Világ
Bizalmas terv: Elszállásolni a migránsokat, de az EU-n kívül

A dán miniszterelnök után Sebastian Kurz osztrák kancellár is szóba hozta, tárgyalások folynak az Európai Unió határain kívüli, migránsokat befogadó központok létesítsével kapcsolatban.

Kurz az osztrák közszolgálati ORF televíziónak nyilatkozva elmondta, a terven Ausztria néhány országgal karöltve dolgozik, a terv lényege pedig, hogy befogadóközpontokat létesítsenek az uniós határokon kívül, ahol az érkezők védelmet kapnának, de lehetőséget a jobb életre nem.

Az ilyen terv létezésével kapcsolatos kérdésre az osztrák kancellár elmondta: “Néhány országgal együtt dolgozunk a terv kidolgozásán, a terv még nagyon bizalmas, azért, hogy a későbbiekben biztosítani tudjuk kivitelezhetőségét”.

A konzervatív politikus nem pontosította, hogy pontosan kiknek is szánják ezeket a központokat, de dán kollégája, Lars Lokke Rasmussen elmondta, az elmúlt héten tárgyalt az üggyel kapcsolatban néhány országgal, köztük Ausztriával is “közös központok” megnyitásáról, amelyekben azokat a migránsokat helyeznék el, akiknek nincsenek meg a feltételeik ahhoz, hogy menedékjogot kapjanak az EU országaiban vagy akiknek a menedékkérelmét elutasították.

Az utóbbi napokban az osztrák média Albániát emlegeti lehetséget országként, ahol ezek a befogadóközpontok megépülhetnének. Sebastian Kurz az ezzel kapcsolatos kérdésre csak annyit felelt: meglátjuk.

Albánián kívül a Nyugat-Balkán országai azok, amelyek Európában vannak ugyan, de nem tagjai az Európai Uniónak. (Beta/AFP)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Önkéntes katonai szolgálatot vezet be Montenegró 2019-től - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 20.
[ 11:57 ]
Észak-Korea az atomfegyver-mentesítés irányába mutató konkrét lépésekbe egyezett bele - jelentette be Mun Dzse In dél-koreai elnök szerdán Phenjanban. A dél-koreai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel közös sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy Kim hozzájárul ahhoz, hogy nemzetközi szakértők jelenlétében...
2018. SZEPTEMBER 19.
[ 9:37 ]
A Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség megerősítését szorgalmazta Giuseppe Conte olasz kormányfő kedden Rómában, a Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott tárgyalása után. Közös sajtótájékoztatójukon Giuseppe Conte kijelentette, ha Európa nem akar még egy Diciotti-ügyet, európai válaszra van...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 15:48 ]
Szíriát okolja az orosz katonai repülőgép lelövése miatt Izrael, amely ugyanakkor sajnálatát fejezte ki Moszkvának a veszteség miatt - írta a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden. Az izraeli hadsereg elismerte, hogy támadást hajtott végre Latakiában, Szíria területén hétfő éjjel. Hangsúlyozta azonban,...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 15:43 ]
Beolvasás folyamatban