Világ
New York polgármestere visszalépett az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből
Betűméret:             

Visszalép a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből New York polgármestere, Bill de Blasio, aki ezt maga jelentette be pénteken.

"Azt hiszem, minden tőlem telhetőt megtettem, de ez egyértelműen nem az én időm"

- nyilatkozta az MSNBC televíziónak a polgármester, s közölte, hogy befejezi az elnökjelöltségért folytatott kampányát, ezentúl New York ügyeinek szenteli az energiáját. "De továbbra is szót emelek a dolgozó emberekért" - fűzte hozzá.

Az 58 éves Bill de Blasio az idén májusban jelentette be, hogy indul pártja elnökjelöltségéért. Kampányát azonban elemzők mindig lagymatagnak ítélték, sok támogatóra sem tett szert. A múlt héten tartott elnökjelölt-aspiránsi vitán sem vehetett részt, mert nem tett eleget a követelményeknek, azaz nem szerezte meg a szükséges számú támogatót. Az MSNBC-nek adott interjújában a visszalépés okaként is azt jelölte meg, hogy nem vehetett részt a vitán.

Az Egyesült Államok legnagyobb városának első emberét a felmérések szerint a választók alig 1 százaléka támogatta, s jóllehet, számtalan adománygyűjtő rendezvényen is részt vett, a nagy adományozók sem álltak mellé. Kampányát egyébként még New Yorkban is rendszeresen bírálták és nevetségessé tették, a Politico című lap értesülései szerint a városházi munkatársai azt is szemére hányták, hogy elhanyagolja a polgármesteri munkáját is.

Egy múlt héten közzétett felmérés arról tanúskodott, hogy De Blasio támogatottsága New York városában nulla százalékos, és a városban polgármesterként is csak a megkérdezettek 33 százaléka ismeri el a munkáját.

Pénteki televíziós interjújában egyébként Joe Bident, az Obama-kormányzat volt alelnökét bírálta, azt állítva, hogy Biden nem alkalmas, ahogyan fogalmazott: "nem megválasztható". Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a demokratáknak esélyük a jövő évi választásokon visszahódítani a Fehér Házat.

Bill de Blasio visszalépésével jelenleg 19 demokrata párti politikus "maradt" versenyben az elnökjelöltségért. A népszerűségi listát Joe Biden vezeti.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren reagált De Blasio bejelentésére. "Ez igazán nagy politikai hír, talán a legnagyobb az idén. New York város részmunkaidős polgármestere, aki a felmérésekben diszkrét nulla támogatottságot élvezett, és fantasztikus lehetőségei voltak még a további növekedéshez, azzal sokkolt, hogy visszalépett az elnökválasztási versenyből. New York városa elkeseredett, mert hazatér" - írta a mikroblogban az elnök. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tanúskodni hívta Joe Biden elnököt az ügyében zajló kongresszusi vizsgálatot vezető republikánus képviselőházi bizottsági elnök, James Comer pénteken. A republikánus politikus levélben kérte fel részvételre az elnököt arra, hogy a hivatali eltávolítási eljárás (impeachment) elindításáról szóló vizsgálat...
2024. MÁRCIUS 29.
[ 7:27 ]
Bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között - közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön a Telegram-csatornáján. Az SZK szerint a támadás...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 16:46 ]
A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Beolvasás folyamatban