Világ
CDU-elnök: A német határ lezárását is mérlegelni lehet egy újabb menekültügyi válsághelyzetben

Akár Németország határának lezárását is mérlegelni lehet egy újabb menekültügyi válság esetén a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer szerint - jelentették kedden német hírportálok a politikus egy nyilatkozata alapján.

A CDU elnöke az ARD országos köztelevíziónak elmondta, a migráció kérdéseiről tartott úgynevezett műhelytanácskozáson arra a megállapításra jutottak, hogy egy újabb, a 2015-öshöz hasonló menekülthullám érkezésekor a határ lezárása "nagyon is egy elképzelhető" lehet, de csakis mint "ultima ratio", vagyis legvégső megoldási kísérlet.

Azonban most már más a helyzet, egy újabb menekülthullámot az Európai Unióval (EU) szomszédos országokkal együttműködve is lehetne csillapítani, ami Angela Merkel kancellár, a CDU előző elnöke tárgyalásainak eredménye - fejtette ki Annegret Kramp Karrenbauer.

Hozzátette: a tanácskozáson azt is rögzítették, hogy ki kell építeni egy úgynevezett migrációs monitoring rendszert, amely időben figyelmeztetne a hullámok megindulásával fenyegető helyzetekre.

Egy ilyen rendszer révén "nem történne meg mindaz, amit 2015-ben átéltünk", azaz nem fordulna elő, hogy a tavasszal készített előrejelzésekhez képest nagyságrendekkel több menedékkérő érkezik nyáron és az ősz elején.

Az EU külső határának védelmét is erősíteni kell, mert "meg akarjuk őrizni Schengent", az állandó belső határőrizet nélküli EU-s övezetet. Ez azonban "csak akkor lehetséges, ha valóban kiteljesítjük és tökéletesítjük a határvédelmet" az EU külső határán - mondta a CDU elnöke az ARD hétfőn késő este sugárzott híradójában.

Hangsúlyozta, hogy a migrációnak több formája van, így nemcsak az EU-n kívüli térségekből származó menedékkérők érkeznek Németországba, hanem "EU-s belső migránsok", az EU-s társállamokból származó bevándorlók is.

A 2015-2017 közötti időszakban 2,5 millióan érkeztek a társországokból. Körükben is mutatkoznak "integrációs problémák", és előfordul "visszaélés a szociális juttatásokkal". Ezért a döntéshozóknak a monitoring révén "teljes képet" kell kapniuk arról, hogy honnan és mennyien igyekeznek Németország felé - mondta a CDU elnöke. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Érett Ifjú
2019. FEBRUÁR 20. [ 21:18 ]

István, nevemnek az első része fedi a valóságot, a többi inkább lelkem vélt állapotára utal. Ennek ellenére én nem fogom Önt tegezni, de nem igazán értem az aljas szándékra való utalását. Nem lehet, hogy Ön gyakran érzi úgy, hogy üldözi valaki? Ciprusiak, észtek, lettek, litvánok máltaiak és szlovének bevándorló ként való emlitésével még nem igazán találkoztam, de lehet hogy nem a megfelelő statisztikákat böngésztem. A többieket pedig már felsoroltuk közösen.


istván
2019. FEBRUÁR 18. [ 18:58 ]

Érett ifjú: Ne mond, hogy nincs benned aljas szándék a feltételezéseddel. Az EU-hoz 2004 óta csatlakozott országokból érkező bevándorlás régóta tartó növekedése a jellemző. (Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia, Szlovénia, Románia). A vajdasági magyar is belső bevándorló, ha magyar állampolgár.


Érett Ifjú
2019. FEBRUÁR 17. [ 19:40 ]

István, egyáltalán nem örül a lelkem, mert nagy lehetőségeket látok az EU-ban, nem csak a visszaélésekre, de egy élhetőbb világ megteremtésére is. Legény leszek a gáton (?), de Ön már felsorolta őket, ehhez még hozzátenném a bolgárokat meg a románokat is. Persze, hozzájuk csatlakoznak az ex YU EU-n kivüli részének a polgárai is, de Ők már nem tartoznak a belső bevándorlók körébe.


istván
2019. FEBRUÁR 17. [ 10:38 ]

Érett Ifjú : Én meg azt gondolom, hogy csak örülne a lelked, de legyél annyira legény a gáton, mond ki, melyik nemzethez tartozókra gondolsz. Csehekre, lengyelekre, magyarokra, szlovákokra? Úgy véled körükben is számottevően mutatkoznak "integrációs problémák", és számottevő a "visszaélés a szociális juttatásokkal".


Érett Ifjú
2019. FEBRUÁR 13. [ 10:58 ]

Tehát, kb dupla annyi belső bevándorló jött, mint ''migráncs'', akik, olykor visszaélnek a szociális juttatásokkal. Gondolom, főleg a visegrádi 4-ek területéről. Lesz itt még sárdobálás az EU - n belül is.


robot
2019. FEBRUÁR 12. [ 20:25 ]

Nagyságrendekkel több érkezett? Nahát! Pannamargitka már "elfelejtette", hogy Merkel minden "szíriait" (gyakorlatilag azonban minden migránst) meginvitált Németországba? Nagy kérdés, hogy a CDU elnöke részéről őszinte-e a beszéd? Attól tartok, csupán a választási korteskedés, hogy kifogják politikai ellenfeleik vitorlájából a szelet.


Feloszlott csütörtökön a koszovói parlament, és ezzel megnyílt az út az előrehozott választások előtt. A választásokra azért van szükség, mert Ramush Haradinaj kormányfő július közepén lemondott, azután, hogy a koszovói háborús bűnöket vizsgáló bíróság gyanúsítottként hallgatta meg. A parlament...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 11:48 ]
Megerősítette a kétoldalú haditechnikai együttműködés folytatásának szándékát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Delcy Rodríguez ügyvezető venezuelai alelnök Moszkvában - közölte szerdán az orosz diplomáciai tárca. A felek a közlemény szerint emellett a gazdaság, a tudomány, a fejlett technológiák és a...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 20:26 ]
Moszkva és Berlin érdekelt a közös nagy gazdasági projektek, köztük az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megvalósításában való együttműködésben - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta német hivatali partnerét, Heiko Maast. A hadászati egyensúly kérdéséről...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 20:01 ]
Beolvasás folyamatban