Világ
Az EU bővíti a Frontex létszámát és felhatalmazását

Az Európai Unió a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos intézkedései részeként új rendeletet fogadott el az Európai Határ- és Parti Őrségről (Frontex), amely szerint az uniós szolgálat nagyobb személyi állománnyal és több műszaki eszközzel fog rendelkezni - közölte az Európai Unió Tanácsa pénteken.

A tájékoztatás szerint szélesebb körű lesz a Frontex felhatalmazása annak érdekében, hogy támogatni tudja különösen a határellenőrzéssel, a visszaküldéssel és az unión kívüli országokkal folytatott együttműködéssel kapcsolatos tagállami tevékenységeket.

Az új rendelet az Európai Határ- és Parti Őrség keretébe helyezi az európai határőrizeti rendszert (EUROSUR), hogy javuljon annak működése.

Maria Ohisalo, Finnország belügyminisztere kijelentette, a külső határok megfelelő igazgatása elengedhetetlen a schengeni térség teljes körű működőképességének fenntartásához, valamint a migráció eredményes és humánus kezeléséhez. Az új szabályok lehetővé fogják tenni, hogy a Frontex nagyobb szerepet vállaljon a határellenőrzéssel, a visszaküldéssel és az unión kívüli országokkal folytatott együttműködéssel kapcsolatos tagállami tevékenységek támogatásában.

A rendelet szerint a külső határok igazgatása és a válságokra való reagálás céljából egy készenléti alakulat áll majd a Frontex rendelkezésére. Ez a fokozatosan fejlődő alakulat 2027-re tízezer fős műveleti személyzetből fog állni. Az alakulatot egyrészt a Frontex, másrészt a tagállamok műveleti személyzetének tagjai fogják alkotni hosszú távú kirendelések, illetve rövid távú bevetések keretében. Ezenkívül 2024 végéig része lesz egy gyorsreagálású állomány is.

A Frontex technikai és műveleti segítséget fog nyújtani a tagállamoknak a visszaküldési műveletek során. Az ügynökség valamely tagállam kérésére vagy saját kezdeményezésre, az adott tagállammal egyetértésben nyújt majd támogatást. Ez a támogatás a visszaküldés valamennyi területére kiterjed majd, a visszaküldést előkészítő tevékenységektől a visszaküldést és a megérkezést követően végzett tevékenységekig - közölték. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Folytatódnak a hongkongi tüntetések - illusztráció
2019. NOVEMBER 21.
[ 10:43 ]
Oroszország senkit sem kíván megtámadni, az "orosz fenyegetés" puszta kitaláció - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai moszkvai nemzetközi befektetői tanácskozáson. "Függetlenül az Ukrajnával kapcsolatos összes problémától, a Krím és a Donyec-medence körüli spekulációktól, mindenki...
2019. NOVEMBER 20.
[ 18:31 ]
Stratégiai hibának nevezte az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalások elhalasztását szerdán Zágrábban Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) leköszönő elnöke, aki szerint ezzel az EU elveszítette hitelességét a régióban, és ajtót nyitott más nagyhatalmaknak. Az EPP leköszönő elnöke a szervezet...
2019. NOVEMBER 20.
[ 18:20 ]
Avigdor Liberman szerdán bejelentette, hogy sem a jobboldali Likud, sem a centrista Kék-fehér párt kisebbségi koalícióját nem támogatja, egyúttal Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, valamint Beni Ganzot, a Kék-fehér Párt vezetőjét tette felelőssé a kormányalakítási fiaskóért, és így várhatóan ismét választások...
2019. NOVEMBER 20.
[ 13:31 ]
Beolvasás folyamatban