Világ
Zoran Milanović volt kormányfő a szociáldemokraták elnökjelöltje Horvátországban
Betűméret:             

Zoran Milanović volt kormányfőt jelöli a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) az idei elnökválasztáson - jelentette a helyi média kedden.

Bár még ki sem jelölték az elnökválasztás időpontját, és Kolinda Grabar-Kitarović jelenlegi elnök sem nyilatkozott hivatalosan újraindulásáról, Zoran Milanović volt szocialista kormányfő sajtótájékoztatón jelentette be indulását a horvát elnökválasztáson.

Milanović megköszönte az SDP-nek a bizalmat, de mint mondta, ez nem lett volna elég, ha őbenne nincs erre irányuló akarat.

"Egy modern, haladó, kíváncsi és nyitott Horvátország elnöke szeretnék lenni" - hangsúlyozta. Itt az ideje a változásnak, Horvátország olyan helyzetben van, amelyen van mit javítani - mondta.

A volt kormányfő először közösségi oldalán jelentette be hétfőn a hírt. Választási jelmondata: "Elnök karakterrel". Sajtótájékoztatóján elmondta, ha ő lesz az államfő, akkor Horvátországnak álláspontja is lesz. Elemzők szerint ezzel a jelenlegi államfőnek üzent, akinek sokak szerint változó nézetei vannak, és tanácsadói irányítják.

Andrej Plenković horvát kormányfő, a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke a párt fennállásának 30. évfordulóján hétfőn kijelentette: a HDZ-ben támogatják a jelenlegi államfőt, akit öt évvel ezelőtt is a konzervatív párt indított. "Elvárom, hogy Kolinda Grabar-Kitarović újrajelöltesse magát" - nyomatékosította.

A horvát sajtó hónapok óta találgat Milanović visszatéréséről. Milanovićnak 2015-ben nem sikerült ismételten győznie a parlamenti választásokon, majd 2016-ban az előre hozott választásokon sem tudott többséget szerezni. A második vereség után távozott az SDP éléről is, amelynek kilenc évig volt elnöke. Azóta visszavonult a politikából, és tanácsadó céget alapított. Közösségi oldalán, ahol bejelentette indulását, három évvel ezelőtt posztolt utoljára. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban