Világ
Haradinaj: Pristina nem folytatja tovább a párbeszédet Szerbiával, ha az EU nem törli el a vízumkényszert

Pristina nem folytatja Szerbiával a kapcsolat normalizálását célzó brüsszeli párbeszédet, amennyiben az Európai Unió Tanácsa decemberi ülésén nem tűzi napirendre a koszovói állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlését - közölte pénteken Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök.

A kormányfő és helyettese, Enver Hoxhaj pénteken a sajtónak azt mondta: nem tisztességes nyomást gyakorolni Pristinára a Belgráddal folytatott párbeszéd során, amíg a koszovói állampolgárok meg vannak fosztva attól a lehetőségtől, hogy szabadon mozoghassanak a schengeni határokon keresztül.

"Jó lenne, ha Hashim Thaci elnök feltenné magának a kérdést, hogy részt kell-e vennie ezeken a találkozókon, és elfogadja-e, hogy az ország minden terve egy szomszédos állam hangulatától függ" - fogalmazott Ramush Haradinaj.

Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődött párbeszéd brüsszeli közvetítéssel a kapcsolat rendezéséről, komoly előrelépés azonban az utóbbi öt évben nem történt. Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaci koszovói államfő a legutóbb csütörtökön ült tárgyalóasztalhoz, ám a fennálló ellentétek miatt ismét nem történt előrelépés.

Aleksandar Vučić a sikertelen találkozót követően azt mondta, a szerbek addig nem vesznek részt a további tárgyalásokon, amíg Koszovó vissza nem vonja a "jogellenes" lépéseit. A szerb államfő ezzel arra utalt, hogy Pristina néhány napja tíz százalékkal megnövelte a Szerbiából érkező termékek vámját, valamint Ramush Haradinaj koszovói kormányfő bejelentette, hogy még november folyamán megalakul a koszovói hadsereg, és egyik alakulatát az északi, szerbek lakta részre vezénylik majd. Aleksandar Vučić rámutatott, hogy a védővám bevezetésével Koszovó felrúgta a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (CEFTA), míg a hadsereg felállítása az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát sérti, amelynek alapján Koszovó területén csak nemzetközi haderő tartózkodhat.

Hashim Thaci szerint pedig a szerb küldöttség agresszív hangnemben akart tárgyalni, míg a koszovói delegáció megindokolta, hogy mit miért tett. Mint mondta: nem könnyű a szerb küldöttséggel tárgyalni, mert agresszívek és arrogánsak, és ultimátumokkal lehetetlenítik el a párbeszédet.

A vitás kérdések lezárása és a kapcsolat normalizálása mindkét ország érdeke, ugyanis a viszony rendezése a feltétele Szerbia és Koszovó európai integrációjának. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Theresa May: "Én viszem végig a Brexit-folyamatot" - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 20:30 ]
A vádirat szerint az öt vádlott méreginjekcióval meggyilkolta, majd feldarabolta a The Washington Post szaúdi újságíróját.Az illetékes szaúdi ügyészség halálbüntetést kért csütörtökön öt vádlottra az ország isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi halála miatti büntetőperben.A...
2018. NOVEMBER 15.
[ 13:36 ]
Amióta közölték, hogy elhagyta Macedóniát, miután körözést adtak ki ellene, mindenki azt szerette volna megtudni, hogy hogyan tudott Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök útlevél nélkül eljutni Budapestre.Gruevszkit hivtali visszaélés miatt két év börtönbüntetésre ítélték, útlevelét pedig még tavaly elvették....
2018. NOVEMBER 15.
[ 11:35 ]
Benyújtotta lemondását csütörtökön Dominic Raab, aki eddig a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló, a kormány által előző...
2018. NOVEMBER 15.
[ 10:22 ]
Beolvasás folyamatban