Világ
Horvátország: Andrej Plenković a HDZ új elnöke

Andrej Plenkovićot választották meg vasárnap a kormányzó, konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) új elnökének, miután Tomislav Karamarko korábbi elnök júniusban lemondott tisztségéről.

A HDZ mintegy 220 ezer tagja 19 óráig adhatta le voksát a rendkívüli pártelnöki választásokon.

A funkcióért egyedüliként indult Andrej Plenković vasárnap kijelentette: a választásokig már csak két hónap van, ezért gyorsan kell cselekedni, kollégáival mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze a HDZ hitelességét, valamint a választók bizalmát. Hozzátette: arra készül, hogy megnyerje a szeptemberi előre hozott parlamenti választást, és ő legyen az új horvát miniszterelnök. Emellett kijelentette, hogy kész együttműködni a Híd Függetlenek Listájával.

A novemberi választások után a HDZ csak a Híd segítségével tudott kormányt alakítani, ám a két párt közötti különbségek vezettek a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványhoz, illetve a kormány bukásához is. A kabinet bukása után a HDZ támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. Tomislav Karamarko azért mondott le, mert nem tudta biztosítani a parlamentben a kormányzáshoz szükséges többséget.

A HDZ-t 1989-ben Franjo Tuđman alapította, és 1999-es haláláig vezette. Tőle Ivo Sanader vette át a posztot, aki elnökké választásakor Jadranka Kosor miniszterelnöknek adta azt át, 2012-től pedig Tomislav Karamarko állt a párt élén. Andrej Plenkovic a HDZ ötödik elnöke.

A politikus 1970-ben született Zágrábban, a Zágrábi Egyetem Jogtudományi Karán szerzett diplomát, 1994-től a külügyminisztériumban dolgozott. 2011-ben lépett be a HDZ-be, 2011 és 2013 között a párt parlamenti képviselője, és európai parlamenti megfigyelője volt, 2013 óta európai parlamenti képviselő. Amennyiben megnyeri a választásokat, és valóban ő lesz az új kormányfő, akkor brüsszeli posztjáról le kell mondania. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiának semmi köze a döntéshez, hogy Magyarországon kért menedékjogot, jelentette ki Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök. A Pink TV-nek adott interjúban elmondta, Tiranából érkezett Budapestre, Montenegrón és Szerbián keresztül. „Mint ismeretes, magyar diplomaták biztosították számomra az utat. Amikor...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 10:47 ]
A brit kormány úgy döntött, hogy kezelni tudja a kínai Huawei Technologies berendezései jelentette biztonsági kockázatokat az ötödik generációs mobil távközlési hálózat (5G) kiépítésénél – jelentette a Financial Times című londoni üzleti napilap vasárnap. Az újság a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC)...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 8:43 ]
Donald Trump amerikai elnök kész megvétózni a szövetségi parlament határozatát, ha ebben a törvényhozók elutasítják a pénteken bejelentett rendkívüli állapotot - hangoztatta Stephen Miller, az elnök tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában. Az amerikai elnök pénteken aláírta a kormány...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 21:52 ]
Beolvasás folyamatban