Világ
Horvát miniszter: Horvátországon keresztül juthat a legtöbb migráns Nyugat-Európába

Horvátországon keresztül vezet az az útvonal, amelyen a legtöbb migráns Nyugat-Európába juthat - jelentette ki Davor Božinović horvát belügyminiszter kedden a horvát közszolgálati televízió esti híradójának nyilatkozva.

A tárcavezető az uniós belügyminiszterek luxembourgi tanácskozásán vett részt, amelynek egyik fő témája a migráció volt.

Vannak országok, köztük Horvátország, amelyek a kezdetek óta arra figyelmeztetnek, hogy a nyugat-balkáni útvonalon érkezik a legtöbb migráns Európába. "Végeredményben, mi azon EU-tagországok közé tartozunk, amelyek Görögország és Ciprus után a legnagyobb nyomásnak vannak kitéve" - jelentette ki.

Horvátország számára elfogadhatatlan, hogy emberek papírok nélkül, illegálisan akarnak átjutni a határon, a horvát rendőrség ezt minden esetben megakadályozza - hangsúlyozta Božinović.

Az elmúlt két évben sikerült megértetni, hogy minden országnak, nemcsak az EU-tagállamainak, hanem azoknak is, amelyek az unió tagjaivá akarnák válni, felelősséget kell vállalniuk, és meg kell védeniük határaikat, mert ez olyan probléma, amelyet egy-egy ország egyedül nem tud megoldani - tette hozzá.

"Biztos vagyok abban, hogy ez az üzenet mindenki számára nyilvánvalóvá vált, még azok számára is, akik elsőre nem hallották meg" - húzta alá.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal lezárása óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

Mára Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Az illegális határátlépőket a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkeztek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. OKTÓBER 9. [ 13:27 ]

Óh, hova lettek azok a boldog idők, amikor még horvát fegyveres kísérettel, Magyarország szuverenitását megsértve, vasúton vitték át a határon az illegális migránsokat! Isten, ugyebár, nem ver bottal, ezt most a horvátok is láthatják.


Több mint félmillió ember vonult az utcákra Barcelonában a városi rendőrség szerint, hogy tiltakozzon a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott börtönbüntetések ellen pénteken. Sokan közülük három napja indultak el öt különböző katalán városból, hogy a Szabadságmenetnek nevezett felvonuláson mintegy száz...
2019. OKTÓBER 18.
[ 19:46 ]
A világ a militarizált politika veszélyes korszaka felé sodródik, ezért Moszkvának és Washingtonnak sürgősen nukleáris fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat kell kezdeniük - jelentette ki Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője pénteken az Izvesztyija című orosz napilapnak nyilatkozva. A 88 éves politikus,...
2019. OKTÓBER 18.
[ 18:47 ]
A német szövetségi rendőrség vezetése utasítást adott az ellenőrzés megerősítésére az országhatár valamennyi szakaszán, az egységek feladata az illegális határátlépés és a határokon átívelő bűnözés elleni intenzívebb fellépés, és az embercsempészek új módszereinek feltárása - jelentette pénteken a Der...
2019. OKTÓBER 18.
[ 17:59 ]
Beolvasás folyamatban