Világ
Patthelyzet alakult ki a szlovén koalíciós tárgyalásokban
Betűméret:             

Patthelyzet alakult ki a kormányalakításai tárgyalásokon Szlovéniában, miután a konzervatív Új Szlovénia (NSi) elnöksége úgy döntött, megszakítja megbeszéléseket a parlamentbe bejutott baloldali pártokkal - közölte a Večer című szlovén napilap kedden.

Janez Janša volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) megnyerte a június 3-i szlovéniai választást, de nem szerzett elegendő voksot ahhoz, hogy önállóan kormányt alakítson. Borut Pahor államfő péntekig adott neki időt, hogy tárgyalásokat folytasson egy lehetséges koalícióról, és eldöntse, elfogadja-e a kormányalakítási megbízást. Eközben a parlamentben bejutott baloldali pártok is tárgyaltak a kormányalakításról, a második legtöbb szavazatot kapott Marjan Šarec nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Šarec Listája (LMS) vezetésével.

A parlamenti választásokon az SDS 25 mandátumot szerzett a parlamentben, az LMS 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) és Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 10-10 mandátummal a harmadik helyen végzett.

Az említett pártok mellett még átlépi a 4 százalékos parlamenti bejutási küszöböt a Baloldal (Levica) 9 mandátummal, az NSi 7 mandátummal, Alenka Bratušek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjas párt (DeSUS) 5-5 mandátummal, valamint a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4 mandátummal.

A kormányalakításhoz legalább 46 képviselő támogatására van szükség a 90 fős parlamentben. Egyelőre sem Janša, a NSi kilépésével pedig Šarec sem tud kormányt alakítani.

Július 23-án jár le az a határidő, amikor az államfőnek javaslatot kell tennie a parlamentnek a miniszterelnök-jelölt személyére.

Matej Tonin, az NSi elnöke abban bízik, hogy pártja ezzel a lépéssel rákényszeríti a baloldali pártokat, hogy tárgyaljanak Janšával, és létrejöjjön a nagykoalíció (SDS és LMS). A fiatal politikus azzal magyarázta kilépésüket egy lehetséges baloldali hatpárti koalícióból, hogy még mindig érezhető a feszültség a leköszönő kormány koalíciós tagjai között ( SD, SMC és DeSUS).

"Ha már most bonyolultak a dolgok, mi lesz a következő hónapokban, amikor a körülmények több odafigyelést igényelnek" - mondta Tonin.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban