Világ
Horvát miniszter: Horvátországon keresztül juthat a legtöbb migráns Nyugat-Európába

Horvátországon keresztül vezet az az útvonal, amelyen a legtöbb migráns Nyugat-Európába juthat - jelentette ki Davor Božinović horvát belügyminiszter kedden a horvát közszolgálati televízió esti híradójának nyilatkozva.

A tárcavezető az uniós belügyminiszterek luxembourgi tanácskozásán vett részt, amelynek egyik fő témája a migráció volt.

Vannak országok, köztük Horvátország, amelyek a kezdetek óta arra figyelmeztetnek, hogy a nyugat-balkáni útvonalon érkezik a legtöbb migráns Európába. "Végeredményben, mi azon EU-tagországok közé tartozunk, amelyek Görögország és Ciprus után a legnagyobb nyomásnak vannak kitéve" - jelentette ki.

Horvátország számára elfogadhatatlan, hogy emberek papírok nélkül, illegálisan akarnak átjutni a határon, a horvát rendőrség ezt minden esetben megakadályozza - hangsúlyozta Božinović.

Az elmúlt két évben sikerült megértetni, hogy minden országnak, nemcsak az EU-tagállamainak, hanem azoknak is, amelyek az unió tagjaivá akarnák válni, felelősséget kell vállalniuk, és meg kell védeniük határaikat, mert ez olyan probléma, amelyet egy-egy ország egyedül nem tud megoldani - tette hozzá.

"Biztos vagyok abban, hogy ez az üzenet mindenki számára nyilvánvalóvá vált, még azok számára is, akik elsőre nem hallották meg" - húzta alá.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal lezárása óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

Mára Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Az illegális határátlépőket a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkeztek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. OKTÓBER 9. [ 13:27 ]

Óh, hova lettek azok a boldog idők, amikor még horvát fegyveres kísérettel, Magyarország szuverenitását megsértve, vasúton vitték át a határon az illegális migránsokat! Isten, ugyebár, nem ver bottal, ezt most a horvátok is láthatják.


Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma, összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeznek – jelentették be az ottani egészségügyi hatóságok. Eközben Kanadában is bejelentették az első fertőzésgyanús esetet A megbetegedettek közül a legújabb mérleg szerint 324...
2020. JANUÁR 26.
[ 8:27 ]
A bukaresti reptérről kórházba szállítottak egy férfit, miután a repülőn jelezte, hogy rosszul van. Az utas korábban Kínában járt, ezért felmerült, hogy az új típusú koronavírussal fertőződött meg - írja a Maszol. Orvosi kivizsgálásra vittek egy férfit, aki szombat délután érkezett meg Tel-Avivból a bukaresti...
2020. JANUÁR 25.
[ 18:00 ]
Folytatódott a túlélők utáni kutatás szombat reggel Délkelet-Törökországban a nagy erejű, 6,8-as fokozatú földrengés után, a hatóságok már 22 halálos áldozatról tudnak, a sérültek száma pedig meghaladja az ezret. A belügyminisztérium szombat délelőtt azt közölte, hogy eddig 39 túlélőt találtak a romok...
2020. JANUÁR 25.
[ 12:31 ]
Beolvasás folyamatban