unió külső határainak védelmével járó kötelezettségeket. Ehhez mindenekelőtt jó szervezettségre lesz szüksége, mert a költségek nagy részét az EU állja.

Az EU-nak 2016-ban kellene döntést hoznia arról, Horvátország megfelel-e a feltételeknek, de egyre több olyan figyelmeztetés érkezik Brüsszelből, amelyből az derül ki, az ország akkor sem lesz a schengeni övezet teljes jogú tagja, ha az összes technikai feltételnek eleget tesz.

Az EU tagállamai egyre kevésbé bíznak a schengeni határokban Románia, Bulgária és Horvátország nélkül is, ezért nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben bárkit is felvennének az övezetbe. Románia és Bulgária pedig jóval előbb csatlakozott az EU-hoz, mind Horvátország – írta korábban a Večernji list horvát napilap.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Karanténba vonul Andrej Plenković horvát kormányfő, mert feleségének koronavírustesztje pozitív lett - írta a helyi sajtó szombaton. A hírt a kormány is megerősítette. Ana Maslać Plenkovićnál jelentkeztek a légúti fertőzés jellemző tünetei, és belázasodott. Szombaton teszteltette magát, és kiderült, hogy...
2020. NOVEMBER 28.
[ 22:57 ]
A leköszönő Trump-adminisztráció új rendelete karácsonykor lép életbe. Az USA igazságügyi minisztériuma módosította a kivégzések végrehajtásának szabályozását, amely így már nem követeli meg, hogy a szövetségi halálos ítéleteket injekcióval hajtsák végre. A pénteken kihirdetett módosítás azonban a...
2020. NOVEMBER 28.
[ 17:03 ]
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint immár látótávolságon belül van Skócia függetlensége. Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusát megnyitó szombati beszédében kijelentette: az elmúlt egy évben egyre erőteljesebbé, az idén immár tartósan...
2020. NOVEMBER 28.
[ 15:16 ]
Beolvasás folyamatban