Világ
A szíriai török hadművelet csaknem 800 ellenzőjét vették már őrizetbe Törökországban
Betűméret:             

Immár 786 embert vettek őrizetbe Törökországban az utóbbi egy hónapban, amiért az észak-szíriai Afrínban indított török hadműveletet ellenző és arról a hatóságok szerint valótlan állításokat tartalmazó posztokat tettek közzé a közösségi médiában vagy a katonai beavatkozás ellen tiltakozó megmozdulásokon vettek részt - közölte hétfőn a török belügyminisztérium.

A kormány szerint ez terrorista propagandának minősül.

A török haderő azért indított offenzívát január 20-án az északnyugat-szíriai Afrín kerületet ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, mert Ankara a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja az YPG-t.

Ráadásul az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban modern fegyverekkel támogatta a szövetséges YPG-t az Iszlám Állam szélsőségesei elleni harcban, és a török vezetés úgy vélte, hogy a szíriai kurd milícia "bővülő fegyverarzenálja" veszélyt jelent Törökországra nézve.

A belügyi tárca jelentése az őrizetbe vettek kilétére nem tért ki, de korábbi híradásokból tudni lehet, hogy a török orvosi szövetség (TTB) több vezetőségi tagja, valamint a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) számos képviselője is köztük van.

Ankara a HDP-t a PKK politikai szárnyának tekinti.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a közelmúltban jelezte, hogy a hatóságok "lépésről lépésre követik a HDP-t", és egyúttal azt javasolta, hogy távolítsák el a "török" jelzőt a szíriai hadműveletet ellenző intézmények nevéből, így a TTB-éből is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban