Világ
Horvátország részlegesen lezárta a határt Szerbia felé
Ennek ellenére továbbra is érkeznek a migránsok

A horvát rendőrség bejelentette csütörtök este, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet, a migránsok ennek ellenére folyamatosan érkeznek az országba - számolt be a horvát sajtó pénteken.

Horvátország a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van.

A szerbiai Sidről érkező migránsok illegálisan lépik át a zöldhatárt a kelet-szlavóniai Tovarnik körzetében. A határsértőket pedig a hatóságok már nem Zágráb felé, hanem a magyar határ mellett, a Baranyai háromszögben fekvő Pélmonostor (Beli Manastir) városába szállítják tovább.

Vladimir Sisljagic, Eszék-Baranya megye elöljárója (zupan) kaotikusnak ítélte meg a városban kialakult helyzetet - tájékoztatott a horvát közszolgálati televízió reggeli híradásában.

Elmondta, hogy Pélmonostoron jelenleg öt- és tízezer közé tehető a migránsok száma, és további határsértőket szállítanak a településre vonattal és autóbuszokkal Tovarnikból. Értesülései szerint a szerbiai Zomborban (Sombor) is négy és félezren várnak arra, hogy átlépjék a horvát határt.

Az elöljáró kifejtette, hogy a tízezres baranyai Pélmonostornak erre nincs kapacitása. Elfogadhatatlannak tartja, hogy sem a város, sem a megye illetékesei nem kaptak hivatalos értesítést arról, mi történik, és hogy milyen tervei vannak a kormánynak a továbbiakban.

"Nem tudjuk, mit csináljunk velük, azt sem tudjuk, hová mennek ezek az emberek, és ki döntött arról, hogy Tovarnikból Pélmonostorra hozzák őket" - fogalmazott az elöljáró.
A különböző sajtóbeszámolók szerint a migránsok nem kaptak enni és inni. A laktanyában, ahol el akarták szállásolni őket, nincs víz és áram sem. Több ezren töltötték a szabadban az éjszakát a földön, ruhadarabokon és kartonpapírokon heverve.

A menedékkérők azután indultak meg Szerbiából az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon - amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre - kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe.

Horvátország területére lépve a migránsok egyúttal az Európai Unió területére is léptek, bár még nem jutottak be a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek a Horvátországgal szomszédos Magyarország és Szlovénia is tagja. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiának semmi köze a döntéshez, hogy Magyarországon kért menedékjogot, jelentette ki Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök. A Pink TV-nek adott interjúban elmondta, Tiranából érkezett Budapestre, Montenegrón és Szerbián keresztül. „Mint ismeretes, magyar diplomaták biztosították számomra az utat. Amikor...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 10:47 ]
A brit kormány úgy döntött, hogy kezelni tudja a kínai Huawei Technologies berendezései jelentette biztonsági kockázatokat az ötödik generációs mobil távközlési hálózat (5G) kiépítésénél – jelentette a Financial Times című londoni üzleti napilap vasárnap. Az újság a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC)...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 8:43 ]
Donald Trump amerikai elnök kész megvétózni a szövetségi parlament határozatát, ha ebben a törvényhozók elutasítják a pénteken bejelentett rendkívüli állapotot - hangoztatta Stephen Miller, az elnök tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában. Az amerikai elnök pénteken aláírta a kormány...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 21:52 ]
Beolvasás folyamatban