Világ
Moszkva szerint Washington beavatkozik a nyugat-balkáni országok belügyeibe
Betűméret:             

A nyugat-balkáni országok belügyeibe történő beavatkozással és nyomásgyakorlással vádolta meg az Egyesült Államokat és nyugat-európai szövetségeseit Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke hétfőn a szarajevói parlamentben tartott beszédében.

A boszniai képviselőknek az orosz felsőház elnöke azt mondta: a NATO nyugat-balkáni bővítése veszélyezteti a térség biztonságát és stabilitását, emellett pedig az Egyesült Államok és nyugat-európai szövetségesei Oroszország ellenes propagandát folytatnak.

„Oroszország soha senkire nem kényszerített rá semmit, és kategorikusan elutasítja a más országok belügyeibe történő beavatkozást” – hangsúlyozta Valentyina Matvijenko. Hozzátette, Moszkva célja, hogy minél szorosabb kapcsolatot alakítson ki a délkelet-európai országokkal, főként egy olyan időszakban, amikor „nehéz megőrizni a békét, és amikor éppen a világrend átrendezése folyik”, hiszen „az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek irányítani a világ sorsát”. Véleménye szerint az említett országok propagandaháborút folytatnak Oroszország ellen, mert az nem ért egyet a politikájukkal.

Az orosz politikus megköszönte a boszniai képviselőknek, hogy Szarajevó nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz. Szarajevó ezen lépése azonban nem feltétlenül tükrözi az ország teljes vezetésének véleményét, a szankciókhoz történő csatlakozást eddig csak azért nem fogadta el a parlament, mert azt a szerb képviselők minden alkalommal megvétózták.

A nyugat-balkáni országok közül Szerbia áll ki a leghatározottabban a NATO-csatlakozás ellen, mindazonáltal nem akar semmilyen tömbhöz csatlakozni, katonailag semlegesnek vallja magát, és ebben a boszniai szerbek is támogatják. A szerbeket történelmi, vallási és kulturális hagyományok kötik az oroszokhoz.

Oroszország mélységesen elítéli azt, hogy Montenegró tavaly csatlakozott a NATO-hoz – mutatott rá Valentyina Matvijenko. Mint mondta: az ott élők legalább fele nem támogatta a csatlakozást, így Podgorica döntése nem volt demokratikus, és az európai biztonsági rend aláásásának újabb példájaként szolgálhat. „Ugyanezt a veszélyes kísérletet akarják most Macedóniában is megvalósítani” – húzta alá az orosz felsőház elnöke.

Míg a Nyugat úgy véli, hogy a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációja biztosíthatja a térség békéjét és stabilitását, Oroszország szerint a NATO és az EU terjeszkedésének célja az orosz befolyás visszaszorítása. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Oroszország megkezdte békefenntartó egységeinek kivonását az egykori Hegyi-Karabah Köztársaság területéről - közölte Dmitrij Peszkov, az orosz államfő sajtótitkára kedden újságírókkal. A békefenntartók a 2020. november 10-i orosz-azeri-örmény háromoldalú nyilatkozatnak megfelelően tartózkodtak...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 15:22 ]
Orosz rakétatámadás érte szerda reggel az észak-ukrajnai Csernyihiv városát, legkevesebb nyolcan meghaltak, 18-an megsebesültek - közölte a Telegramon Olekszandr Lomako polgármester, hozzátéve, hogy az orosz fél "szándékosan célzott polgári infrastruktúrára". "Oroszország sajnos folytatja...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:57 ]
Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) megtartását tiltó polgármesteri határozatot, a rendezvény korlátozás nélkül folytatódhat Brüsszelben - közölte Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója az MTI-vel szerdán. A főigazgató emlékeztetett,...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 9:00 ]
Beolvasás folyamatban