Világ
Bizalmas terv: Elszállásolni a migránsokat, de az EU-n kívül

A dán miniszterelnök után Sebastian Kurz osztrák kancellár is szóba hozta, tárgyalások folynak az Európai Unió határain kívüli, migránsokat befogadó központok létesítsével kapcsolatban.

Kurz az osztrák közszolgálati ORF televíziónak nyilatkozva elmondta, a terven Ausztria néhány országgal karöltve dolgozik, a terv lényege pedig, hogy befogadóközpontokat létesítsenek az uniós határokon kívül, ahol az érkezők védelmet kapnának, de lehetőséget a jobb életre nem.

Az ilyen terv létezésével kapcsolatos kérdésre az osztrák kancellár elmondta: “Néhány országgal együtt dolgozunk a terv kidolgozásán, a terv még nagyon bizalmas, azért, hogy a későbbiekben biztosítani tudjuk kivitelezhetőségét”.

A konzervatív politikus nem pontosította, hogy pontosan kiknek is szánják ezeket a központokat, de dán kollégája, Lars Lokke Rasmussen elmondta, az elmúlt héten tárgyalt az üggyel kapcsolatban néhány országgal, köztük Ausztriával is “közös központok” megnyitásáról, amelyekben azokat a migránsokat helyeznék el, akiknek nincsenek meg a feltételeik ahhoz, hogy menedékjogot kapjanak az EU országaiban vagy akiknek a menedékkérelmét elutasították.

Az utóbbi napokban az osztrák média Albániát emlegeti lehetséget országként, ahol ezek a befogadóközpontok megépülhetnének. Sebastian Kurz az ezzel kapcsolatos kérdésre csak annyit felelt: meglátjuk.

Albánián kívül a Nyugat-Balkán országai azok, amelyek Európában vannak ugyan, de nem tagjai az Európai Uniónak. (Beta/AFP)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Unió (EU) újabb szankciókat fontolgat Oroszország ellen a Kercsi-szorosban történt incidens miatt, a büntetőintézkedések részleteit a tagországok az elkövetkező két hétben véglegesíthetik, és azt követően hatályba is léphetnek - közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 18:17 ]
Az Európai Néppárt stabil előnyét jelzik a felmérések a közelgő május végi európai parlamenti választásokon. A tagállamokban külön-külön készített közvélemény-kutatások összesített eredménye szerint a néppárt 183 mandátumra számíthat a következő ciklusban immár csak 705 tagú testületben, a második...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 15:07 ]
Szerbiának semmi köze a döntéshez, hogy Magyarországon kért menedékjogot, jelentette ki Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök. A Pink TV-nek adott interjúban elmondta, Tiranából érkezett Budapestre, Montenegrón és Szerbián keresztül. „Mint ismeretes, magyar diplomaták biztosították számomra az utat. Amikor...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 10:47 ]
Beolvasás folyamatban