Világ
Theresa May: Lehetséges a brit kilépési megállapodás elérése
Betűméret:             

További erős munkával lehetséges a brit kilépési megállapodás elérése, amelyre akár a következő napokban, vagy hetekben sor kerülhet - jelentette ki a brit miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek háromnapos csúcstalálkozójára érkezve szerdán.

Theresa May hangsúlyozta, a megállapodás eléréséhez szükséges legtöbb kérdés megoldódott, noha továbbra is hiányzik az ír határellenőrzés témakörének lezárása.
Mint közölte ennek elérése érdekében további egyeztetésekre van szükség, mert vannak eltérések a két fél elképzeléseit illetően.

"Az asztal körül azonban mindenki rendezett megegyezésre törekszik a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, amelyre kemény munkával esély van. Úgy hiszem, sikerül megállapodásra jutni. Itt az ideje, hogy megtörténjen" - fogalmazott.

A megállapodás tető alá hozása nem csak az Egyesül Királyság érdeke, hanem az Európai Unióé is - tette hozzá.

A brit miniszterelnök elmondta azt is, a csúcstalálkozót megnyitó munkavacsorán tájékoztatni fogja az unióban maradó 27 tagország vezetőjét a tárgyalási folyamat eddig elért eredményeinek brit olvasatáról és beszámol London álláspontjáról az unióval való jövőbeni együttműködést illetően is.

May hozzátette, az uniós csúcstalálkozó másik fontos témája a migráció lesz, annak megvitatása, hogyan tudja Európa garantálni biztonságát.

Angela Merkel német kancellár érkezésekor úgy nyilatkozott, a brit kiválás részleteinek lezárása már kilencven százalékban sikerült, de egyelőre nem lát reményt a végső megállapodásra.

"Mindannyian örülnénk, ha a brit EU-tagság megszűnéséről szóló megállapodás elfogadása sikerülne. Az unióban maradó országok jó viszony kialakítására törekszenek Nagy-Britanniával. Mindent meg kell tenni a megállapodás érdekében, amelynek mihamarabbi elérése mindkét fél számára legjobb lenne" - fogalmazott.

Emmanuel Macron francia elnök véleménye szerint komoly előrehaladás értek el a tárgyaló felek, ezért nincs messze a feltételrendszer elfogadása. Itt az ideje a megállapodás lezárásának, amelyre a következő hetekben sor kerülhet - nyilatkozta. Mint kiemelte, Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója nem zárkózott el, hogy kompromisszumok, akár az átmeneti időszak meghosszabbítása árán megoldás szülessen a brit kiválás részleteiről, de bizonyos részletek tisztázására szükség van London részéről.

Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezésekor aláhúzta, még az év vége előtt megállapodásra kell jutni az Egyesült Királysággal. Mint elmondta, nincs olyan érzése, hogy áttörésre kerülne sor az este folyamán, de örömmel fogadná, még ha csak a legkisebb előrelépést is el sikerülne elérni a helyes irányba. Hozzátette, nincs ok az aggodalomra, nincs veszélyben a megállapodás elérése.

A labda most Nagy-Britannia térfelén van - mondta Kurz. Hozzátette, nagy várakozással tekint a tanácskozás elé, vajon London miként tervezi a végső megállapodás elérését.

Leo Varadkar ír miniszterelnök érkezésekor nyilvánvalóvá tette, miszerint a szigorú határellenőrzés, az úgynevezett kemény határok bevezetésének elkerülése érdekében jogi garanciákat kell biztosítani, hacsak valamilyen alternatív megoldás nem születik.

Mint elmondta, egy hosszabb átmeneti időszak lehetősége biztosan megnyugtathatja az embereket arra vonatkozóan, hogy soha sem kerül sor a kemény határok bevezetésére.

Mark Rutte holland kormányfő érkezésekor elmondta, véleménye szerint elhúzódó vita várható az ír határellenőrzés kérdéséről.

"Attól tartok, nem lesz könnyű megállapodásra jutni a kérdést illetően. A munkavacsora alkalmat ad arra, hogy minden technikai és jogi eszközt számba vegyünk, amely meggyorsíthatja a munkát. A következő hetekben döntő előrelépésre van szükség e tekintetben" - tette hozzá.

Xavier Bettel luxembourgi miniszterelnök érkezésekor aláhúzta két fő kérdésre kell pontot tenni. Egyik az ír határellenőrzés, a másik az egységes piac kérdése.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke "jó javaslatnak" nevezte az átmeneti időszak meghosszabbításának ötletét.

"Ez azt hiszem, jó választás lenne" - közölte.

Mint elmondta, optimista, de keményen kell dolgozni még a megállapodás eléréséért. Hozzátette, a munka során megvédi az európai érdekeket.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő érkezésekor reményét fejezte ki, hogy már a szerdai napon megegyezés születhet, hozzátette ugyanakkor, a megállapodáshoz sok munkára van szükség, amely elodázhatja a kilépési feltételrendszer elfogadását.

Jüri Ratas észt miniszterelnök sajnálatát fejezte ki a "kiválási tárgyalások sikertelensége" miatt, ugyanakkor valószínűnek tartotta, hogy erre a jövő tavaszi határidőig sor kerülhet. Mint elmondta, ehhez az unióban maradó 27 tagország szoros összetartására van szükség, és arra, hogy az ír határkérdést megnyugtatóan rendezzék. Nagy-Britannia jelentős tagja volt az Európai Uniónak, fontos, hogy a jószomszédi kapcsolat fennmaradjon - tette hozzá. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban