Világ
Mogherini: Az EU fellép a faji megkülönböztetés minden formája ellen
Betűméret:             

Az Európai Unió folytatja a küzdelmet a faji megkülönböztetés, valamint a fajgyűlölet minden formája és megnyilvánulása ellen, és minden eszközzel biztosítja a sokféleség tiszteletben tartását - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

A faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöböléséről szóló nemzetközi egyezmény hatálybalépésének 50. évfordulója alkalmából tett nyilatkozat szerint világszerte, az Európai Uniót is beleértve nagyon sokan válnak faji alapú zaklatás és gyűlöletbeszéd áldozatává bőrszínük, etnikai származásuk vagy vallásuk miatt.

"Az Európai Unió sürgeti az egyezmény egyetemes megerősítését, és felszólít minden országot, amely még nem fogadott el egyedi panasztételi eljárást, hogy mielőbb tegye meg" - fogalmazott Mogherini.

Az unió azon dolgozik, hogy előmozdítsa a megkülönböztetésmentességet, a társadalmi befogadást és az esélyegyenlőséget mindenki számára, valamint a faji megkülönböztetés tilalmának egyetemes betartását. Emellett a romák integrációján fáradozik annak érdekében, hogy előmozdítsa aktív részvételüket a döntéshozatali folyamatokban - tette hozzá Federica Mogherini.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács, valamint rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) és a bécsi központú Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös nyilatkozatban arra hívta fel a figyelmet, hogy számos más etnikumból származó vagy bevándorlóháttérrel rendelkező ember nem érvényesül az európai munkaerőpiacon. Ez a faji megkülönböztetés az esélyegyenlőség megteremtését szolgáló törvények ellenére is fennáll.

Az intézmények sürgős változás szükségességét hangsúlyozták az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásának biztosítása érdekében. Felszólítottak a megkülönböztetés ellen hozott nemzetközi és nemzeti jogszabályok érvényesítésére, ideértve a legszigorúbb szankciókat is.

Egyebek mellett hangsúlyozták, hogy a foglalkoztatáshoz való hozzáférés kulcsfontosságú a sikeres és fenntartható társadalmi befogadáshoz. Politikai és gyakorlati szintű erősödésre van szükség az etnikai kisebbségek előtt álló, foglalkoztatáshoz való alapvető jogukat korlátozó akadályok csökkentése érdekében - tették hozzá. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Az izraeli hadsereg (IDF) három fronton harcol szerdán, a gázai háború százhetvenharmadik napján: a Gázai övezetben, Ciszjordániában és a libanoni, északi határnál. Az IDF szóvivőjének jelentése szerint tovább folytatódnak a harcok az övezet északi részén, a Gáza városban fekvő Sifa kórház területén....
2024. MÁRCIUS 27.
[ 14:08 ]
A hatóságok kedden helyi idő szerint az esti órákban leállították a kutatást Baltimore-i hídomlásban eltűnt hat ember után, akiket feltételezett halálos áldozatnak nyilvánítottak. Kedden kora hajnalban a Baltimore-i öböl fontos hídja, a Francis Scott Key Bridge pillanatok alatt omlott össze, miután nekiütközött egy...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:42 ]
Beolvasás folyamatban