Világ
Lángokban áll a párizsi Notre-Dame

Kigyulladt a párizsi Notre-Dame hétfő este, a székesegyház teljes tetőszerkezete lángra kapott, hatalmas a füst – jelentette a BBC. A székesegyház teljes tetőszerkezete ég, a füstöt messziről is jól látni. Nem sokkal ezelőtt a székesegyház csúcsa ledőlt, a teteje pedig beomlott.

A tűzről készült első fotók és videók alapján komoly a baj, messziről is jól látni, hogy a katedrális tetejét lángok borítják.

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább – írta az MTI. A környező épületeket és utcákat kiürítették az oltási munkálatok idejére.

A Notre-Dame a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel.

A székesegyházról nemrég 12 apostolt és 4 evangelistát ábrázoló szobrot emeltek le, ezeket helikopterrel szállították el, hogy helyreállítsák azokat.

A katedrális alapkövét 1163-ban III. Sándor pápa rakta le, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették, írja a hvg.hu. Az épület orgonája 7800 sípból áll, többször felújították, és a mai napig működik. A katedrális hossza 128, szélessége 41, ikertornyainak magassága pedig 63 méter.

A francia katolikus egyház már tavaly sürgős beavatkozást kért a katedrális romló állapota miatt.

Leomlott a torony, a tetőszerkezetet sem lehet megmenteni

Valószínűleg a templom egész tetőszerkezete a lángok martalékává lesz - mondja a katedrális szóvivője.

A hátsó szentély feletti torony volt körbeállványozva, itt keletkezett a tűz nem sokkal hét óra előtt. A nyílvesszőnek becézett torony ezután óriási robajjal beomlott. 40 perccel a tűz keletkezése után már az egész tetőszerkezet lángolt. A füst pedig beterítette a környéket.

Egyelőre azt feltételezik, hogy a felújítási munkálatok miatt történhetett valami, szándékos gyújtogatásra utaló jeleket nem találtak.

A katedrális szóvivője szerint a 800 éves épület tetőszerkezete teljesen odaveszett. Nem tudni, az épület belsejében milyen károk keletkeztek, de nagy az esélye, hogy minden megsemmisül odabenn.

A tűzoltók megfeszítetten dolgoznak, hogy megfékezzék a tűz terjedését. Minden irányból próbálják hűteni az épületet. Több tízméteres lángokat már nem látni, de a hátsó rész még mindig ég. Az épület gótikus frontja pillanatnyilag épségben van.

Sérültekről, áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A francia belügyminiszter-helyettes sem tud áldozatokról. Emmanuel Macron francia elnök lemondta minden programját, és a helyszínen tájékozódik. A hírek szerint nemsokára sajtótájékoztatót tart, írja a szmo.hu.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Velux
2019. ÁPRILIS 15. [ 21:15 ]

Szörnyű tragédia!


Egy csapat álarcos férfi berontott egy kávézóba Knin közelében és rátámadt azokra a vendégekre, akik a Crvena Zvezda meccset nézték. A verekedésben öt személy és egy gyermek sérült meg. Az Index.hr portál szerint az incidens a Knin közelében lévő Biskupija községben történt, amikor az egyik kávézó vendégei a...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 12:25 ]
Feloszlott csütörtökön a koszovói parlament, és ezzel megnyílt az út az előrehozott választások előtt. A választásokra azért van szükség, mert Ramush Haradinaj kormányfő július közepén lemondott, azután, hogy a koszovói háborús bűnöket vizsgáló bíróság gyanúsítottként hallgatta meg. A parlament...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 11:48 ]
Megerősítette a kétoldalú haditechnikai együttműködés folytatásának szándékát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Delcy Rodríguez ügyvezető venezuelai alelnök Moszkvában - közölte szerdán az orosz diplomáciai tárca. A felek a közlemény szerint emellett a gazdaság, a tudomány, a fejlett technológiák és a...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 20:26 ]
Beolvasás folyamatban