Világ
Szilveszteri erőszak Kölnben: Menesztették a rendőrfőkapitányt
Betűméret:             

Nyugállományba helyezték a széles körben bírált kölni rendőrfőkapitányt azok után, hogy a kölni rendőrség leszerepelt szilveszter este, amikor a város vasútállomása előtt ezerfős randalírozó tömeg zaklatta és rabolta ki az arra járó nőket.

Idő előtt nyugállományba helyezték Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitányt, aki a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadások kapcsán adott rendőrségi tájékoztatás miatt széles körben bírálatok kereszttüzébe került - számolt be pénteken a Kölner Stadt-Anzeiger című német napilap. A hatvanéves rendőrfőnököt Ralf Jaeger tartományi belügyminiszter értesítette a felmentésről, illetve nyugdíjazásáról.

Albersnek azt vetették a szemére, hogy a támadások után nem tájékoztatta időben a nyilvánosságot a történtekről és egyebek mellett a gyanúsítottak származásával kapcsolatos információkat tartott vissza.

Szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvar előtt mintegy ezer fős észak-afrikaiakból, arabokból álló tömeg gyűlt össze, amely egyre fenyegetőbben kezdett viselkedni. Petárdákat, tűzijátákokat dobtak a járókelők közé, mire a rendőrség a teret kiürítette. Kisebb csoportokban mégis visszatértek, körbefogtak arra járókat, erőszakkal elvettek pénztárcákat, mobiltelefonokat. Sok nőt pedig szexuálisan zaklattak: elvették a ruháikat, leszakították alsóneműiket, megfogdosták őket.

A helyi rendőrség jelentésében az újév napján még az állt, hogy az éjszaka békésen telt, majd amikor napokkal később a sajtóban megjelentek az első cikkek a történtekről, már több, mint száz feljelentés született, melynek háromnegyede szexuális zaklatásról is említést tett.

A kölni rendőrfőnököt amúgy a szakszervezet a védelmébe vette, azt állítva, hogy a tömeg feloszlatásához nem volt elég rendőr – sokukat a menekültáradat miatt a déli határok ellenőrzésére vezényelték. (MTI, hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Legkevesebb ketten meghaltak, egy ember pedig eltűnt Japánban a Talas tájfun miatt, amely pénteken érte el az ország középső vidékeit. A két ember Sizuoka prefektúrában vesztette életét, ahol a heves esőzések miatt kiáradtak a folyók és több helyről jelentettek földcsuszamlásokat. A mentőszolgálat szerint három ember...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 11:48 ]
Zsarolónak nevezte pénteken az Európai Bizottság elnökét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter azon kijelentése miatt, amelyet Ursula von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen tett az olasz választások kapcsán. „Von der Leyen igazi neve: zsaroló” – írta Ziobro a Twitter közösségi honlapján. Az egyik kisebb...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 0:24 ]
Tiltakozó akciót hirdetett meg az Európai Bizottság római képviseleténél Matteo Salvini, a Liga nevű olasz párt elnöke a választási kampány zárónapján, péntek késő délután Ursula von der Leyen kijelentései miatt, aki az Európai Unió beavatkozását vetítette előre az olasz választási eredményt követően. A Liga...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 21:47 ]
Beolvasás folyamatban