Világ
Az EU bővíti a Frontex létszámát és felhatalmazását

Az Európai Unió a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos intézkedései részeként új rendeletet fogadott el az Európai Határ- és Parti Őrségről (Frontex), amely szerint az uniós szolgálat nagyobb személyi állománnyal és több műszaki eszközzel fog rendelkezni - közölte az Európai Unió Tanácsa pénteken.

A tájékoztatás szerint szélesebb körű lesz a Frontex felhatalmazása annak érdekében, hogy támogatni tudja különösen a határellenőrzéssel, a visszaküldéssel és az unión kívüli országokkal folytatott együttműködéssel kapcsolatos tagállami tevékenységeket.

Az új rendelet az Európai Határ- és Parti Őrség keretébe helyezi az európai határőrizeti rendszert (EUROSUR), hogy javuljon annak működése.

Maria Ohisalo, Finnország belügyminisztere kijelentette, a külső határok megfelelő igazgatása elengedhetetlen a schengeni térség teljes körű működőképességének fenntartásához, valamint a migráció eredményes és humánus kezeléséhez. Az új szabályok lehetővé fogják tenni, hogy a Frontex nagyobb szerepet vállaljon a határellenőrzéssel, a visszaküldéssel és az unión kívüli országokkal folytatott együttműködéssel kapcsolatos tagállami tevékenységek támogatásában.

A rendelet szerint a külső határok igazgatása és a válságokra való reagálás céljából egy készenléti alakulat áll majd a Frontex rendelkezésére. Ez a fokozatosan fejlődő alakulat 2027-re tízezer fős műveleti személyzetből fog állni. Az alakulatot egyrészt a Frontex, másrészt a tagállamok műveleti személyzetének tagjai fogják alkotni hosszú távú kirendelések, illetve rövid távú bevetések keretében. Ezenkívül 2024 végéig része lesz egy gyorsreagálású állomány is.

A Frontex technikai és műveleti segítséget fog nyújtani a tagállamoknak a visszaküldési műveletek során. Az ügynökség valamely tagállam kérésére vagy saját kezdeményezésre, az adott tagállammal egyetértésben nyújt majd támogatást. Ez a támogatás a visszaküldés valamennyi területére kiterjed majd, a visszaküldést előkészítő tevékenységektől a visszaküldést és a megérkezést követően végzett tevékenységekig - közölték. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A "radikális baloldalt" is okolta az országossá váló tüntetésekért és az erőszak elharapódzásáért Donald Trump amerikai elnök, amikor a SpaceX űrhajó ismételt felbocsátási kísérletére Floridába indulva újságíróknak nyilatkozott Washingtonban szombaton. Az elnök közölte, hogy Washington kész...
2020. MÁJUS 30.
[ 22:03 ]
Május 31-én Szlovéniában "adminisztratív értelemben" is véget ér a koronavírus-járvány - írta a helyi sajtó szombaton. A szlovén kormány még május közepén - elsőként az Európai Unióban - hivatalosan is kihirdette a járvány végét, vasárnaptól ezt adminisztratív ételemben is megteszi. Ez annyit jelent,...
2020. MÁJUS 30.
[ 18:36 ]
Nem szabad megengedni, hogy a minneapolisi helyzet anarchiába süllyedjen - jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Házban tartott gazdasági tárgyalásai után pénteken. Donald Trump hangsúlyozta: "nem engedhetjük meg, hogy a törvénnyel szembehelyezkedők anarchiába és káoszba" süllyesszék Minneapolist. Hozzáfűzte,...
2020. MÁJUS 30.
[ 8:37 ]
Beolvasás folyamatban