Világ
A migrációs helyzet tarthatatlanságára figyelmeztet a boszniai határőrség
Betűméret:             

A boszniai határőrség képtelen megküzdeni az ország keleti, Szerbiával közös határán tapasztalható migrációs nyomással, amely egyre fokozódik, és akár az ország törékeny politikai stabilitását is veszélyeztetheti - hangsúlyozta Zoran Galić, a boszniai határőrség vezetője a Nezavisne Novine című szarajevói napilap internetes kiadásának szerdai beszámolója szerint.

Zoran Galić "sziszifuszi munkának" nevezte a Nyugat-Európába vezető migránsútvonalon fekvő ország 1600 kilométeres határának a biztosítását. "Folyamatosan azért küzdünk, hogy visszafordítsuk a migránsokat, de ők soha nem adják fel" - fogalmazott a határőrség vezetője, hozzátéve, hogy Bosznia-Hercegovinában nincs elég határőr ennek a feladatnak az ellátására.

A hivatalos adatok szerint az év eleje óta Bosznia-Hercegovinába több mint 13 ezer migráns lépett be, a nyugat-balkáni országnak azonban nincsenek kellő forrásai arra, hogy megfelelő szállást és ellátást biztosítson nekik. Az utóbbi hetekben több befogadó központot is be kellett zárni.

Zoran Galić felhívta a figyelmet arra is, hogy a határőrségnek legalább további ezer emberre és korszerű felszerelésre lenne szüksége ahhoz, hogy hatékonyan tudja végezni a munkáját. "Így azonban egy határőrre 30 kilométernyi határszakasz jut" - magyarázta.

A migránsválság 2015-ben tetőzött, amikor a becslések szerint több mint egymillió illegális bevándorló haladt át a balkáni útvonalon, ez azonban akkoriban még nem érintette Bosznia-Hercegovinát. A migránsútvonalon fekvő országok azóta szigorítottak határvédelmükön, a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok azonban továbbra is igyekeznek új útvonalakon bejutni az Európai Unió országaiba. Bosznia-Hercegovinában 2016 közepén jelentek meg az első, Közel-Keletről érkező illegális bevándorlók.

A migránsok főként Szerbiából érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni, mert a nyugat-balkáni államokat nem tekintik célországnak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. NOVEMBER 13. [ 12:08 ]

Ritkán esek szó arról, hogy Szerbia miért nem képes hatékonyan megvédeni a határait. Pedig ez kulcskérdés. Lehet, hogy nem is akarja? Egyelőre Bosznia felé tereli a migránsok nagyobbik hányadát, ez azonban hamarosan véget ér.


„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban