Világ
EP-választás: Az európai szocialisták Madridban indítják választási kampányukat
Betűméret:             

Megkezdődött az Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos kongresszusa Madridban pénteken, amelyen hivatalosan elindítják a május végi európai parlamenti választási kampányukat is.

"A szociáldemokráciára sokkal nagyobb szükség van Európában mint valaha" - fogalmazott köszöntőjében José Luis Ábalos, a házigazda Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szervezeti titkára, fejlesztési miniszter.

A politikus szerint komoly veszélyben van az egységes és békés Európa eszméje, amely elkötelezett a népek szabadsága, polgárainak haladása, a környezetvédelem, a feminizmus, a tolerancia, a tisztelet, a szolidaritása, a befogadás, az egyenlőség és az igazságosság mellett.

"Barátaim, nincs vesztegetni való idő, sem kifogás a lazításra", - jelentette ki, figyelmeztetve a radikális jobboldali pártok európai térnyerésére.

Achim Post, a PES főtitkára nyitóbeszédében "rendkívüli időket" emlegetve egy nacionalista, megosztott, törékeny, gyenge Európa vagy egy egységes és erős Európa közötti választásra szólított fel. "Olyan kampányt kell csinálnunk, amilyet még sosem" - hangsúlyozta a német politikus.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, az európai szocialisták EB-elnök jelöltje a nyitónapon ígéretet tett, hogy visszaadják a reményt az európai polgároknak.

Arról is beszélt, hogy meg kell szabadítani az embereket a "félelem láncaitól" a globalizációval vagy a bevándorlással kapcsolatban, és bírálta azokat az erőket, amelyek "egyetlen terve az EU lerombolása".

A holland politikus szót emelt a magyar kormány EP-választási plakátkampánya ellen. Mint mondta, miközben Magyarországon közpénzt költenek "hazug plakátokra", addig hiány van orvosokból, tanárokból, bölcsődékből, és sok fiatal kénytelen emigrálni a "lehetőségek hiánya miatt".

Timmermans kemény választási kampányra, "agresszív támadásokra" számít. Azt kérte a kongresszus résztvevőitől, hogy minden hazugságra egy tény, minden sértésre egy kedves szó legyen a válasz.

A balközép erőket összefogó pártcsalád madridi kongresszusának meghívottai közt szerepel António Costa portugál, Stefan Löfven svéd, Viorica Dancila román miniszterelnök, Andrea Nahles, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Pamela Rendi-Wagner, Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke és Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt elnöke.

Magyar részről a rendezvény felszólalói között van Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, a PES nőszervezetének elnöke.

A kongresszus résztvevői a tervek szerint szombaton kiáltványt fogadnak el Egy új társadalmi szerződés Európa számára címmel. A zárónapon Frans Timmermans mellett Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is beszédet mond. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy "sürgősen, légvédelmi eszközök átadásával kell biztosítani Ukrajna védelmének megerősítését", valamint szankciók meghozataláról határoztak Iránnal szemben - tájékoztatott Charles Michel, Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:17 ]
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után, szerda este nyilvánosságra hozott felmérésből. Az exit poll-adatokat a Nova TV...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 23:25 ]
Pale és Kelet-Szarajevó területén ma reggel óta jelen vannak az EUFOR tartalékos erőinek páncélozott járművei – szám szerint tíz –, hogy részt vegyenek a Bosznia-Hercegovina fegyveres erőivel közösen tervezett gyakorlaton. A páncélozott járművek a Tom bevásárlóközpont parkolójában, a Vlajko Petrović stadion...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 20:02 ]
Beolvasás folyamatban