Világ
A biztonsági kordonokba hajtott egy autós a londoni parlamentnél
Betűméret:             

A biztonsági kordonokba hajtott egy autós a brit parlamentnél kedden Londonban, a sofőrt letartóztattak, a környéket lezárták.

A rendőrség tájékoztatása szerint három járókelő és kerékpáros sérült meg közülük kettő szorult kórházi ellátásra. Egyiküket - egy férfit - már elengedték, a másik - egy nő - súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel továbbra is kórházban van.

A nyomozást a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító és különleges műveleti szolgálata vezeti. Neil Basu parancsnok sajtótájékoztatón közölte: tekintettel arra, hogy úgy tűnik, az autós szándékosan cselekedett, továbbá a helyszínre és az incidens jellegére, terrorgyanús incidensként kezelik az ügyet. A gyanúsított egy húszas évei végén járó férfi, aki a terrorelhárítási parancsnok tájékoztatás szerint egyedül volt az autóban. Korábbi helyszíni tudósítások szerint a gázolót bilincsben vezették el, a rendőrség tájékoztatása szerint egy dél-londoni kapitányságon őrzik, de egyelőre nem működik együtt a hatóságokkal. Fegyvert nem találtak az ezüst színű Ford Fiestában, a jelek szerint a férfinak társa sem volt a helyszínen.

A BBC hírtelevíziója által megszólaltatott szemtanúk szerint az autó nagy sebességgel haladt, először a járókelők és kerékpárosok közé hajtott, utána csapódott a kordonba. Ezt megerősítette a rendőrség is.

Neil Basu közölte, hogy információik szerint sem Londonban, sem az ország más részében nem kell további incidensektől tartani az üggyel összefüggésben.

A parlament környéke a legjobban védett területek közé tartozik a brit főváros központjában. Az épületet erős, betonból és acélból készült biztonsági kordonok övezik.

Az incidens után Theresa May kormányfő és Sajid Javid belügyminiszter egyaránt méltatta a rendőrséget, amiért rendkívül gyorsan cselekedett. Kifejezték együttérzésüket a sérültekkel.

Az incidens miatt kedd délutánra összehívták a brit kormány rendkívüli helyzetekben tanácskozó testületét (COBRA).

A parlament melletti Westminster hídon tavaly márciusban gázolásos és késeléses merényletet követtek el, amelyben az elkövetővel, a brit Khalid Masooddal együtt hatan haltak meg, köztük egy rendőr, több mint ötvenen pedig megsérültek. A hatóságok szerint a terrorcselekmény iszlamista indíttatású volt.

Nagy-Britanniában a westminsteri támadással együtt tavaly öt terrorcselekményt hajtottak végre, ezeknek 36 halálos áldozatuk volt.

A szigetországban jelenleg a második legmagasabb, súlyos fenyegetettséget jelző riasztási fokozat van érvényben az általános terrorveszélyre vonatkozóan. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban