Világ
Újraindult a thai gyerekek mentése

Hétfőn délelőtt újraindult a barlangban rekedt thai gyerekek mentése, közölték a thai hatóságok. A barlangban még nyolc gyerek és az edzőjük van lent. A barlang bejáratánál mentők várakoznak. Itteni idő szerint dél után várható az első gyerekek kiérkezése.

A CNN-nek egy thai tisztviselő azt mondta, hogy ugyanazok a búvárok mentek le a következő csoport gyerekért, akik vasárnap már kihoztak négy fiatalt. A mentést vezető Narongsak Osottanakorn helyi kormányzó elmondta, hogy hétfőn is a vártnál előbb le tudtak menni a búvárok. Osatanakorn szerint a körülmények hasonlóan jók, mint vasárnap.

„A vízszint még nem aggaszató. A vasárnapi eső nem befolyásolta a barlangban a vízszintet"– mondta. Ez nyilván a folyamatos szivattyúzásnak is köszönhető.

Korábban voltak olyan hírek, hogy négy csoportra osztották a gyerekeket, az elsőben négyen voltak, ők jutottak ki vasárnap. A másik háromban hárman-hárman vannak, az utolsóval jön ki az edző is. Vasárnap ellentmondó információk voltak arról, hogy a leginkább legyengült gyerekeket vették-e előre, de hétfőn azt mondták, hogy azok következnek, akik leginkább készen állnak.

A megmentett négy gyereket már kórházban vizsgálják. A hatóságok egyelőre még nem árulták el, mikor találkozhatnak a családtagok a négy kórházban ápolt gyerekkel. Lehet, hogy első körben egy üvegajtón keresztül láthatják majd egymást, a fizikai kontaktust el akarják kerülni, amíg meg nem jön az összes teszt eredménye.

Vasárnap a mentés a vártnál gyorsabban haladt, mert jobbak voltak a körülmények, kevesebb helyen kellett úszni. A mentőakció viszont több mint fél napig szünetelt, addig tartott előkészíteni a következő fázist. Többek között elhasználtak minden levegőpalackot, ezeket pótolni kell az útvonal mentén, és a mentőbúvároknak is pihenniük kellett.

Az idő sürgeti a mentőcsapatokat, mert újabb esőzések várhatóak a hét elején, amik megemelnék a barlangban a vízszintet.

Egy gyereket két búvár fog közre, az első viszi a gyerek levegőkészletét tartalmazó palackot. Mindkét búvár figyeli a mentett gyerek reakcióját, akinek a búvárok és a vezetőkötél követése mellett leginkább arra kell ügyelnie, hogy helyén maradjon a maszkja és az első búvár által vitt palackhoz csatlakozó légzőkészülék. (index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Önkéntes katonai szolgálatot vezet be Montenegró 2019-től - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 20.
[ 11:57 ]
A Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség megerősítését szorgalmazta Giuseppe Conte olasz kormányfő kedden Rómában, a Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott tárgyalása után. Közös sajtótájékoztatójukon Giuseppe Conte kijelentette, ha Európa nem akar még egy Diciotti-ügyet, európai válaszra van...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 15:48 ]
Szíriát okolja az orosz katonai repülőgép lelövése miatt Izrael, amely ugyanakkor sajnálatát fejezte ki Moszkvának a veszteség miatt - írta a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden. Az izraeli hadsereg elismerte, hogy támadást hajtott végre Latakiában, Szíria területén hétfő éjjel. Hangsúlyozta azonban,...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 15:43 ]
Szükség lehet még egy rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcstalálkozó összehívására novemberben, ennek a lehetőségét is meg fogják vitatni az uniós állam- és kormányfők e heti informális salzburgi értekezletén - írta a vezetőknek küldött keddi meghívólevelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. "A Brexit...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 10:28 ]
Beolvasás folyamatban