Világ
A franciák többsége ismét elégedett Emmanuel Macron politikájával
Betűméret:             

Emmanuel Macron francia államfő tetszési mutatója hat százalékpontot emelkedett egy hónap alatt, és a franciák többsége (52 százalék) ismét elégedett az elnök politikai tevékenységével - derül ki az IFOP közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a Le Journal du Dimanche című hetilap ismertetett vasárnap.

Emmanuel Macron népszerűsége jelenleg ugyanakkora, mint Nicolas Sarkozy jobboldali elnöké (2007-2012) volt a megválasztása utáni decemberben, de míg Sarkozy tetszési mutatója folyamatosan lefele halad, addig Macroné a nyári zuhanást követően szeptember óta fokozatosan emelkedik. Az előző elnök, a szocialista Francois Hollande népszerűsége decemberben már alig 37 százalékos volt, s a tendencia nem fordult meg később sem.

Az elnöki párt, a Köztársaság lendületben szavazóinak 94 százaléka elégedett Macron politikájával, a jobboldali választók 60, a centristáknak és a szocialistáknak pedig 55 százaléka támogatja Macront.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front választótáborában viszont csak 27, a radikális baloldalon pedig 23 százalékos az elnök tetszési mutatója.

"Egy 39 éves elnök megválasztásával, akinek nem volt semmilyen pártja, akit senki nem ismert, aki az ismeretlenségből tűnt fel, Franciaország elképesztette Európát és a világot (májusban)" - vélte Emmanuel Macron vasárnap este a France2 közszolgálati televíziónak adott interjúban.

"Ez a győzelem arra kötelez, hogy összefogjam mindazokat, akik készek előrevinni az országot. Ez arra is kötelez, hogy erősebben és gyorsabban haladjak Európában és a nemzetközi színtéren is" - hangsúlyozta a francia elnök, hozzátéve, hogy számára vezető szerepet vállalni az klímavédelemben vagy más nemzetközi témákban "a francia sors megtalálását" jelenti.

A reprezentatív felmérés december 8. és 16. között 1942 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban