Világ
Gorbacsov orosz-amerikai nukleáris fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat sürget
Betűméret:             

A világ a militarizált politika veszélyes korszaka felé sodródik, ezért Moszkvának és Washingtonnak sürgősen nukleáris fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat kell kezdeniük - jelentette ki Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője pénteken az Izvesztyija című orosz napilapnak nyilatkozva.

A 88 éves politikus, akinek pályafutása egyebek között hazájának demokratizálása, a hidegháború lezárása, valamint a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló INF-szerződés 1987-ben történt aláírása miatt emlékezetes, a világpolitika militarizálása mellett a nemzetközi jog semmibe vétele miatt fejezte ki aggályát.

"Mint kiderült, ez a (az INF-)szerződés a hadászati stabilitás legfontosabb pillére volt. Tárgyalnunk kell, nehogy megsemmisítése felerősítse a háborús fenyegetést" - mondta Gorbacsov.

Donald Trump amerikai elnök, miután Washington ennek megszegésével vádolta meg Moszkvát, augusztusban felmondta az INF-szerződést. Az Egyesült Államok ezt követően az egyezmény által tiltott hatótávolságú fegyvert próbált ki.

Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök tagadta, hogy az orosz fél megsértette volna a szerződést, és azt állította, hogy ezt éppen az Egyesült Államok tette. Azt hangoztatta, hogy Oroszországnak nincs más választása, mint az egyezmény által betiltott fegyvereket kifejleszteni, ugyanakkor moratóriumot hirdetett ki azok telepítésére mindaddig, amíg ilyen amerikai eszközök meg nem jelennek a világ valamelyik régiójában.

Gorbacsov volt szovjet elnök és kommunista pártfőtitkár az Izvesztyijával közölte, hogy az üggyel kapcsolatban levelet intézett Putyinhoz és Emmanuel Macron francia elnökhöz, annak tartalmát azonban nem fedte fel.

A hadászati nukleáris fegyverek korlátozásáról megkötött Új START-szerződés 2021-ben jár le, és egyelőre bizonytalan, hogy a felek meg tudnak-e állapodni hatályának meghosszabbításáról. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban