Világ
Legalább 235 halottja van az egyiptomi terrortámadásnak
Betűméret:             

Fegyveresek támadtak a Sínai-félszigeten egy mecsetben lévőkre: legalább 235-en meghaltak, további 125 ember megsérült. Egyelőre még nem vállalta magára egyetlen terrorszervezet sem, de szakértők szerint az Iszlám Állam az elkövető. Ez az egyiptomi civilek ellen valaha végrehajtott legvéresebb merénylet - írja az AP. Időközben az egyiptomi légierő péntek este légi csapásokat mért azokra a hegyvidéki területekre, amelyekre feltehetően visszahúzódtak a merénylők. A világ vezető politikusai elítélték a véres merényletet.

A híradások szerint a terroristák autókkal vették körbe az épületet, elzárták a menekülési útvonalakat és bombákkal, valamint gépfegyverekkel támadtak a pénteki imájukra hazatartó muszlim hívekre. A támadásban autókat is felrobbantottak, hogy bezárják a civileket.

A hatóságok mentőket és katonákat vezényeltek a helyszínre. Bir al-Abed környékét lezárták és keresik az elkövetőket. Még nem tudni, hogy a támadást kik hajtották végre, de szakértők szerint az Iszlám Állam helyi szervezete, a Sínai Vilajet emberei lehettek. A sejt az elmúlt években csaknem 1000 katonával végzett már.

A dzsihadisták eddigi legnagyobb merénylete a sarm es-sejki reptérről felszálló orosz chartergép felrobbantása volt 2015 őszén.

Az orosz, az amerikai és a francia elnök is elítélte az egyiptomi merényletet

Vlagyimir Putyin orosz államfő táviratban fejezte ki részvétét Abdel-Azíz esz-Szíszi egyiptomi elnöknek. “A békés emberek istentisztelet közbeni meggyilkolása megdöbbentő a kegyetlensége és a cinizmusa miatt. Ismét meggyőződtünk arról, hogy a terroristák előtt teljességgel ismeretlen az emberi erkölcs fogalma” – írta az orosz elnök.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország a jövőben is kész együttműködni a baráti Egyiptommal a nemzetközi terrorizmus erői elleni harcban – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Donald Trump amerikai elnök is elítélte “az ártatlan és védtelen egyiptomi imádkozók" elleni “borzasztó és gyáva terrortámadást”. “A világ nem tűrheti el a terrorizmust, katonai téren kell megvédeni magunkat és hiteltelenítenünk kell a terrorizmus létezésük alapját képező szélsőséges ideológiát”.

Elítélte a merényletet Emmanuel Macron francia elnök, aki Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét a Bír-el-Abídban elkövetett merénylet áldozatai hozzátartozóinak.

Határozottan ellen kell állni a határokat nem ismerő terrorizmus jelentette veszéllyel szemben és növelni kell a közös erőfeszítéseket az értelmetlen erőszak megelőzésére és kezelésére – jelentette ki Sztella Kiriakídisz, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke pénteken.

Kiriakídisz nyilatkozatában a leghatározottabban elítélte az eddigi jelentések szerint közel kétszáz áldozattal járó, Egyiptomban pénteken elkövetett merényletet és részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és az egyiptomi népnek Izrael is részvétét fejezte ki Egyiptomnak a merénylet után.

Az egyiptomi légierő támadást indított a támadók feltételezett rejtekhelyei ellen

Az egyiptomi légierő péntek este légi csapásokat mért azokra a hegyvidéki területekre, amelyekre feltehetően visszahúzódtak a merénylők, akik pár órával korábban megtámadták egy mecsetet Bír-el-Abdban.

A terrorcselekménynek 235 halálos és 109 sebesült áldozata van. Az egyiptomi államfő, Abdel-Fattáh Esz-Szíszi kíméletlen válaszcsapással fenyegette meg az elkövetőket. ”A hadsereg és a rendőrség minden erővel megtorolja mártírjaink halálát” – fogalmazott televíziós beszédben Szíszi.

A merényletet a Sínai-félsziget északi részén követték el. Az egyiptomi légierő a Bír-el-Abd körüli hegyvidék több pontjára is csapást mért, de az eredményességről még nincs hír. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban