Világ
Lángokban áll a párizsi Notre-Dame

Kigyulladt a párizsi Notre-Dame hétfő este, a székesegyház teljes tetőszerkezete lángra kapott, hatalmas a füst – jelentette a BBC. A székesegyház teljes tetőszerkezete ég, a füstöt messziről is jól látni. Nem sokkal ezelőtt a székesegyház csúcsa ledőlt, a teteje pedig beomlott.

A tűzről készült első fotók és videók alapján komoly a baj, messziről is jól látni, hogy a katedrális tetejét lángok borítják.

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább – írta az MTI. A környező épületeket és utcákat kiürítették az oltási munkálatok idejére.

A Notre-Dame a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel.

A székesegyházról nemrég 12 apostolt és 4 evangelistát ábrázoló szobrot emeltek le, ezeket helikopterrel szállították el, hogy helyreállítsák azokat.

A katedrális alapkövét 1163-ban III. Sándor pápa rakta le, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették, írja a hvg.hu. Az épület orgonája 7800 sípból áll, többször felújították, és a mai napig működik. A katedrális hossza 128, szélessége 41, ikertornyainak magassága pedig 63 méter.

A francia katolikus egyház már tavaly sürgős beavatkozást kért a katedrális romló állapota miatt.

Leomlott a torony, a tetőszerkezetet sem lehet megmenteni

Valószínűleg a templom egész tetőszerkezete a lángok martalékává lesz - mondja a katedrális szóvivője.

A hátsó szentély feletti torony volt körbeállványozva, itt keletkezett a tűz nem sokkal hét óra előtt. A nyílvesszőnek becézett torony ezután óriási robajjal beomlott. 40 perccel a tűz keletkezése után már az egész tetőszerkezet lángolt. A füst pedig beterítette a környéket.

Egyelőre azt feltételezik, hogy a felújítási munkálatok miatt történhetett valami, szándékos gyújtogatásra utaló jeleket nem találtak.

A katedrális szóvivője szerint a 800 éves épület tetőszerkezete teljesen odaveszett. Nem tudni, az épület belsejében milyen károk keletkeztek, de nagy az esélye, hogy minden megsemmisül odabenn.

A tűzoltók megfeszítetten dolgoznak, hogy megfékezzék a tűz terjedését. Minden irányból próbálják hűteni az épületet. Több tízméteres lángokat már nem látni, de a hátsó rész még mindig ég. Az épület gótikus frontja pillanatnyilag épségben van.

Sérültekről, áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A francia belügyminiszter-helyettes sem tud áldozatokról. Emmanuel Macron francia elnök lemondta minden programját, és a helyszínen tájékozódik. A hírek szerint nemsokára sajtótájékoztatót tart, írja a szmo.hu.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Velux
2019. ÁPRILIS 15. [ 21:15 ]

Szörnyű tragédia!


Lemondott a boszniai belügyminiszter - illusztráció
2020. JÚNIUS 2.
[ 14:14 ]
Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztette ma a világ vezetőit, hogy ne dőljenek be azoknak a jelentéseknek, miszerint a koronavírus veszít erejéből, mert ez még mindig egy gyilkos vírus és emberek ezrei halnak meg naponta a betegségben – írja a CNBC. Nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy nehogy azt sugalljuk, hogy a...
2020. JÚNIUS 1.
[ 21:50 ]
Békés cselekvésre szólított fel Barack Obama, az Egyesült Államok volt és első afroamerikai elnöke hétfőn kiadott közleményében. Az egykori elnök, aki az elmúlt hetekben azt ígérte, hogy aktívan részt vesz az elnökválasztási kampányban a demokraták oldalán, a közleményben arra buzdította a tüntetőket:...
2020. JÚNIUS 1.
[ 19:26 ]
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet - hangzott el a válságstábok hétfői sajtótájékoztatóján. Szlovéniában az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 1473 maradt, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma eggyel, 109-re nőtt. Ezt megelőzően öt...
2020. JÚNIUS 1.
[ 17:43 ]
Beolvasás folyamatban