Világ
Spanyolország befogadja az Open Arms hajón lévő menekülteket

Spanyolország befogadja a menekülteket a közel három hete Lampedusa partjainál vesztegelő Open Arms nevű hajóról, írja az AFP.

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez vasárnap elrendelte Algericas város kikötőjének megnyitását a hajó a menekülthajó előtt. Hozzátette, "a helyzet nagyon sürgős", és Olaszország elutasító hozzáállása "felfoghatatlan".

A felajánlás egy nappal azután jött, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter a miniszterelnökének utasítására engedélyezte, hogy legalább a gyerekek partra szállhassanak Olaszországban.

Mint ismert, a máltai és az olasz hatóságok tavaly június óta megtiltották a mentőhajók kikötését, ez alól csak azokban az esetekben van kivétel, ha már korábban létezett megállapodás a menekültek más országokba való áthelyezésére.

Az Open Arms mentőhajót egy spanyol segélyszervezet működteti. Az Európai Parlament vezetője, David Sassoli felszólította az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy segítsen megoldani a helyzetet. Az EB azonban csak közvetítőként működhet közre a tagállamok között, és az elosztási folyamat csak azután kezdődhet meg, miután egy tagállam azt hivatalosan is kéri. Bár korábban Spanyolország miniszterelnök-helyettese azonban közölte, ők biztosan nem fogják ezt megtenni, most úgy tűnik, mégis meggondolták magukat. (Index)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Péntekre már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. A zárlat alá vont városok mindegyike a Vuhannak is helyet adó Hupej...
2020. JANUÁR 24.
[ 8:32 ]
Az amerikai kormányzat megszigorítja várandós külföldi állampolgárok beutazását az Egyesült Államokba - erről adott ki közleményt az amerikai külügyminisztérium, bejelentve egyben a szigorítás szabályait is. A csütörtökön nyilvánosságra hozott és pénteken már életbe is lépő új szabályok szerint a turista...
2020. JANUÁR 23.
[ 22:40 ]
Törvényerőre emelkedett a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlament által jóváhagyott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta. Az uralkodói jóváhagyásról - amely a törvény kihirdetésének felel meg - Nigel Evans, a londoni alsóház alelnöke egymondatos...
2020. JANUÁR 23.
[ 17:46 ]
Beolvasás folyamatban