Világ
A lengyel államfő miniszterelnöknek nevezte ki Mateusz Morawieckit, az új kabinet letette az esküt
Betűméret:             

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn kinevezte miniszterelnöknek Mateusz Morawieckit a múlt héten lemondott Beata Szydlo helyébe, aki miniszterelnök-helyettes lesz az új kormányban.

Az új miniszterelnök és a kormány tagjai letették az esküt. A kabinet összetétele nem változott, nem hivatalos sajtóhírek szerint további személycserék csak januárban várhatóak, miután az új miniszterelnök megvizsgálta az egyes tárcák működését.

Beata Szydlót a lengyel államfő tárca nélküli kormányfőhelyettesnek nevezte ki. Korábbi, hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint a társadalompolitikai ügyekért lesz felelős.

Mateusz Morawiecki, aki miniszterelnöki kinevezése előtt a pénzügyi és fejlesztési tárcák élén állt, kormányfőként továbbra is személyesen irányítja a két minisztériumot. Az új miniszterelnök kedden mond programbeszédet a szejmben, ezt követően szerda reggel bizalmi szavazás várható.

Andrzej Duda a kinevezést követő beszédben "jó, kollegiális és tiszteletre méltó" döntésnek nevezte Morawiecki elhatározását, hogy mielőtt bármilyen személycserét hajtana végre, a régi összetételű kabinettel akar együttműködni.

Az államfő "az esetek túlnyomó többségében" jónak minősítette a Jog és Igazságosság (PiS) párt 2015. őszi választási győzelme óta múlt péntekig hivatalban lévő Szydlo-kormánnyal való együttműködését, mindazonáltal megjegyezte: voltak "bizonyos gyenge pontok is", ezekre vonatkozóan az a várakozása, hogy megszűnnek. Duda ezzel többek között a nemzetvédelmi miniszter és közte észlelhető, hatásköri átfedésekből eredő feszültségekre utalhatott.

A kinevezési ünnepségen beszédet mondott Mateusz Morawiecki is, aki jelezte: kabinetje a Szydlo-kormány tekintetében "a folytatás kormánya lesz". Fő céljait "a biztonságos család", "méltóságos munka", "mindenki számára elérhető lakás" kifejezésekben foglalta össze, jelezve: e társadalmi célok elérése érdekében továbbra is a gazdaság megerősítésére fog összpontosítani.

Kiemelte továbbá Lengyelország "kulturális önazonossága és hagyománya megőrzésének" fontosságát. "A mai európai és globális történések katlanában, különféle viták kereszttüzében Lengyelország és állampolgárai érdekeit tartjuk majd szem előtt" - jelentette ki. Hozzáfűzte: kabinetje arra is törekedni fog, hogy "az egységes Lengyelország, az összes állampolgár kormánya legyen", mely "azok számára is elfogadható lesz, akik eddig nem szavaztak rá". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban