Világ
Merkel: Az EU megújítása nem lehet az „elitek projektje”
Betűméret:             

Az Európai Unió reformja nem lehet az „elitek projektje”, hanem az emberek javát kell szolgálnia – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a francia államfővel folytatott megbeszélése előtt.

Emmanuel Macronnal tartott tájékoztatóján elmondta, hogy Franciaország után Németországban is elkezdődik az EU jövőjéről szóló társadalmi párbeszéd. A konzultáció május 7-én indul, és valószínűleg lesz olyan eseménye is, amelyen a francia elnökkel együtt vesz részt – mondta a német kancellár.

Megerősítette, hogy Berlin és Párizs a júniusi EU-csúcsig közös javaslatokat készít az EU „újjáalakításáról”. Mint mondta, az EU több a kontinens békéjét biztosító formációnál, olyan „projektnek” kell lennie, amely megmutatja, hogy „értékeinket és érdekeinket csak együtt tudjuk érvényesíteni a világban”, és ebben „sokszínűségünknek gazdagítania, és nem zavarnia kellene bennünket”.

Az EU-nak a múlt és a jelen mellett a jövő kérdéseire is választ kell adnia, ezért Franciaország és Németország a gazdasági unióval és a valutaunióval, a bankunióval, a migrációval, a közös kül- és biztonságpolitikával, a védelem-, az energia-, a klíma- és az innovációs politikával kapcsolatban is közös javaslatokat fogalmaz meg.

Emmanuel Macron a menekültügyi rendszer megújítását a legfontosabb teendők között említette. Mint mondta, továbbra is nagy az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás, ezért meg kell állapodni a közösség új menekültügyi rendszeréről, amely a külső és a belső szolidaritást is biztosítja.

A külső szolidaritás az EU külső határainak közös védelmét jelenti, a belső szolidaritást pedig a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóták, amelyek akkor lépnek életbe, ha valamely tagállamra rendkívüli nyomás nehezedik. Nem lehet egyetlen országra hagyni a befogadás és az integráció feladatát – mondta a francia államfő.

A francia elnök kiemelte, hogy az EU sorsdöntő korszakát éli, mert a közös szuverenitást próbára teszi a nemzetközi viszonyok alakulása, a közösségen belül pedig „kétségek és erős nacionalista víziók” keletkeztek.

(MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban