Világ
Washington a hongkongi autonómia tiszteletben tartására szólítja fel Kínát

A hongkongi autonómia tiszteletben tartására szólította fel Kínát szerdán kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium.

Az amerikai kormány "rendkívül aggódik" a hongkongi határnál tapasztalható "kínai paramilitáris mozgások" miatt - fogalmazott külügyi szóvivő, Morgan Ortagus által aláírt közlemény.

"Elítéljük az erőszakot és valamennyi érintett felet önmérsékletre intünk, egyben továbbra is határozottan támogatjuk a szólásszabadságot és a békés gyülekezés szabadságát" - fogalmazott a State Department (külügyminisztérium) közleménye. A dokumentumban háromszor fordul elő a "magas szintű" hongkongi autonómia tiszteletben tartásának követelése. Ortagus hangsúlyozta: az autonómia "folyamatos rombolása" kockáztatja Hongkong különleges státuszát a nemzetközi politikában.

A külügyminisztérium határozottan visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint külföldi erők állnának a hongkongi zavargások hátterében. A tárca egyúttal "fokozott óvatosságra" figyelmeztette a Hongkongba utazókat.

Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy az amerikai hírszerzéstől kapott információi szerint Peking csapatokat küld a kínai-hongkongi határhoz. Később az elnök újságíróknak azt fejtegette, hogy "nagyon bonyolult a helyzet", de reményei szerint sikerül olyan megoldást találni, amely mindenki, Kína számára is megfelelő. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvát állam az euró mielőbbi bevezetése érdekében újabb privatizációs hullámot indít, és eladja részesedését azokban a vállalatokban, amelyekben mindössze néhány százalék tulajdonjoggal rendelkezik - írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap szerdán. Kilencven, főleg turisztikai vállalat...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 10:44 ]
A szicíliai Agrigento ügyészsége elrendelte kedden az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajójának lefoglalását, és a fedélzeten tartózkodó migránsok partra szállítását Lampedusa szigetén, ahonnan egy spanyol hadihajó szállítja majd őket tovább. A még a hajón tartózkodó 89 ember a következő...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 21:41 ]
Nem vázol fel megvalósítható alternatívákat Boris Johnson brit miniszterelnök előző napi levele az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének feltételeire vonatkozóan - szögezte le az Európai Bizottság kedden. Sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud szóvivő félrevezetőnek és pontatlannak minősítette a szóban...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 17:16 ]
Beolvasás folyamatban