Világ
Avramopulosz: Ami a Nyugat-Balkánon történik, hatással van Európa egészére

A migrációt tekintve aggasztó a humanitárius helyezet Bosznia-Hercegovinában, ugyanis mindaz, ami a nyugat-balkáni régióban történik, hatással van Európa egészére - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért felelős tagja.

A bosznia-hercegovinai migrációs helyzetről az Európai Parlament kétnapos plenáris ülésén megtartott vitán Avramopulosz kijelentette, hogy humanitárius válság van az országban, különösen a Bihács közelében található menekülttáborban. Az Európai Bizottság ezért támogatja a menekülteket, a migránsokat és mindenit, aki az országban életvitelszerűen tartózkodnak.

Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2016 óta több mint 36 millió eurót mobilizált, hogy megelőzze a humanitárius katasztrófa kialakulását. Azonban mégis így korlátozott a kapacitása a befogadó központoknak, amelyek legfeljebb négyezer ember elhelyezésére alkalmasak.

"Azt várjuk, hogy a helyi hatóságok növeljék a központok kapacitását. Ennek érdekében tárgyalásokat folytatunk, különös figyelemmel a leginkább kiszolgáltatottakra" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint az északnyugat-boszniai Bihács közelében, Vučjakban található menekülttábor egy volt szeméttelep helyén, elaknásított területen található, ahol nincs sem áram-, sem vízszolgáltatás.

A tábort októberben a bihácsi hatóságok hozták létre, hogy a város közterületeiről és illegális táboraiból oda telepítsék a bevándorlókat.

"Meg kell szüntetni ezt a menekülttábort, és az embereket megfelelő helyre kell szállítani. Nem engedhető meg, hogy emberek életét teszik kockára, mert nincsenek megfelelő egészségügyi, lakhatási és biztonsági feltételek" - jelentette ki Avramopulosz.

Az uniós biztos aggasztónak nevezte azokat a híreket is, amelyek a horvát határőrök által a migránsok ellen állítólagosan elkövetett erőszakos eseményekről érkeznek.

A menekültek és migránsok elleni bármifajta erőszak elfogadhatatlan - szögezte le.

Az ilyen híreket a helyi hatóságokkal együttműködve az Európai Bizottság kivizsgálja. Ellenőrzi, hogy a határőrök az uniós szabályoknak, a nemzetközi kötelezettségeknek és az emberi jogokat védő előírásoknak megfelelő megatartást tanúsítanak-e - mondta.

Az uniós támogatások ellenére a helyezet aggasztó, különösen a közelgő tél miatt. Minden menekült és migráns, valamint a befogadó helyi közösségek biztonságát és méltóságát szavatolni kell - tette hozzá.

Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere beszédében azt mondta, az Európai Unió készen áll arra, hogy további támogatást nyújtson a helyi közösségeknek, miközben célja fenntartható megoldást találni.

Emellett biztosítani kell azt is, hogy Bosznia-Hercegovina hatékonyan fel tudjon lépni az embercsempészet ellen - tette hozzá.

A Vučjakban található menekülttábor azonnali bezárását kérte november elején az Európai Unió bosznia-hercegovinai delegációja, a táborban uralkodó embertelen körülményekre hivatkozva. Az ENSZ korábban több alkalommal is arra figyelmeztetett, hogy súlyosbodhat a vučjaki táborban uralkodó humanitárius válság.

A Horvátországgal határos Una-Sana kantonban tartózkodik a Boszniába érkező csaknem összes menekült, akiknek száma jelenleg mintegy 7000. Tavaly óta mintegy 40 ezren érkeztek Bosznia-Hercegovinába, hogy onnan megpróbálják elérni a nyugat- és közép-európai országokat. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. NOVEMBER 14. [ 12:34 ]

"Akkor se higgy a görögnek, ha ajándékot hozna." Ennek a farizeusnak meg aztán végképp.


Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök szerint minden előfeltétel adott ahhoz, hogy London szabadkereskedelmi megállapodásra jusson az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után. Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint ugyanakkor hosszú évekig tartanának a...
2019. DECEMBER 7.
[ 15:19 ]
A németek által az auschwitz-birkenaui náci német haláltáborban elkövetett bűntettek miatt érzett "mély szégyenéről" beszélt pénteken Angela Merkel német kancellár a dél-lengyelországi Oswiecimben, az auschwitzi emlékhelyet ápoló alapítvány létrehozásának 10. évfordulója alkalmából tett látogatásakor. ...
2019. DECEMBER 6.
[ 15:41 ]
Megválasztották a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új vezetőit pénteken Berlinben a párt tisztújító kongresszusán. A több mint 150 éve működő SPD történetében először nem egy elnök, hanem két társelnök vezeti a pártot. A tisztségekre Saskia Esken szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőt és Norbert...
2019. DECEMBER 6.
[ 15:36 ]
Beolvasás folyamatban