Világ
Rendben zajlik a parlamenti választás Ukrajnában

Rendben, incidensek nélkül zajlik az előrehozott parlamenti választás Ukrajnában, a Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közzétett adatok alapján az országos részvételi arány helyi idő szerint 16 órakor átlépte a 36 százalékot

A legmagasabb részvételt (42 százalék) eddig Csernyihiv megyében mérték, a legalacsonyabbat (28 százalék) pedig Csernyivci megyében. Kárpátalján a második legalacsonyabb a részvétel, az eddig beérkezett adatok szerint 28,4 százalékos.

A szavazóhelyiségeket este nyolc órakor zárják.

Az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímben, illetve a Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött, Oroszország által határos Donyec-medencei területeken most sem tartanak választást.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő - miközben Kijevben leadta voksát - újságíróknak elmondta, hogy egy gazdasági szakembert látna szívesen a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek nincs politikai múltja, nem volt sem kormányfő, sem házelnök, sem parlamenti frakció vezetője. Annyit elárult, hogy már folytat konzultációkat a leendő miniszterelnök személyéről, de részletekbe nem bocsátokozott. Az államfő közölte: arra számít, hogy az új összetételű parlament először a képviselői mentelmi jog eltörléséről szóló törvényt fogja napirendre tűzni.

Dmitro Razumkov, a Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt vezetője szintén Kijevben szavazott, és újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ő lesz az új összetételű parlament elnöke.

"Minden lehetséges, de erről még korai beszélni" - válaszolta az ezt firtató kérdésre. Közölte: három hónappal ezelőtt változások indultak el az országban, és tulajdonképpen most zajlik a "választások harmadik fordulója" a tavasszal megtartott két elnökválasztási forduló után.

Véleménye szerint Zelenszkij tudta, hogy nehéz lesz, de nem számított ilyen nagy közönyre a parlament részéről, ezért megértette, hogy "globális" változásokra van szükség. Kiemelte: az ország gazdaságát nem rázta meg, hogy előrehozott parlamenti választásra került sor, amelyet Ukrajna nemzetközi partnerei is támogattak.

Julija Timosenko volt kormányfő, a Haza (Batykivscsina) párt vezetője a voksolás után újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy csapata készen áll a munkára a parlamentben, ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, vállalná-e a miniszterelnöki posztot.

"Ma senki nem tudja, ki lesz a következő miniszterelnök. Ez csak az önök szavazatától függ. Önök egy pártra és egy jelöltre szavaznak, és ezzel egyben szavaznak a leendő kormányfőre is" - fejtette ki Timosenko.

Petro Porosenko volt államfő közölte, hogy pártja, az Európai Szolidaritás kész koalícióra lépni bármelyik politikai erővel az új parlamentben, amelyik támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját. Leszögezte ugyanakkor, hogy szembe fog szállni a "Putyin-párti erők revánstörekvéseivel".

Jurij Bojko, a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform - Életért nevű párt társelnöke szavazata leadásakor kijelentette: a békére szavazott, és mindarra, amit kampánykörútja során az emberek kértek tőle.

"Remélem, hogy olyan lesz a választásunk, amilyet az emberek a politikusoktól látni szeretnének" - tette hozzá.

Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes, a Hang (Holosz) párt vezetője cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy parlamentbe jutása esetén ismét visszaadná mandátumát, ahogy azt 2008-ban tette. Kijelentette, hogy változásra, új politikára szavazott. Attól tette függővé, hogy pártja részt vesz-e valamilyen kormányzó koalícióban, hogy milyen pontok lesznek a koalíciós megállapodásban.

Közben a választás napjára, vasárnapra virradóra újabb tűzszünet lépett életbe a fegyveres konfliktus sújtotta Donyec-medencében. Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának közleménye szerint azonban reggel egy ellenséges diverziós csoport által elhelyezett robbanószerkezet két ukrán katonát megölt, kettőt pedig megsebesített a Luhanszktól északra fekvő Scsasztya településnél. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagyon nehéz, kihívásokkal teli időszak lesz az Európai Unió és Nagy-Britannia előtt a brit EU-tagság január végén esedékes megszűnését (Brexit) követő, jövő év december végéig tartó tárgyalási folyamat - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozót követően pénteken. ...
2019. DECEMBER 13.
[ 14:39 ]
A brit parlamenti választáson a skótok elsöprő többsége kinyilvánította, hogy az Európai Unióban akar maradni - mondta péntek délután Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. A csütörtökön tartott választás eredményeként a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és a brit EU-tagság megszűnését...
2019. DECEMBER 13.
[ 14:15 ]
A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson az immár csaknem végleges pénteki adatok szerint. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt ugyanakkor az elmúlt több mint nyolc...
2019. DECEMBER 13.
[ 11:39 ]
Beolvasás folyamatban