Világ
Lemondott Ramush Haradinaj koszovói kormányfő

Ramush Haradinaj visszavonhatatlanul lemondott a koszovói kormányfői tisztségéről, miután a Hágai Különleges Bíróság vallomástételre idézte be, mégpedig háborús bűnökkel gyanúsított személyi minőségében.

Hardinaj a koszovói kormány ülésének végén jelentette be, hogy benyújtja visszavonhatatlan lemondását, amit azzal indokolt, hogy a Hágai Különleges Bíróság háborús bűnökkel gyanúsított személyi minőségében vallomástételre idézte be, jelenti a koha.net.

Pontosított, nem vádlottként lesz jelen a bíróság előtt Hágában, hanem gyanúsítottként hallgatják ki, de azért döntött a lemondás mellett, mert kárt okozhatna Koszovónak, ha ennek ellenére továbbra is ellátná a miniszterelnöki tisztséget.

„A lemondás után a mandátumom visszaadom a népnek, s önök az elsők, akiket erről tájékoztatok” – mondta Haradinaj a kormányülést után tartott sajtótájékoztatóján Pristinában.

Hozzátette, most Hashim Thaci koszovói elnök felelőssége, hogy tárgyalni kezdjen a parlamenti pártokkal, s kitűzze a választások időpontját.

„A következő választásokon indulok én is és a pártom is, de nem vezethetem az országot ilyen körülmények között, mert megnehezítené Koszovó helyzetét” – mondta Haradinaj.

Leszögezte, a továbbiakban ügyvivő kormány működik, s a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékekre kivetett százszázalékos vámok a továbbiakig hatályban maradnak. (Beta, N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagyon nehéz, kihívásokkal teli időszak lesz az Európai Unió és Nagy-Britannia előtt a brit EU-tagság január végén esedékes megszűnését (Brexit) követő, jövő év december végéig tartó tárgyalási folyamat - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozót követően pénteken. ...
2019. DECEMBER 13.
[ 14:39 ]
A brit parlamenti választáson a skótok elsöprő többsége kinyilvánította, hogy az Európai Unióban akar maradni - mondta péntek délután Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. A csütörtökön tartott választás eredményeként a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és a brit EU-tagság megszűnését...
2019. DECEMBER 13.
[ 14:15 ]
A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson az immár csaknem végleges pénteki adatok szerint. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt ugyanakkor az elmúlt több mint nyolc...
2019. DECEMBER 13.
[ 11:39 ]
Beolvasás folyamatban