Világ
CDU-elnök: A német határ lezárását is mérlegelni lehet egy újabb menekültügyi válsághelyzetben

Akár Németország határának lezárását is mérlegelni lehet egy újabb menekültügyi válság esetén a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer szerint - jelentették kedden német hírportálok a politikus egy nyilatkozata alapján.

A CDU elnöke az ARD országos köztelevíziónak elmondta, a migráció kérdéseiről tartott úgynevezett műhelytanácskozáson arra a megállapításra jutottak, hogy egy újabb, a 2015-öshöz hasonló menekülthullám érkezésekor a határ lezárása "nagyon is egy elképzelhető" lehet, de csakis mint "ultima ratio", vagyis legvégső megoldási kísérlet.

Azonban most már más a helyzet, egy újabb menekülthullámot az Európai Unióval (EU) szomszédos országokkal együttműködve is lehetne csillapítani, ami Angela Merkel kancellár, a CDU előző elnöke tárgyalásainak eredménye - fejtette ki Annegret Kramp Karrenbauer.

Hozzátette: a tanácskozáson azt is rögzítették, hogy ki kell építeni egy úgynevezett migrációs monitoring rendszert, amely időben figyelmeztetne a hullámok megindulásával fenyegető helyzetekre.

Egy ilyen rendszer révén "nem történne meg mindaz, amit 2015-ben átéltünk", azaz nem fordulna elő, hogy a tavasszal készített előrejelzésekhez képest nagyságrendekkel több menedékkérő érkezik nyáron és az ősz elején.

Az EU külső határának védelmét is erősíteni kell, mert "meg akarjuk őrizni Schengent", az állandó belső határőrizet nélküli EU-s övezetet. Ez azonban "csak akkor lehetséges, ha valóban kiteljesítjük és tökéletesítjük a határvédelmet" az EU külső határán - mondta a CDU elnöke az ARD hétfőn késő este sugárzott híradójában.

Hangsúlyozta, hogy a migrációnak több formája van, így nemcsak az EU-n kívüli térségekből származó menedékkérők érkeznek Németországba, hanem "EU-s belső migránsok", az EU-s társállamokból származó bevándorlók is.

A 2015-2017 közötti időszakban 2,5 millióan érkeztek a társországokból. Körükben is mutatkoznak "integrációs problémák", és előfordul "visszaélés a szociális juttatásokkal". Ezért a döntéshozóknak a monitoring révén "teljes képet" kell kapniuk arról, hogy honnan és mennyien igyekeznek Németország felé - mondta a CDU elnöke. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Érett Ifjú
2019. FEBRUÁR 20. [ 21:18 ]

István, nevemnek az első része fedi a valóságot, a többi inkább lelkem vélt állapotára utal. Ennek ellenére én nem fogom Önt tegezni, de nem igazán értem az aljas szándékra való utalását. Nem lehet, hogy Ön gyakran érzi úgy, hogy üldözi valaki? Ciprusiak, észtek, lettek, litvánok máltaiak és szlovének bevándorló ként való emlitésével még nem igazán találkoztam, de lehet hogy nem a megfelelő statisztikákat böngésztem. A többieket pedig már felsoroltuk közösen.


istván
2019. FEBRUÁR 18. [ 18:58 ]

Érett ifjú: Ne mond, hogy nincs benned aljas szándék a feltételezéseddel. Az EU-hoz 2004 óta csatlakozott országokból érkező bevándorlás régóta tartó növekedése a jellemző. (Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia, Szlovénia, Románia). A vajdasági magyar is belső bevándorló, ha magyar állampolgár.


Érett Ifjú
2019. FEBRUÁR 17. [ 19:40 ]

István, egyáltalán nem örül a lelkem, mert nagy lehetőségeket látok az EU-ban, nem csak a visszaélésekre, de egy élhetőbb világ megteremtésére is. Legény leszek a gáton (?), de Ön már felsorolta őket, ehhez még hozzátenném a bolgárokat meg a románokat is. Persze, hozzájuk csatlakoznak az ex YU EU-n kivüli részének a polgárai is, de Ők már nem tartoznak a belső bevándorlók körébe.


istván
2019. FEBRUÁR 17. [ 10:38 ]

Érett Ifjú : Én meg azt gondolom, hogy csak örülne a lelked, de legyél annyira legény a gáton, mond ki, melyik nemzethez tartozókra gondolsz. Csehekre, lengyelekre, magyarokra, szlovákokra? Úgy véled körükben is számottevően mutatkoznak "integrációs problémák", és számottevő a "visszaélés a szociális juttatásokkal".


Érett Ifjú
2019. FEBRUÁR 13. [ 10:58 ]

Tehát, kb dupla annyi belső bevándorló jött, mint ''migráncs'', akik, olykor visszaélnek a szociális juttatásokkal. Gondolom, főleg a visegrádi 4-ek területéről. Lesz itt még sárdobálás az EU - n belül is.


robot
2019. FEBRUÁR 12. [ 20:25 ]

Nagyságrendekkel több érkezett? Nahát! Pannamargitka már "elfelejtette", hogy Merkel minden "szíriait" (gyakorlatilag azonban minden migránst) meginvitált Németországba? Nagy kérdés, hogy a CDU elnöke részéről őszinte-e a beszéd? Attól tartok, csupán a választási korteskedés, hogy kifogják politikai ellenfeleik vitorlájából a szelet.


Több mint két év alatt ezernél is kevesebb Németországba menekült szíriai állampolgár kért kormányzati támogatást az önkéntes hazatéréshez - írta a Der Tagesspiegel című német lap kedden egy hivatalos kimutatás alapján. Az ellenzéki Zöldek egy szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőjének írásbeli...
2019. ÁPRILIS 23.
[ 10:19 ]
Seth Moulton személyében hétfőn újabb amerikai demokrata párti politikus jelentette be, hogy versenybe száll pártja elnökjelöltségéért. A 40 éves Moulton Elizabeth Warren demokrata szenátor és William Weld volt republikánus kormányzó után a harmadik massachusettsi politikus, aki az Egyesült Államok elnöke szeretne...
2019. ÁPRILIS 22.
[ 19:40 ]
Ismételten elítélte a Srí Lanka-i robbantásos merényleteket Ferenc pápa a Szent Péter téren húsvét hétfőn délben mondott beszédében, amelyben kijelentette, hogy az embertelen terrorista támadások soha sem igazolhatók. Ferenc pápa olasz nyelvű beszédében ismételten "lelki és atyai közelségét" fejezte ki Srí...
2019. ÁPRILIS 22.
[ 15:03 ]
Beolvasás folyamatban