Világ
Lángokban áll a párizsi Notre-Dame

Kigyulladt a párizsi Notre-Dame hétfő este, a székesegyház teljes tetőszerkezete lángra kapott, hatalmas a füst – jelentette a BBC. A székesegyház teljes tetőszerkezete ég, a füstöt messziről is jól látni. Nem sokkal ezelőtt a székesegyház csúcsa ledőlt, a teteje pedig beomlott.

A tűzről készült első fotók és videók alapján komoly a baj, messziről is jól látni, hogy a katedrális tetejét lángok borítják.

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább – írta az MTI. A környező épületeket és utcákat kiürítették az oltási munkálatok idejére.

A Notre-Dame a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel.

A székesegyházról nemrég 12 apostolt és 4 evangelistát ábrázoló szobrot emeltek le, ezeket helikopterrel szállították el, hogy helyreállítsák azokat.

A katedrális alapkövét 1163-ban III. Sándor pápa rakta le, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették, írja a hvg.hu. Az épület orgonája 7800 sípból áll, többször felújították, és a mai napig működik. A katedrális hossza 128, szélessége 41, ikertornyainak magassága pedig 63 méter.

A francia katolikus egyház már tavaly sürgős beavatkozást kért a katedrális romló állapota miatt.

Leomlott a torony, a tetőszerkezetet sem lehet megmenteni

Valószínűleg a templom egész tetőszerkezete a lángok martalékává lesz - mondja a katedrális szóvivője.

A hátsó szentély feletti torony volt körbeállványozva, itt keletkezett a tűz nem sokkal hét óra előtt. A nyílvesszőnek becézett torony ezután óriási robajjal beomlott. 40 perccel a tűz keletkezése után már az egész tetőszerkezet lángolt. A füst pedig beterítette a környéket.

Egyelőre azt feltételezik, hogy a felújítási munkálatok miatt történhetett valami, szándékos gyújtogatásra utaló jeleket nem találtak.

A katedrális szóvivője szerint a 800 éves épület tetőszerkezete teljesen odaveszett. Nem tudni, az épület belsejében milyen károk keletkeztek, de nagy az esélye, hogy minden megsemmisül odabenn.

A tűzoltók megfeszítetten dolgoznak, hogy megfékezzék a tűz terjedését. Minden irányból próbálják hűteni az épületet. Több tízméteres lángokat már nem látni, de a hátsó rész még mindig ég. Az épület gótikus frontja pillanatnyilag épségben van.

Sérültekről, áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A francia belügyminiszter-helyettes sem tud áldozatokról. Emmanuel Macron francia elnök lemondta minden programját, és a helyszínen tájékozódik. A hírek szerint nemsokára sajtótájékoztatót tart, írja a szmo.hu.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Velux
2019. ÁPRILIS 15. [ 21:15 ]

Szörnyű tragédia!


Irán ENSZ-küldöttsége határozottan elutasította csütörtök este nyilatkozatban a – megfogalmazás szerint – „megalapozatlan” amerikai vádakat, amelyek szerint köze van a két tartályhajó elleni csütörtöki támadásokhoz az Ománi-öbölben. Egyelőre tisztázatlan körülmények között sérült meg a japán és a...
2019. JÚNIUS 14.
[ 9:01 ]
Bűncselekmény lesz Brazíliában a homofóbia a legfelsőbb bíróság csütörtöki szavazása nyomán. A tizenegy tagot számláló testület nyolc bírája döntött úgy, hogy a rasszizmushoz hasonló megítélés alá essen a melegekkel szembeni intolerancia. Brazíliában 1989 óta akár öt év börtönnel is sújtható rasszista...
2019. JÚNIUS 14.
[ 8:21 ]
A lengyel alsóház, a szejm véglegesen megszavazta csütörtök éjjel a kiskorúak elleni szexuális visszaélések büntethetőségének szigorítását. A kormánytervezetként előterjesztett előírásokat a szejm már májusban jóváhagyta a büntető törvénykönyv szélesebb körű módosításának keretében. A felsőház ezt...
2019. JÚNIUS 14.
[ 8:14 ]
Beolvasás folyamatban