Világ
Haradinaj: Pristina nem folytatja tovább a párbeszédet Szerbiával, ha az EU nem törli el a vízumkényszert

Pristina nem folytatja Szerbiával a kapcsolat normalizálását célzó brüsszeli párbeszédet, amennyiben az Európai Unió Tanácsa decemberi ülésén nem tűzi napirendre a koszovói állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlését - közölte pénteken Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök.

A kormányfő és helyettese, Enver Hoxhaj pénteken a sajtónak azt mondta: nem tisztességes nyomást gyakorolni Pristinára a Belgráddal folytatott párbeszéd során, amíg a koszovói állampolgárok meg vannak fosztva attól a lehetőségtől, hogy szabadon mozoghassanak a schengeni határokon keresztül.

"Jó lenne, ha Hashim Thaci elnök feltenné magának a kérdést, hogy részt kell-e vennie ezeken a találkozókon, és elfogadja-e, hogy az ország minden terve egy szomszédos állam hangulatától függ" - fogalmazott Ramush Haradinaj.

Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődött párbeszéd brüsszeli közvetítéssel a kapcsolat rendezéséről, komoly előrelépés azonban az utóbbi öt évben nem történt. Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaci koszovói államfő a legutóbb csütörtökön ült tárgyalóasztalhoz, ám a fennálló ellentétek miatt ismét nem történt előrelépés.

Aleksandar Vučić a sikertelen találkozót követően azt mondta, a szerbek addig nem vesznek részt a további tárgyalásokon, amíg Koszovó vissza nem vonja a "jogellenes" lépéseit. A szerb államfő ezzel arra utalt, hogy Pristina néhány napja tíz százalékkal megnövelte a Szerbiából érkező termékek vámját, valamint Ramush Haradinaj koszovói kormányfő bejelentette, hogy még november folyamán megalakul a koszovói hadsereg, és egyik alakulatát az északi, szerbek lakta részre vezénylik majd. Aleksandar Vučić rámutatott, hogy a védővám bevezetésével Koszovó felrúgta a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (CEFTA), míg a hadsereg felállítása az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát sérti, amelynek alapján Koszovó területén csak nemzetközi haderő tartózkodhat.

Hashim Thaci szerint pedig a szerb küldöttség agresszív hangnemben akart tárgyalni, míg a koszovói delegáció megindokolta, hogy mit miért tett. Mint mondta: nem könnyű a szerb küldöttséggel tárgyalni, mert agresszívek és arrogánsak, és ultimátumokkal lehetetlenítik el a párbeszédet.

A vitás kérdések lezárása és a kapcsolat normalizálása mindkét ország érdeke, ugyanis a viszony rendezése a feltétele Szerbia és Koszovó európai integrációjának. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A görög kormányfő szerint török vadászgépek zavarták meg hétfőn az őt szállító helikopter útját az Égei-tenger felett. Alekszisz Ciprasz az ERT televíziónak elmondta: a görög légteret megsértő török harci gépek „üdvözölték” őt, miközben épp Agathoníszi szigete felé tartott helikopterrel. A török gépek...
2019. MÁRCIUS 25.
[ 16:35 ]
A valódi Európa nem halt meg, mert „mi, akik teremtettük, nem haltunk meg”, mondta Amfilohije montenegrói-tengermelléki metropolita Podgoricában a NATO-bombázások huszadik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Mi vagyunk a tanúi annak, ami itt történt. Nemcsak minket védtek, hanem a valódi, keresztény Európát...
2019. MÁRCIUS 25.
[ 15:18 ]
Az amerikai haditengerészet és a parti őrség hajói keltek át a Tajvani-szoroson vasárnap - közölte az amerikai hadsereg, hangsúlyozva, hogy az átkeléssel demonstrálni kívánták Washington "elkötelezettségét az Indiai- és a Csendes-óceán térségének szabad és nyitott volta mellett". Az Egyesült Államok a...
2019. MÁRCIUS 25.
[ 8:16 ]
Beolvasás folyamatban