Világ
Zelenszkij megkönnyítené az ukrán állampolgárság megszerzését Ukrajna mellett kiálló oroszok számára
Betűméret:             

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet írt alá kedden, amelyben utasította a kormányt, hogy dolgozzon ki és nyújtson be törvényjavaslatot a parlamentnek az ukrán állampolgárság megszerzésének egyszerűsítéséről azon külföldiek számára, akik részt vettek Ukrajna védelmében folytatott harci cselekményekben, valamint olyan orosz állampolgároknak, akiket hazájukban politikai üldöztetés fenyeget.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint az elnöki rendelet értelmében az ukrán állampolgárságot kérelmezőknek le kell mondaniuk előző állampolgárságukról.

A dokumentumban három hónapos határidőt adott a kormánynak arra, hogy dolgozzon ki egy törvényjavaslatot a menedéknyújtásról is. Utasította a kabinetet, hogy "biztosítsa az Oroszországi Föderáció állampolgárainak menekültként vagy kiegészítő védelemre szoruló személyként történő elismerésére vonatkozó kérelmek elbírálási folyamatának optimalizálását".

Június 27-én Zelenszkij 14 olyan külföldinek adott ukrán állampolgárságot, akik "részt vettek Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi egységének védelmében" - azaz ukrán oldalon harcoltak a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban -, majd július 9-én még további 9 külföldinek adott ukrán állampolgárságot ugyanezen indokkal - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

Zelenszkij ezzel Vlagyimir Putyinnak arra a lépésére reagált, hogy az orosz elnök április 27-én rendeletben könnyítette meg az orosz állampolgárság megszerzését a Donyec-medence szakadár megszállás alatti területein élőknek. Az ukrán elnök hivatala szerint Putyin ezzel a lépésével elismerte a világ előtt Oroszország agresszor és megszálló voltát, vagyis azt, hogy ténylegesen háborút visel Ukrajnával szemben, és ukrán területeket tart megszállva a Donyec-medencében. Erre válaszul július közepén az orosz elnök kiterjesztette az orosz állampolgárság könnyített megszerzésére vonatkozó rendeletének hatályát a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye összes lakosára, azaz az ukrán ellenőrzésű területeken élőkre is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban