Világ
Az Agrokor tulajdonosa kiadatásáról döntött a brit bíróság
Betűméret:             

A brit Westminster Magistrates' Bíróság Ivica Todorićnak, Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor tulajdonosának kiadatásáról döntött hétfőn - közölte a helyi sajtó.

Emma Arbuthnot azzal indokolta döntését, hogy nincs arra vonatkozó bizonyíték, miszerint Todorić politikai leszámolás áldozata volna Horvátországban. A bírónő a védelem minden erre vonatkozó érvelését elutasította.

Az Agrokor alapítója szigorított feltételek mellett, de szabadlábon maradhat a jogerős ítéletig. A vállalkozónak minden nap jelentkeznie kell a rendőrségen, 21 óra után pedig nem hagyhatja el londoni lakását.

Todorićnak hét napja van a fellebbezésre.

Az Agrokor tulajdonosa tavaly novemberben adta fel magát a londoni rendőrségen, miután Horvátország európai elfogatóparancsot adott ki ellene, és felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek körözési listájára is.

Sajtóhírek szerint a horvát ügyészség zároltatta a vállalkozó minden vagyonát, 64,4 millió eurót négy országban: Horvátországban, Nagy Britanniában, Hollandiában és Kanadában.

A 2016-ban csődközelbe jutott Agrokor elkészített konszolidált pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket.

A Zágráb megyei ügyészség Ivica Todorićot azzal is vádolja, hogy törvénytelenül tett szert több mint egy milliárd kuna (közel 41 milliárd forint) haszonra.

Todorić és két fia, Ante és Ivan Todorić még azelőtt elhagyták Horvátországot, hogy letartóztathatták volna őket. Utóbbi kettő később visszatért az országba és jelentkezett a hatóságoknál kihallgatásra. Ők most szabadlábon védekezhetnek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban