Világ
Lemondott Ramush Haradinaj koszovói kormányfő

Ramush Haradinaj visszavonhatatlanul lemondott a koszovói kormányfői tisztségéről, miután a Hágai Különleges Bíróság vallomástételre idézte be, mégpedig háborús bűnökkel gyanúsított személyi minőségében.

Hardinaj a koszovói kormány ülésének végén jelentette be, hogy benyújtja visszavonhatatlan lemondását, amit azzal indokolt, hogy a Hágai Különleges Bíróság háborús bűnökkel gyanúsított személyi minőségében vallomástételre idézte be, jelenti a koha.net.

Pontosított, nem vádlottként lesz jelen a bíróság előtt Hágában, hanem gyanúsítottként hallgatják ki, de azért döntött a lemondás mellett, mert kárt okozhatna Koszovónak, ha ennek ellenére továbbra is ellátná a miniszterelnöki tisztséget.

„A lemondás után a mandátumom visszaadom a népnek, s önök az elsők, akiket erről tájékoztatok” – mondta Haradinaj a kormányülést után tartott sajtótájékoztatóján Pristinában.

Hozzátette, most Hashim Thaci koszovói elnök felelőssége, hogy tárgyalni kezdjen a parlamenti pártokkal, s kitűzze a választások időpontját.

„A következő választásokon indulok én is és a pártom is, de nem vezethetem az országot ilyen körülmények között, mert megnehezítené Koszovó helyzetét” – mondta Haradinaj.

Leszögezte, a továbbiakban ügyvivő kormány működik, s a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékekre kivetett százszázalékos vámok a továbbiakig hatályban maradnak. (Beta, N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy csapat álarcos férfi berontott egy kávézóba Knin közelében és rátámadt azokra a vendégekre, akik a Crvena Zvezda meccset nézték. A verekedésben öt személy és egy gyermek sérült meg. Az Index.hr portál szerint az incidens a Knin közelében lévő Biskupija községben történt, amikor az egyik kávézó vendégei a...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 12:25 ]
Feloszlott csütörtökön a koszovói parlament, és ezzel megnyílt az út az előrehozott választások előtt. A választásokra azért van szükség, mert Ramush Haradinaj kormányfő július közepén lemondott, azután, hogy a koszovói háborús bűnöket vizsgáló bíróság gyanúsítottként hallgatta meg. A parlament...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 11:48 ]
Megerősítette a kétoldalú haditechnikai együttműködés folytatásának szándékát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Delcy Rodríguez ügyvezető venezuelai alelnök Moszkvában - közölte szerdán az orosz diplomáciai tárca. A felek a közlemény szerint emellett a gazdaság, a tudomány, a fejlett technológiák és a...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 20:26 ]
Beolvasás folyamatban