Világ
Bizalmas terv: Elszállásolni a migránsokat, de az EU-n kívül

A dán miniszterelnök után Sebastian Kurz osztrák kancellár is szóba hozta, tárgyalások folynak az Európai Unió határain kívüli, migránsokat befogadó központok létesítsével kapcsolatban.

Kurz az osztrák közszolgálati ORF televíziónak nyilatkozva elmondta, a terven Ausztria néhány országgal karöltve dolgozik, a terv lényege pedig, hogy befogadóközpontokat létesítsenek az uniós határokon kívül, ahol az érkezők védelmet kapnának, de lehetőséget a jobb életre nem.

Az ilyen terv létezésével kapcsolatos kérdésre az osztrák kancellár elmondta: “Néhány országgal együtt dolgozunk a terv kidolgozásán, a terv még nagyon bizalmas, azért, hogy a későbbiekben biztosítani tudjuk kivitelezhetőségét”.

A konzervatív politikus nem pontosította, hogy pontosan kiknek is szánják ezeket a központokat, de dán kollégája, Lars Lokke Rasmussen elmondta, az elmúlt héten tárgyalt az üggyel kapcsolatban néhány országgal, köztük Ausztriával is “közös központok” megnyitásáról, amelyekben azokat a migránsokat helyeznék el, akiknek nincsenek meg a feltételeik ahhoz, hogy menedékjogot kapjanak az EU országaiban vagy akiknek a menedékkérelmét elutasították.

Az utóbbi napokban az osztrák média Albániát emlegeti lehetséget országként, ahol ezek a befogadóközpontok megépülhetnének. Sebastian Kurz az ezzel kapcsolatos kérdésre csak annyit felelt: meglátjuk.

Albánián kívül a Nyugat-Balkán országai azok, amelyek Európában vannak ugyan, de nem tagjai az Európai Uniónak. (Beta/AFP)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A brit választók kétharmada szerint a kormány rossz munkát végez a Brexit-tárgyalásokon, minimális relatív többségben vannak azok, akik most már rossz döntésnek tartják Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, az abszolút többség szerint ugyanakkor tiszteletben kell tartani az erről hozott népszavazási döntést -...
2018. JÚNIUS 23.
[ 11:54 ]
Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pénteken arra sürgette Moszkvát, hogy vesse latba befolyását a dél-szíriai tűzszünet betartása érdekében. Az amerikai diplomata közleményt adott ki, amelyben a szíriai kormányt vádolta meg a délnyugat-szíriai térségben meghirdetett tűzszünet megsértésével. Haley a...
2018. JÚNIUS 23.
[ 5:53 ]
Lekerülhet az Európai Unióban (EU) folytatott viták napirendjéről a menekültek tagállamok közötti elosztását szolgáló kötelező kvóták rendszere - jelezte egy pénteki német lapinterjúban Günther Oettinger uniós költségvetési biztos. Az Európai Bizottság német tagja a Handelsblatt című üzleti lapban közölt...
2018. JÚNIUS 22.
[ 18:24 ]
Beolvasás folyamatban