Világ
Csúcstalálkozót tartanak az európai uniós és a nyugat-balkáni országok vezetői

Csúcstalálkozót tartanak az európai uniós és a nyugat-balkáni országok állam- és kormányfői csütörtökön a bolgár fővárosban, az ülésen elsősorban a térség jövőjéről és a közelmúltbeli amerikai intézkedésekre adandó válaszlépésekről fognak tárgyalni.

A szófiai csúcsértekezlet informális munkavacsorával kezdődött szerda este, amelyen először az innovációról és a digitális gazdaságról egyeztetnek a résztvevők. A következő napirendi az iráni atomegyezmény, amelyből Donald Trump előző héten kiléptette az Egyesült Államokat, valamint az amerikai elnök által az importált acélra és alumíniumra nemrég kivetett védővámok.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke előbbi téma kapcsán leszögezte: az EU-nak egységes frontot kell alkotnia, s egészen addig eleget kell tennie vállalásainak, amíg Irán is ezt teszi. Mint közölte, meg fogják vizsgálni, szükség esetén miként tudják megvédeni az európai cégeket az amerikai döntés negatív következményeitől. Fel kell hatalmazni rá az Európai Bizottságot, hogy kész legyen fellépni, amikor az európai érdekek sérülnek - húzta alá, hozzátéve, hogy emellett foglalkozni kell Teherán aggályos rakétaprogramjával és régióbeli tevékenységével.

Meghívólevelében Tusk az amerikai-európai kereskedelmi kérdésekről szólva is az egység fontosságát hangsúlyozta. Rámutatott: nem szabad engedni, ragaszkodni kell ahhoz, hogy az EU tartós mentességet kapjon az importvámok alól. "Az amerikai védővámok nem igazolhatóak nemzetbiztonsági megfontolásokkal. Maga a gondolat is abszurd, hogy az EU fenyegetést jelenthet az Egyesült Államokra" - írta a tanács elnöke.

Csütörtökön az uniós vezetők albán, boszniai, koszovói, macedón, montenegrói és szerb partnereikkel fognak egyeztetni a térség társadalmi-gazdasági fejlődéséről, az esetleges jövőbeli EU-csatlakozás lehetőségéről.

Fontos cél, hogy demonstrálják az Európai Unió elkötelezettségét a régió mellett és fordítva, valamint az, hogy tovább erősítsék az EU és a Nyugat-Balkán közötti infrastrukturális és digitális összeköttetéseket, emberi kapcsolatokat. Az Európai Tanács tájékoztatása szerint az unió szorosabb együttműködésre törekszik emellett az olyan közös kihívások terén is, mint a biztonság vagy a migráció.

"Meggyőződésem, hogy az EU az egyetlen olyan partner, amelyet valóban érdekel az egész térség stabilitása és az, hogy az ott élük számára jólétet hozzon a jövő, ellentétben azokkal, akik számára a régió pusztán egy geopolitikai sakkjátszma tereként szolgál, amelyben az emberek a gyalogok" - fogalmazott Tusk. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Maláj repülőgép katasztrófája: Oroszországot vádolják a maláj utasszállító lelövésével - illusztráció
2018. MÁJUS 25.
[ 12:57 ]
Mától alkalmazandó az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation, GDPR), ezzel egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az EU-ban. Az új uniós szabályozás kiterjed minden olyan hatóságra, gazdasági társaságra és szervezetre, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli...
2018. MÁJUS 25.
[ 5:41 ]
Franciaország elismeri Oroszország új nemzetközi szerepét, egyebek között a Közel-Keleten, de Moszkvának tiszteletben kell tartania partnerei érdekeit is - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök, miután csütörtökön megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal a Szentpétervárhoz közeli Sztrelna...
2018. MÁJUS 24.
[ 23:24 ]
Donald Trump amerikai elnök lemondta a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozóját Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Észak-Korea már korábban kilátásba helyezte a csúcstalálkozó elhalasztását, legalábbis ez derül ki a kommunista ország külügyminiszter-helyettesének csütörtöki nyilatkozatából, amelyet...
2018. MÁJUS 24.
[ 22:13 ]
Beolvasás folyamatban