Világ
Amerikai vadászgépeket vásárol Szófia

A bolgár kormány jóváhagyta a nyolc darab F—16V Block 70 típusú, új harci repülőgép vásárlását 1,256 milliárd dollár értékben. Ezzel a döntéssel Bulgária felszámolja az orosz katonai légierőtől való százszázalékos függését. Amennyiben az ügyletet a parlament is jóváhagyja, geopolitikai fordulat következhet be Bulgária külpolitikájában.

A repülőket három éven belül szállítják le. Az első nyolc gépet a kormány egy összegben fizeti ki, a finanszírozást az eddig felhalmozott költségvetési többletből, a kormány kiadásainak csökkentéséből, illetve hitelekből kívánja megoldani. Szófia úgy tervezi, hogy a jövőben további nyolc vadászgépet vásárolhat kedvezőbb áron, jóval 1,2 milliárd dollár alatt és már részletfizetési lehetőséggel, mert addigra Bulgáriának már lesz pénzügyi tranzakciós története az Egyesült Államokkal. Bulgáriának sikerült 1,256 milliárd dollárra lealkudni a vadászgépek árát, de le kellett mondaniuk a csomagfelszereltség egy részéről, ami a védelmi minisztérium állásfoglalása szerint nem csökkenti a vadászgépek védelmi képességeit, de a repülőgépek karbantartásának és üzemeltetésének költségei időben későbbre tolódnak ki.

Rumen Radev államfő, aki korábban nyíltan a svéd Gripen harci gépek mellett tette le voksát, élesen bírálta a kormánydöntést, szerinte Bulgária kevés gépet vásárolt „erősen korlátozott lehetőségekkel”.

Atanasz Zaprjanov védelmi miniszterhelyettes szerint nem szabad olyan benyomást kelteni, mintha Bulgária csökkentett védelmi képességű vadászgépeket vásárolt volna. Szerinte a Lockheed Martin csomagja az F–16-os repülőgépekről nem sokban különbözik attól, amit Bulgária az amerikaiakkal folytatott tárgyalások megkezdésekor kért. Az egyetlen lényeges eltérés a közelharcra szánt rakéták számában történt, ezek 24-ről 12-re csökkentek.

Hosszú időbe telt, mire Bulgáriának sikerült meghozni a döntést az új vadászgépek beszerzésére. Még mindig sokan kételkednek a sikerben, attól tartanak, hogy az utolsó pillanatban történik valami, és megmarad az orosz függés. A balkáni ország először 2001-ben kapott teljes ajánlatot használt F–16-osok vásárlására, de akkor még szó sem lehetett arról, hogy a térségben amerikai fegyverek jelenjenek meg. Az ország a 2004-es NATO-csatlakozása óta halogatta a bolgár légierő modernizációját, a régi, elavult szovjet haditechnikának a NATO-kompatibilis harci repülőgépekre történő cseréjét.

Teljes geopolitikai fordulatról azonban most sem lehet beszélni. Tavaly ősszel a bolgár kormány jóváhagyta a régi, elavult MiG–29 és a Szu–25 szovjet vadászgépek felújításának tervét. A kormány indoklása szerint a felújítások célja, hogy biztosítsák az ország védelmi képességének fenntartását az új amerikai vadászgépek beszerzéséig, amelyek már kompatibilisek lesznek a NATO-integrált rendszerrel. Az atlantisták és a nem oroszbarát média hiába bírálták a régi, nem NATO-kompatibilis szovjet repülőgépek felújítására vonatkozó kormánydöntést, hiába számolták ki, hogy a honvédelmi minisztérium a régi harci gépek felújítására nagyobb összeget költ, mint amennyibe kerülne a vadonatúj amerikai vadászgépek egyike a tervezett nyolcból, és kár a régi orosz gépekre egy fillért is költeni – a kritika nem talált meghallgatásra. (Magyar Nemzet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A török elnök a UNESCO tiltakozásával sem törődve elrendelte a világhírű épület mecsetté alakítását. Recep Tayyip Erdogan török elnök rendeletet adott ki pénteken a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására, röviddel azt követően, hogy a török legfelsőbb közigazgatási bíróság a...
2020. JÚLIUS 11.
[ 8:06 ]
A délszláv háborúban nyolcezer bosnyák férfi és fiú lemészárlásával járó népirtás továbbra is nyitott seb Európa szívében - jelentette ki Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosa az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének a srebrenicai mészárlás 25. évfordulója...
2020. JÚLIUS 10.
[ 17:21 ]
Bejelentette a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet további meghosszabbítását Giuseppe Conte miniszterelnök pénteken, megalapozottnak nevezve, hogy a korábban július 31-ig elrendelt vészhelyzetet év végéig fenntartsák Olaszországban. Giuseppe Conte a sajtóban megjelent híreket erősítette meg. A római kormány a...
2020. JÚLIUS 10.
[ 17:10 ]
Beolvasás folyamatban