Világ
Huszonöt párt és koalíció indul a koszovói előrehozott választásokon
Betűméret:             

Húsz párt, négy koalíció és egy független jelölt indul az október 6-i koszovói előrehozott parlamenti választáson - jelentette be a kis, balkáni ország választási bizottsága a pristinai sajtó keddi beszámolói szerint.

A 120 tagú pristinai parlament képviselői helyeiért összesen 1060 jelölt verseng.

Az előrehozott választásra azért van szükség, mert Ramush Haradinaj miniszterelnök július közepén lemondott, ugyanis a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság gyanúsítottként idézte be, és ő - mint mondta - nem akarta, hogy Koszovó miniszterelnökét hallgassa ki a bíróság, inkább magánemberként kívánt Hágába utazni, ahol végül hallgatással védekezett az ellene felhozott vádak ellen.

A közvélemény-kutatások szerint egyik pártnak sem lesz meg a kellő többsége a kormányalakításhoz, így koalíciós tárgyalásokra lesz szükség.

A Haradinaj vezette kormányt a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK), a Koszovói Demokrata Párt (PDK) és a Koszovói Kezdeményezés (NISMA) alkotta, ám a NISMA nem kívánt közös listán indulni korábbi partnereivel.

A választási bizottság honlapján olvasható adatok szerint október 6-án az AAK és a PDK jelöltjei indulnak egy listán, míg a NISMA új partnereket keresett magának, egyebek mellett a Behgjet Pacolli külügyminiszter vezette Szövetség az Új Koszovóért (AKR) elnevezésű pártot. Korábban úgy tűnt, hogy lehetőség van egy nagyobb ellenzéki összefogásra, de az ultranacionalista Vetevendosje (Önrendelkezés), valamint az Isa Mustafa korábbi miniszterelnök által vezetett Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) végül külön-külön indult. A választások után azonban, a kormányalakítás érdekében még koalícióra léphetnek.

Az utóbbi hetek lapértesülései szerint a pártok a leginkább abban értenek egyet, hogy nem kívánnak koalícióra lépni a Hashim Thaci államfő alapította, jelenleg Kadri Veseli házelnök által vezetett PDK-val. Így az is előfordulhat, hogy az ország 2008-ban kikiáltott függetlensége óta először ellenzékbe kerül a PDK.

Az új kormánytól azt várják, hogy újraindítsa a kapcsolatrendezési tárgyalásokat Szerbiával, amelyek tavaly novemberben álltak le, miután Koszovó százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura. A kapcsolat rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád továbbra sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Belgrád csak akkor hajlandó folytatni a 2013-ban megkezdett tárgyalásokat, ha Pristina eltörli a százszázalékos vámot, a koszovói kormány viszont korábban úgy fogalmazott, a vám mindaddig marad, amíg Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét. Ramush Haradinaj bejelentette, hogy ha ismét ő nyeri a választást, esze ágában sem lesz eltörölni a vámot. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban