Világ
Bizalmas terv: Elszállásolni a migránsokat, de az EU-n kívül

A dán miniszterelnök után Sebastian Kurz osztrák kancellár is szóba hozta, tárgyalások folynak az Európai Unió határain kívüli, migránsokat befogadó központok létesítsével kapcsolatban.

Kurz az osztrák közszolgálati ORF televíziónak nyilatkozva elmondta, a terven Ausztria néhány országgal karöltve dolgozik, a terv lényege pedig, hogy befogadóközpontokat létesítsenek az uniós határokon kívül, ahol az érkezők védelmet kapnának, de lehetőséget a jobb életre nem.

Az ilyen terv létezésével kapcsolatos kérdésre az osztrák kancellár elmondta: “Néhány országgal együtt dolgozunk a terv kidolgozásán, a terv még nagyon bizalmas, azért, hogy a későbbiekben biztosítani tudjuk kivitelezhetőségét”.

A konzervatív politikus nem pontosította, hogy pontosan kiknek is szánják ezeket a központokat, de dán kollégája, Lars Lokke Rasmussen elmondta, az elmúlt héten tárgyalt az üggyel kapcsolatban néhány országgal, köztük Ausztriával is “közös központok” megnyitásáról, amelyekben azokat a migránsokat helyeznék el, akiknek nincsenek meg a feltételeik ahhoz, hogy menedékjogot kapjanak az EU országaiban vagy akiknek a menedékkérelmét elutasították.

Az utóbbi napokban az osztrák média Albániát emlegeti lehetséget országként, ahol ezek a befogadóközpontok megépülhetnének. Sebastian Kurz az ezzel kapcsolatos kérdésre csak annyit felelt: meglátjuk.

Albánián kívül a Nyugat-Balkán országai azok, amelyek Európában vannak ugyan, de nem tagjai az Európai Uniónak. (Beta/AFP)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Andrej Babiš kormányfő távozását követelték Prágában - illusztráció
2018. NOVEMBER 17.
[ 20:30 ]
Szemétkosárban végezte a cseh államfő és a kormányfő virágcsokra, amelyet az 1989-es bársonyos forradalom emlékhelyén helyeztek el szombaton a prágai belvárosban. A közszolgálati hírtelevízió szerint Andrej Babiš miniszterelnök röviddel éjfél után jelent meg az emlékműnél és virágcsokrot helyezett el ott. Miloš...
2018. NOVEMBER 17.
[ 13:44 ]
Nem szabad magára hagyni Görögországot, Olaszországot és Spanyolországot a Földközi-tengeren átívelő migrációs útvonalon hozzájuk érkező emberekkel - jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Chemnitzben. A Neue Presse című lap fórumán kiemelte: Európa közepén fekvő országként sokáig Németország is...
2018. NOVEMBER 16.
[ 22:10 ]
Kinevezte pénteken a Brexit-ügyi, illetve a munkaügyi tárca éléről előző nap lemondott miniszterek utódait Theresa May brit miniszterelnök. A brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztérium (DExEU) élére Stephen Barclay eddigi egészségügyi államtitkár került. Dominic Raab, a Brexit-tárca korábbi...
2018. NOVEMBER 16.
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban