Világ
Újraindult a thai gyerekek mentése

Hétfőn délelőtt újraindult a barlangban rekedt thai gyerekek mentése, közölték a thai hatóságok. A barlangban még nyolc gyerek és az edzőjük van lent. A barlang bejáratánál mentők várakoznak. Itteni idő szerint dél után várható az első gyerekek kiérkezése.

A CNN-nek egy thai tisztviselő azt mondta, hogy ugyanazok a búvárok mentek le a következő csoport gyerekért, akik vasárnap már kihoztak négy fiatalt. A mentést vezető Narongsak Osottanakorn helyi kormányzó elmondta, hogy hétfőn is a vártnál előbb le tudtak menni a búvárok. Osatanakorn szerint a körülmények hasonlóan jók, mint vasárnap.

„A vízszint még nem aggaszató. A vasárnapi eső nem befolyásolta a barlangban a vízszintet"– mondta. Ez nyilván a folyamatos szivattyúzásnak is köszönhető.

Korábban voltak olyan hírek, hogy négy csoportra osztották a gyerekeket, az elsőben négyen voltak, ők jutottak ki vasárnap. A másik háromban hárman-hárman vannak, az utolsóval jön ki az edző is. Vasárnap ellentmondó információk voltak arról, hogy a leginkább legyengült gyerekeket vették-e előre, de hétfőn azt mondták, hogy azok következnek, akik leginkább készen állnak.

A megmentett négy gyereket már kórházban vizsgálják. A hatóságok egyelőre még nem árulták el, mikor találkozhatnak a családtagok a négy kórházban ápolt gyerekkel. Lehet, hogy első körben egy üvegajtón keresztül láthatják majd egymást, a fizikai kontaktust el akarják kerülni, amíg meg nem jön az összes teszt eredménye.

Vasárnap a mentés a vártnál gyorsabban haladt, mert jobbak voltak a körülmények, kevesebb helyen kellett úszni. A mentőakció viszont több mint fél napig szünetelt, addig tartott előkészíteni a következő fázist. Többek között elhasználtak minden levegőpalackot, ezeket pótolni kell az útvonal mentén, és a mentőbúvároknak is pihenniük kellett.

Az idő sürgeti a mentőcsapatokat, mert újabb esőzések várhatóak a hét elején, amik megemelnék a barlangban a vízszintet.

Egy gyereket két búvár fog közre, az első viszi a gyerek levegőkészletét tartalmazó palackot. Mindkét búvár figyeli a mentett gyerek reakcióját, akinek a búvárok és a vezetőkötél követése mellett leginkább arra kell ügyelnie, hogy helyén maradjon a maszkja és az első búvár által vitt palackhoz csatlakozó légzőkészülék. (index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Törökországban helyi idő szerint éjfélkor, közép-európai idő szerint 23 órakor véget ért a rendkívüli állapot, amelyet a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet után vezettek be. Az intézkedést először három hónapra rendelték el, de eddig minden alkalommal - összesen 7-szer - újabb három hónapra...
2018. JÚLIUS 19.
[ 0:07 ]
A Koszovóval szembeni uniós vízumkényszer mielőbbi eltörlésére szólított fel szerdán az Európai Bizottság, megerősítve azt, hogy a balkáni ország mára teljesítette a schengeni vízumliberalizációs ütemtervben meghatározott követelmények mindegyikét. A két fennmaradó követelmény egyike azzal teljesült, hogy a...
2018. JÚLIUS 18.
[ 22:13 ]
Az Európai Határ- és Parti Őrség operatív közreműködéséről állapodott meg az Európai Unió Macedóniával - közölte Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja szerdán. Avramopulosz brüsszeli tájékoztatóján elmondta, a...
2018. JÚLIUS 18.
[ 19:10 ]
Beolvasás folyamatban