Világ
EU-csúcs: A Brexit, a külkapcsolat és gazdasági kérdések a középpontban
Betűméret:             

A brit uniós tagság megszűnési folyamatának (Brexit) áttekintése, valamint a külkapcsolatok és az Európai Unió gazdasági bázisának erősítése lesznek a központi témák az EU-tagországok állam- illetve kormányfőinek idei első, kétnapos, csütörtökön kezdődő találkozóján.

Az EU27-ek vezetői március 21-én a Brexitről fognak tárgyalni. Az ülés kezdetén a tagországok kormányait tömörítő Tanács soros elnökségét adó Románia áttekintést nyújt a korábbi európai tanácsi következtetések végrehajtásában elért haladásról. A vezetők megtárgyalják a brit parlament szavazásait követően kialakult legújabb fejleményeket.

Az ülésen Theresa May brit kormányfő várhatóan tolmácsolja az alsóház múlt hét második felében megszavazott javaslatát arról, hogy hosszabbítsák meg a brit uniós tagság megszűnésének az EU-szerződések alapján március 29-én esedékes jelenlegi határidejét. Az unióban maradó tagállamok vezetői már jelezték, hogy hivatalos brit bejelentés esetén fontolóra veszik a javaslatot.

Az uniós vezetők pénteken az EU gazdasági bázisának megerősítésével foglalkoznak. Erről az Európai Tanács stratégiai menetrendet készít elő, és ennek keretében meg fogja vitatni az egységes piac, a tőkepiaci unió, valamint a digitális politika, az iparpolitika és a kereskedelempolitika továbbfejlesztését.

Az Európai Tanács megbeszélést folytat az úgynevezett európai szemeszter idei prioritásairól, és várhatóan jóváhagyja az euróövezet gazdaságpolitikájáról szóló ajánlást.

A csúcstalálkozón az éghajlatváltozást illetően az uniós vezetők iránymutatással szolgálnak majd az általános politikai prioritásokat illetően, azzal a céllal, hogy az Európai Unió 2020-ig hosszú távú stratégiát terjeszthessen elő a témába vágó párizsi megállapodással összhangban.

A külkapcsolatokat illetően az Európai Tanács elő fogja készíteni az április 9-én tervezett EU-Kína csúcstalálkozót, továbbá - a globális helyzetre is figyelve- eszmecserét fog folytatni általánosságban az EU és Kína közötti kapcsolatokról.

Az állam-, illetve kormányfők áttekintik az álhírek elleni küzdelem és a szándékos félreinformálás kezelése terén elért eredményeket is, valamint foglalkoznak a május végén esedékes európai parlamenti és a nemzeti választások EU-szerte biztosítandó védelmével. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Észak-Korea állambiztonsági miniszterével, Li Csangdevel tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a március 25-27. közötti phenjani látogatása során - közölte csütörtökön az SZVR sajtóirodája. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek megvitatták a nemzetközi...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:25 ]
A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során. "A...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:27 ]
„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Beolvasás folyamatban