Világ
Ausztria: Sikeresnek nevezte hazája menekültpolitikáját az osztrák belügyminiszter

A belügyminisztérium intézkedéseinek következtében csökkent a beadott menedékkérelmek száma Ausztriában - erről beszélt a Kronen Zeitungnak adott, hétfőn megjelent interjújában Herbert Kickl osztrák belügyminiszter. A szabadságpárti politikus szerint a közelgő európai parlamenti választások "hatalmas lehetőséget" jelentenek arra, hogy az Ausztriában a menekültpolitika terén végrehajtott irányváltást európai szinten is megvalósítsák."

Az osztrák kormány egyértelmű menekültpolitikát folytat Kickl szerint. A tárcavezető úgy fogalmazott: "Meg akarjuk fordítani a migráció irányát; azt szeretnénk, ha a migrációs áramlás ismét északról déli irányba tartana, nem pedig - ahogy korábban hosszú időn át - dél felől északra, ellenőrzés nélkül érkezhessenek az emberek".

Herbert Kickl elismerően szólt az osztrák hivatalok menekültügyi eljárásokban nyújott tevékenységéről; szerinte a területen dolgozó tisztviselők minden emberi jogi normát betartanak, és objektíven járnak el a különböző ügyekben. A belügyminiszter ezzel együtt megalapozatlannak nevezte az ENSZ illetékes szervezete által Ausztriát ért bírálatokat. A nemzetközi szervezet korábban a menedékkérőkkel való bánásmód miatt bírálta Ausztriát; az általuk készített jelentés szerint az osztrák tisztviselők bizalmatlanul, előítélettel viszonyulnak a menedékkérőkhöz.

További vitatott kérdésnek nevezte az osztrák belügyminiszter a menedékkérők kisegítő jellegű munkáért kapott órabérének összegét, Herbert Kickl nemrég tett javaslatot arra, hogy - az igazságosság elve alapján - a menedékkérők Ausztria-szerte óránként egységesen 1 euró 50 centet kapjanak munkájukért. A törvénymódosító javaslatot jelenleg véleményezik.

Elégedettségét fejezte ki Herbert Kickl a menedékkérelmek számának csökkenése miatt, megjegyezte ugyanakkor, hogy a kérelmezők száma még mindig nem nevezhető alacsonynak. Azt hangsúlyozta: számára a csökkenő számok motivációt jelentenek a világos, következetes menekültpolitika folytatására. Emlékeztetett arra, hogy a pozitív változás a korábbi intézkedések eredményeképp következett be. A tárcavezető példaként említette a határellenőrzés visszaállítását, és azt is, hogy márciustól a Traiskirchenben, illetve Thalhamban lévő befogadóközpontokat kilépő központoknak nevezik; ahol a korábbinál gyorsabban folytatják le a személyazonosság vizsgálatát.

Herbert Kickl arról is beszélt: nagyon jónak tartja az osztrák kormánypártok, az Osztrák Néppárt és saját pártja, az Osztrák Szabadságpárt kapcsolatát. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aggodalmát fejezte ki Ferenc pápa vasárnapi úrangyala imádságában az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek miatt. A katolikus egyházfő arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a lángok mielőbbi eloltásáért, mert az amazóniai erdőségek létfontosságúak a bolygó számára. „Mindannyian aggódunk az Amazóniát...
2019. AUGUSZTUS 25.
[ 15:44 ]
Megbízták a G7 országcsoport vezetői Emmanuel Macron francia elnököt azzal, hogy tárgyalást kezdjen Iránnal, és üzeneteket adjon át a perzsa államnak, elejét véve ezáltal a feszültség további fokozódásának a térségben – közölte vasárnap egy francia diplomáciai forrás a délnyugat-franciaországi Biarritzban tartott...
2019. AUGUSZTUS 25.
[ 15:03 ]
Átfogó kereskedelmi megállapodást fog kötni az Egyesült Államok az Európai Unióból kilépő Nagy-Britanniával – mondta vasárnap újságírók előtt Donald Trump amerikai elnök a G7-es országcsoport csúcstalálkozójának otthont adó Biarritzban, hozzátéve, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök „éppen a megfelelő ember”...
2019. AUGUSZTUS 25.
[ 11:36 ]
Beolvasás folyamatban