Világ
Washington a hongkongi autonómia tiszteletben tartására szólítja fel Kínát

A hongkongi autonómia tiszteletben tartására szólította fel Kínát szerdán kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium.

Az amerikai kormány "rendkívül aggódik" a hongkongi határnál tapasztalható "kínai paramilitáris mozgások" miatt - fogalmazott külügyi szóvivő, Morgan Ortagus által aláírt közlemény.

"Elítéljük az erőszakot és valamennyi érintett felet önmérsékletre intünk, egyben továbbra is határozottan támogatjuk a szólásszabadságot és a békés gyülekezés szabadságát" - fogalmazott a State Department (külügyminisztérium) közleménye. A dokumentumban háromszor fordul elő a "magas szintű" hongkongi autonómia tiszteletben tartásának követelése. Ortagus hangsúlyozta: az autonómia "folyamatos rombolása" kockáztatja Hongkong különleges státuszát a nemzetközi politikában.

A külügyminisztérium határozottan visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint külföldi erők állnának a hongkongi zavargások hátterében. A tárca egyúttal "fokozott óvatosságra" figyelmeztette a Hongkongba utazókat.

Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy az amerikai hírszerzéstől kapott információi szerint Peking csapatokat küld a kínai-hongkongi határhoz. Később az elnök újságíróknak azt fejtegette, hogy "nagyon bonyolult a helyzet", de reményei szerint sikerül olyan megoldást találni, amely mindenki, Kína számára is megfelelő. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Johnson brit miniszterelnök szerint a kormányzó Konzervatív Párt erőteljes új felhatalmazást kapott az előrehozott parlamenti választásokon a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végigvitelére. Johnson, akit saját választókerületében jelentős fölénnyel újjáválasztottak alsóházi képviselővé, a...
2019. DECEMBER 13.
[ 8:33 ]
Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodásra jutottak annak érdekében, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően péntek hajnalban. Charles Michel Ursula von der Leyennel, az Európai...
2019. DECEMBER 13.
[ 8:27 ]
A brit Konzervatív Párt az 1980-as évek óta nem tapasztalt földcsuszamlásszerű győzelemmel valószínűleg abszolút többséget szerzett az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választáson a választóhelyiségek zárása után, csütörtök este közzétett exit poll eredménye szerint. Londoni politikai elemzők szerint ha az exit...
2019. DECEMBER 13.
[ 1:03 ]
Beolvasás folyamatban