Világ
Maradhatnak-e Németországban az elutasított, de jól beilleszkedett menedékkérők?
Újabb menekültügyi vita kezdődött a CDU/CSU német pártszövetségben
Betűméret:             

Újabb vita kezdődött a menekültügy körül a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségében, ezúttal arról, hogy maradhatnak-e Németországban az elutasított, de jól beilleszkedett menedékkérők.

A szövetségi kormány menekültügyért és társadalmi integrációért felelős CDU-s államminisztere, Annette Widmann-Mauz egy csütörtöki nyilatkozatában kiemelte: támogatja, hogy megadják a maradás esélyét az elutasított menedékkérőknek, akik "jól beilleszkedtek, jól tudnak németül, dolgoznak és nincs semmi a rovásukon".

Ez a német gazdaságnak is fontos - tette hozzá az államminiszter a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozva. Kiemelte, hogy gazdasági szervezetek képviselőivel folytatott megbeszélésein rendszeresen téma, hogy ne toloncolják ki azokat az elutasított menedékkérőket, akik megállják a helyüket a munkaerőpiacon.

A maradás esélyének biztosítása hasznos a munkavállalónak, az őt alkalmazó cégnek, és "az egész gazdaságnak és a társadalomnak" - mondta Annette Widmann-Mauz az RBB Inforadio nevű hírrádiójában.

Az államminiszter jelezte, hogy támogatja Schleswig-Holstein tartomány CDU-s kormányfője, Dainel Günter javaslatát az úgynevezett sávváltásról, vagyis arról, hogy valaki a menekültügyi rendszerből kilépve a szakképzett munkavállalók bevándorlását szabályozó rendszer révén szerezhessen engedélyt a letelepedésre.

Az elképzelés szerint a sok szakmában egyre súlyosabb munkaerőhiány enyhítésére lehetővé kell tenni a gazdaságba és a társadalomba sikeresen beilleszkedett elutasított menedékkérőknek, hogy a menekültügyi jogállásuktól függetlenül megpályázhassák a huzamosabb időre szóló tartózkodási engedélyt a képzett munkavállalók bevándorlásáról szóló törvény révén, amelyet a tervek szerint még az idén megalkotnak.

A CDU-ban számos további vezető politikus is támogatja a párt fiatal nemzedékének fő alakjai közé sorolt schleswig-holsteini miniszterelnök javaslatát. A CSU viszont szinte teljes egészében elutasítja. A párt vezető szakpolitikusa, Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a "sávváltás" bevezetése visszafelé sülhet el, "ahhoz vezethet, hogy Németország az illegális bevándorlás még inkább vonzó célpontja lesz".

Kivételekről egyedül a kórházi és otthoni ápolási személyzet esetében lehet szó - tette hozzá a bajor tartományi kormány társadalmi integrációs ügyekért is felelős belügyminisztere, utalva arra, hogy a betegápolás és az időskori ápolás területén legkevesebb 35 ezer szakemberre van azonnali szükség Németországban. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban