Világ
Több mint egymillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen
Betűméret:             

Az utóbbi másfél évtized legnagyobb tömegtüntetése volt szombaton Londonban. A résztvevők a brit EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírását követelték.

A menet a Hyde Park mellett húzódó elegáns Park Lane sugárútról indult kora délután, de még hat órával később, kora este is folyamatosan haladt a tömeg a felvonulás végállomása, a parlament felé.

A demonstrálók a parlament előtti tértől a Hyde Park onnan négy kilométerre lévő déli széléig teljesen megtöltötték az utcákat.

A megmozdulást az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil csoport, a People's Vote hirdette meg.

A szervezők szombat esti becslései szerint a demonstráció résztvevőinek száma jóval meghaladta az egymilliót.

Ez volt a legnagyobb tüntetés Londonban 2003 óta. Akkor a készülő iraki háború ellen csaknem kétmillióan vonultak az utcákra. A 2003-as demonstráció volt minden idők legnagyobb tiltakozó megmozdulása Nagy-Britanniában.

Az újabb EU-népszavazásért tartott szombati tüntetés élén Sadiq Khan, London polgármestere haladt. Jelen volt és felszólalt Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is.

Sturgeon kijelentette: Skócia hangját a brit kormány figyelmen kívül hagyta a Brexit-tárgyalásokon, pedig a skótok csaknem kétharmada a bennmaradásra voksolt a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson.

A referendumon országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból, Skóciában viszont 62 százalék a további EU-tagságra adta voksát.

A skót miniszterelnök szerint Theresa May konzervatív párti brit kormányfő "a keményvonalas Brexit-tábor foglyává vált", és ezért a brit kormány nemcsak a skótok szavát nem hajlandó meghallani, de annak a 48 százaléknyi választónak a hangját sem, aki a népszavazáson a bennmaradásra voksolt.

Theresa May rendre elveti az újabb népszavazás kiírását célzó kezdeményezéseket, és a múlt héten a londoni alsóház is elutasított egy beterjesztést, amely új népszavazás kiírását indítványozta a brit EU-tagságról.

Az alsóházi kezdeményezést nem támogatta a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem.

Szombat estig csaknem 4,6 millióan írták alá azt a minap megjelent hivatalos petíciót, amely a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat leállítását és a brit EU-tagság fenntartását követeli. Ez rekord a hasonló hivatalos petíciós kezdeményezések történetében.

Az aláírások száma két nap alatt több mint hárommillióval nőtt.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás szerint a kormány rendre azt állítja, hogy a kilépés az Európai Unióból "a nép akarata". Ezt az állítást azonban meg kell cáfolni, annak bizonyításával, hogy milyen erőteljes a támogatottsága Nagy-Britannia további EU-tagságának, és mivel nem biztos az újabb népszavazás kiírása a brit EU-tagságról, a bennmaradást pártolók szavazzanak a petíció aláírásával - áll a felhívásban.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír

A brit EU-tagság megszűnésének eredeti határnapja jövő péntek lett volna, de a héten tartott EU-csúcstalálkozón döntés született a kilépés elhalasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e a Brexit feltételrendszeréről kidolgozott, a brit parlamentben azonban eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást.(MTI, index.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban