Világ
Amerikai vadászgépeket vásárol Szófia
Betűméret:             

A bolgár kormány jóváhagyta a nyolc darab F—16V Block 70 típusú, új harci repülőgép vásárlását 1,256 milliárd dollár értékben. Ezzel a döntéssel Bulgária felszámolja az orosz katonai légierőtől való százszázalékos függését. Amennyiben az ügyletet a parlament is jóváhagyja, geopolitikai fordulat következhet be Bulgária külpolitikájában.

A repülőket három éven belül szállítják le. Az első nyolc gépet a kormány egy összegben fizeti ki, a finanszírozást az eddig felhalmozott költségvetési többletből, a kormány kiadásainak csökkentéséből, illetve hitelekből kívánja megoldani. Szófia úgy tervezi, hogy a jövőben további nyolc vadászgépet vásárolhat kedvezőbb áron, jóval 1,2 milliárd dollár alatt és már részletfizetési lehetőséggel, mert addigra Bulgáriának már lesz pénzügyi tranzakciós története az Egyesült Államokkal. Bulgáriának sikerült 1,256 milliárd dollárra lealkudni a vadászgépek árát, de le kellett mondaniuk a csomagfelszereltség egy részéről, ami a védelmi minisztérium állásfoglalása szerint nem csökkenti a vadászgépek védelmi képességeit, de a repülőgépek karbantartásának és üzemeltetésének költségei időben későbbre tolódnak ki.

Rumen Radev államfő, aki korábban nyíltan a svéd Gripen harci gépek mellett tette le voksát, élesen bírálta a kormánydöntést, szerinte Bulgária kevés gépet vásárolt „erősen korlátozott lehetőségekkel”.

Atanasz Zaprjanov védelmi miniszterhelyettes szerint nem szabad olyan benyomást kelteni, mintha Bulgária csökkentett védelmi képességű vadászgépeket vásárolt volna. Szerinte a Lockheed Martin csomagja az F–16-os repülőgépekről nem sokban különbözik attól, amit Bulgária az amerikaiakkal folytatott tárgyalások megkezdésekor kért. Az egyetlen lényeges eltérés a közelharcra szánt rakéták számában történt, ezek 24-ről 12-re csökkentek.

Hosszú időbe telt, mire Bulgáriának sikerült meghozni a döntést az új vadászgépek beszerzésére. Még mindig sokan kételkednek a sikerben, attól tartanak, hogy az utolsó pillanatban történik valami, és megmarad az orosz függés. A balkáni ország először 2001-ben kapott teljes ajánlatot használt F–16-osok vásárlására, de akkor még szó sem lehetett arról, hogy a térségben amerikai fegyverek jelenjenek meg. Az ország a 2004-es NATO-csatlakozása óta halogatta a bolgár légierő modernizációját, a régi, elavult szovjet haditechnikának a NATO-kompatibilis harci repülőgépekre történő cseréjét.

Teljes geopolitikai fordulatról azonban most sem lehet beszélni. Tavaly ősszel a bolgár kormány jóváhagyta a régi, elavult MiG–29 és a Szu–25 szovjet vadászgépek felújításának tervét. A kormány indoklása szerint a felújítások célja, hogy biztosítsák az ország védelmi képességének fenntartását az új amerikai vadászgépek beszerzéséig, amelyek már kompatibilisek lesznek a NATO-integrált rendszerrel. Az atlantisták és a nem oroszbarát média hiába bírálták a régi, nem NATO-kompatibilis szovjet repülőgépek felújítására vonatkozó kormánydöntést, hiába számolták ki, hogy a honvédelmi minisztérium a régi harci gépek felújítására nagyobb összeget költ, mint amennyibe kerülne a vadonatúj amerikai vadászgépek egyike a tervezett nyolcból, és kár a régi orosz gépekre egy fillért is költeni – a kritika nem talált meghallgatásra. (Magyar Nemzet)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban