Világ
Haradinaj: Pristina nem folytatja tovább a párbeszédet Szerbiával, ha az EU nem törli el a vízumkényszert

Pristina nem folytatja Szerbiával a kapcsolat normalizálását célzó brüsszeli párbeszédet, amennyiben az Európai Unió Tanácsa decemberi ülésén nem tűzi napirendre a koszovói állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlését - közölte pénteken Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök.

A kormányfő és helyettese, Enver Hoxhaj pénteken a sajtónak azt mondta: nem tisztességes nyomást gyakorolni Pristinára a Belgráddal folytatott párbeszéd során, amíg a koszovói állampolgárok meg vannak fosztva attól a lehetőségtől, hogy szabadon mozoghassanak a schengeni határokon keresztül.

"Jó lenne, ha Hashim Thaci elnök feltenné magának a kérdést, hogy részt kell-e vennie ezeken a találkozókon, és elfogadja-e, hogy az ország minden terve egy szomszédos állam hangulatától függ" - fogalmazott Ramush Haradinaj.

Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődött párbeszéd brüsszeli közvetítéssel a kapcsolat rendezéséről, komoly előrelépés azonban az utóbbi öt évben nem történt. Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaci koszovói államfő a legutóbb csütörtökön ült tárgyalóasztalhoz, ám a fennálló ellentétek miatt ismét nem történt előrelépés.

Aleksandar Vučić a sikertelen találkozót követően azt mondta, a szerbek addig nem vesznek részt a további tárgyalásokon, amíg Koszovó vissza nem vonja a "jogellenes" lépéseit. A szerb államfő ezzel arra utalt, hogy Pristina néhány napja tíz százalékkal megnövelte a Szerbiából érkező termékek vámját, valamint Ramush Haradinaj koszovói kormányfő bejelentette, hogy még november folyamán megalakul a koszovói hadsereg, és egyik alakulatát az északi, szerbek lakta részre vezénylik majd. Aleksandar Vučić rámutatott, hogy a védővám bevezetésével Koszovó felrúgta a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (CEFTA), míg a hadsereg felállítása az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát sérti, amelynek alapján Koszovó területén csak nemzetközi haderő tartózkodhat.

Hashim Thaci szerint pedig a szerb küldöttség agresszív hangnemben akart tárgyalni, míg a koszovói delegáció megindokolta, hogy mit miért tett. Mint mondta: nem könnyű a szerb küldöttséggel tárgyalni, mert agresszívek és arrogánsak, és ultimátumokkal lehetetlenítik el a párbeszédet.

A vitás kérdések lezárása és a kapcsolat normalizálása mindkét ország érdeke, ugyanis a viszony rendezése a feltétele Szerbia és Koszovó európai integrációjának. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

EP: Megengedhetetlen egy "másodosztályú" EU-tagság kialakulása - illusztráció
2019. JANUÁR 17.
[ 13:34 ]
Óriási robbanás rázta meg a Lyoni Egyetemet csütörtökön délelőtt. Hogy pontosan mi okozta, azt egyelőre nem tudni. A brit Metro azt írja, hogy az egyetem azt közölte, véletlen baleset volt, valami munkát végeztek az épületen, amikor tűz ütött ki, ami aztán elért a gázpalackokhoz is. Szintén a Metro írja, hogy legalább...
2019. JANUÁR 17.
[ 11:16 ]
Rekordnagyságú összeget, nagyjából 1,6 milliárd eurót (515 milliárd forintot) fordít humanitárius segélyezésre idén az Európai Unió - jelentették be Brüsszelben. Az Európai Bizottság arról számolt be, hogy a legtöbbet, 860 millió eurót a szíriai polgárháborúval összefüggő válsághelyzet kezelésére, a környező...
2019. JANUÁR 17.
[ 11:07 ]
Kiszivárogtak Washington közel-keleti béketervének részletei, amelyekkel az Egyesült Államok a sok évtizedes palesztin-izraeli viszályt szeretné rendezni - jelentette az izraeli tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna csütörtökön. Donald Trump amerikai elnök rendezési terve a palesztinoknak adná államuk megteremtéséhez...
2019. JANUÁR 17.
[ 9:06 ]
Beolvasás folyamatban