Világ
Lavrov: Moszkva segíteni fogja a Washingtonban vádalkut kötött Marija Butyinát
Betűméret:             

Oroszország mindent megtesz azért, hogy a Washingtonban vádalkut kötött, orosz állampolgárságú Marija Butyina jogai biztosítva legyenek, és a nő mielőbb hazatérhessen - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Bakuban.

A július óta fogva tartott, 30 éves Butyina egy washingtoni szövetségi bíróságon csütörtökön bűnösnek mondta magát az Egyesült Államok elleni összeesküvésben és abban, hogy be nem jegyzett külföldi ügynökként, törvényellenesen tevékenykedett az országban. A vádlottra a vádalku miatt öt és nem 15 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy Butyinát az orosz konzulátus sorozatos tiltakozásai ellenére továbbra is úgy tartják fogva, ahogy a különösen veszélyes visszaesőket szokás, és nem vitték vissza a közbörtönbe.

"Megértem ezt a nőt, nagyon nehéz körülmények között találta magát, már hónapok óta sajátságos kínzásokat alkalmaztak vele szemben: hol az éjszaka közepén engedélyezték számára a sétát, erőszakkal megszakítva az alvását, hol magánzárkába zárták, és sok mást is csináltak vele. Alapom van azt feltételezni, hogy a számára létrehozott feltételek célja az volt, hogy megtörjék az akaratát és rákényszerítsék annak beismerésére, amit valószínűleg nem követett el" - mondta.

"De ez az ő sorsa, az ő döntése" - hangoztatta a tárcavezető, hozzátéve, hogy Moszkva segíteni fogja Butyinát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a vádalkut, de kijelentette, hogy továbbra is "abszolút megalapozatlannak és érvénytelennek" tartja a Butyina ellen emelt vádakat.

A november óta magánzárkában tartott Butyina bírósági meghallgatása február 12-én lesz, az ítélethirdetés napját még nem tűzték ki. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban