Világ
Ferenc pápa: A migráció kihívására a szolidaritás az egyetlen értelmes válasz

A migráció mai kihívására az egyetlen értelmes válasz a szolidaritás és az irgalmasság - modta Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában a migránsokért bemutatott misén pénteken, lampedusai látogatásának ötödik évfordulóján.

Beszéde elején Ferenc pápa kijelentette, a világ az évezredek során nem sokat változott: "Hány szegényt taposnak el ma is! Hány kis embert pusztítanak el!". Hangsúlyozta, közöttük vannak a migránsok és menekültek, akik "a nagyobb jóléttel bíró nemzetek kapuján kopogtatnak".

A világ "elnyomottainak" mások szemére van szüksége, hogy észrevegyék, mire is van szükségük; mások kezére, hogy segítséget nyújtsanak, mások szavára, hogy hangot kapjanak a csendben elkövetett jogtalanságok, amelyek "gyakran sokak cinkosságával" mennek végbe - fejtette ki a pápa. Úgy vélte, ma is sokan inkább hallgatnak és nem tesznek semmit a közszeméremre hivatkozva, mások cselekvését várva a maguké helyett, vagy azt ismételve, hogy a világban úgyis "mindig ez volt".

Ferenc pápa "steril álszentségnek" nevezte azok magatartását, akik nem akarják "bepiszkítani kezüket" és hidak helyett valós vagy képzelt falakkal bezárkóznak azok előtt, "akiknek éppúgy joga van mint nekünk a biztonsághoz és a méltó életkörülményekhez". "Le kell győznünk félelmeinket és szorongásainkat" - jelentette ki a pápa.

"A migráció mai kihívására az egyetlen értelmes válasz a szolidaritás és az irgalmasság" - jelentette ki Ferenc pápa. Hangsúlyozta, olyan választ kell adni, amely mögött nincsen "túl sok számítás", hanem egyenlő felelősségosztással, a lehetőségek becsületes értékelésével, megfontolt kezeléssel "jó politikát követ". A pápa szerint a jó politika a személyek szolgálatát jelenti, hogy mindenki számára garantált legyen a biztonság éppúgy, mint a jogok védelme. Hozzátette, az egyes országok jólétét a többi ország figyelembevételével kell garantálni az egyre erősebb függőségi viszonyban levő világban, amely a mai fiatalok generációjáé lesz.

A pápa a nemzetközi közösségtől a szolidaritás és a szubszidiaritás bölcs összhangját sürgette, a források és a felelősségek egyeztetésével.

A migránsoktól Ferenc pápa azt kérte, tartsák tiszteletben az őket befogadó ország kultúráját és törvényeit.

A Szent Péter-bazilika főoltára mögötti úgynevezett Katedra-oltárnál bemutatott mise Ferenc pápa lampedusai látogatásának ötödik évfodulójára esett. Az egyházfő 2013. július 8-án kereste fel a dél-olaszországi szigetet, amely a nem sokkal korábban megválasztott pápa első Vatikánon kívüli látogatása volt. Az európai migráció déli kapujának számító Lampedusára abban az évben tömegesen érkeztek a migránsok. A pápa akkor a Földközi-tengert hatalmas temetőnek nevezte a vízbe vesző tízezrek miatt.

A mostani misén 200 Olaszországban tartózkodó menekült és migráns vett rész, köztük tengeri hajószerencsétlenség túlélői vagy áldozatok rokonai. A pápa mindegyikükkel egyenként kezet fogott. A misén jelen voltak a migránsokat segítő olasz hatóságok és más szervezetek képviselői, köztük a Földközi-tengeren mentő Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) tagjai, akiknek hajóit az olasz belügyminiszter kitiltotta az olaszországi kikötőkből. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Mr. Misticum
2018. JÚLIUS 6. [ 17:06 ]

Helyes! Szolidaritása kimutatása alkalmából fogadjon be a Vatikán tucatnyi migránst.Aztán papoljanak.


Önkéntes katonai szolgálatot vezet be Montenegró 2019-től - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 20.
[ 11:57 ]
A Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség megerősítését szorgalmazta Giuseppe Conte olasz kormányfő kedden Rómában, a Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott tárgyalása után. Közös sajtótájékoztatójukon Giuseppe Conte kijelentette, ha Európa nem akar még egy Diciotti-ügyet, európai válaszra van...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 15:48 ]
Szíriát okolja az orosz katonai repülőgép lelövése miatt Izrael, amely ugyanakkor sajnálatát fejezte ki Moszkvának a veszteség miatt - írta a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden. Az izraeli hadsereg elismerte, hogy támadást hajtott végre Latakiában, Szíria területén hétfő éjjel. Hangsúlyozta azonban,...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 15:43 ]
Szükség lehet még egy rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcstalálkozó összehívására novemberben, ennek a lehetőségét is meg fogják vitatni az uniós állam- és kormányfők e heti informális salzburgi értekezletén - írta a vezetőknek küldött keddi meghívólevelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. "A Brexit...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 10:28 ]
Beolvasás folyamatban