Világ
Ezerötszáz szegény ebédelt Ferenc pápával a Vatikánban

Hátrányos helyzetű olaszokkal és külföldiekkel, magányos idősekkel és betegekkel, hajléktalanokkal telt meg a Vatikán a szegények világnapján, amelyen Ferenc pápa ezerötszáz rászorulóval ebédelt a pápai állam audienciatermében vasárnap.

Százötven asztalt állítottak fel a VI. Pálról elnevezett teremben. Százan Ferenc pápával közös asztalnál kaptak helyet. Az ebéd első fogása tészta volt, majd baromfihúsből készült étel és édesség következett. A résztvevők élelmiszercsomagot is kaptak ajándékba.

"Ez egy barátok közti ebéd!" - mondta a pápa, amikor helyet foglalt. Hozzátette, hogy a szegények számáról szóló nemzetközi statisztikáknál csak a velük szembeni közöny a rosszabb.

A szegényeknek szentelt egyházi világnapot Ferenc pápa három éve vezette be. A világnap a szegények védelmezője, a mai Szombathely egykori területén született Tours-i Szent Márton idén november 11-i ünnepnapját követő vasárnapra esett. Rómából és az olaszországi egyházmegyékből érkeztek a meghívottak, akiket plébániáik papjai és a rászorulókat segítő szervezetek önkéntesei kísértek a Vatikánba.

Először a Szent Péter-bazilikában a pápa bemutatta misén vettek részt: a bazilika első soraiban a kerekesszékes betegek kaptak helyet, mögöttük a magányosan és nehéz körülmények között élő idősek, hajléktalanok, szegénységben élő családok, migránsok ültek. Közülük ezerötszázan fértek be azt ezt követő vatikáni ebédre, a többieknek - a világnaphoz csatlakozott - római éttermekben, templomokban, szegénykonyhákon főztek.

Ferenc pápa homíliájában kijelentette, hogy korunk rohanó és mindent azonnal megkapni akaró világában az igazi értéket a szegények képviselik, mivel ők "nem az egoista én nyelvét beszélik".

Amikor a szegények az ajtónkon kopogtatnak, ne "zavart" érezzünk, hanem használjuk ki "segélykiáltásukat, hogy kilépjünk saját énünk uralta világunkból" - hangoztatta az egyházfő. Úgy vélekedett, a szegényektől lehet megtanulni, mi tartós és mi számít mulandónak az életünkben.

Beszédében arra figyelmeztetett, hogy nem elegendő a magunkra ragasztott keresztény vagy katolikus "címke": "tegyük fel magunknak a kérdést: segítünk-e valakit, akitől majd ezt visszakapjuk, nekem kereszténynek, van-e barátom a szegények között?"

Ferenc pápa pénteken új éjjel-nappal nyitva tartó menhelyet avatott fel a Szent Péter térrel szomszédos, vatikáni tulajdonban levő Migliori-palotában. A négy emeletes épület konyháján napi több mint 250 adag meleg ételt készítenek. A pápa ellátogatott a Szent Péter tér oszlopcsarnoka mellett 2018 óta működő orvosi rendelőbe is, ahol eddig több mint 3 ezer rászorulónak tudtak ingyenes segítséget nyújtani.

A Caritas katolikus szervezetnek a világnapra közölt adatai szerint Olaszországban több mint 5 millióan számítanak szegénynek, ami a lakosság 8,4 százalékát jelenti. A rászorulók 34 százaléka Olaszország déli térségeiben él. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
cogito
2019. NOVEMBER 21. [ 22:46 ]

Megértem István ha ilyen tapasztalata volt, nagyon sajnálom. Ez a cikk a pápának egy szép gesztusát mutatta be és nekem nagyon rosszul esett, hogy ezt nem értékelik. Csak egy egyszerű templomba járó ember vagyok, nem vagyok pap. Nekem szerencsém volt nagyon jó hitoktatóim voltak egész végig, az egyetemi éveim alatt is jó társaság jött össze a hittanon. Úgy gondolom, hogy nehéz feladat a papoké, amiben tudok segítek, a Gazdánk meg majd itélkezik fölöttem is meg fölöttük is,


istván
2019. NOVEMBER 21. [ 17:12 ]

cogito! El kell ismernem, indulatból fakadt, ostobának minősíthető a bejegyzésem, ami kifejezetten egy bácskai pap személyéhez kapcsolódik, aki mellesleg köztudottan paphoz méltatlan kapcsolatot alakított ki férjes asszonyokkal. Az mellet kifejezetten harácsoló jellemet tanúsított szegény családokkal szemben. Miatta fordítottam hátat a vallásnak 15 éves koromban, 6 év hittanozás, 2 év ministrálás (másik plébánián) után. Elnézést azoktól, akit megbántott a bejegyzésem. (ennyivel tartoztam)


Érett Ifjú
2019. NOVEMBER 20. [ 19:39 ]

Szerintem, a papok cölibátusának eltörlése nem rossz gondolat, többször is téma volt már egyházi körökben. De az egyház vagyonának felosztása (ezt már megtették a múlt század közepén) meg a papok más munkára való kényszeritése az igen buta elképzelés.


istván
2019. NOVEMBER 19. [ 20:09 ]

cogito! Olvasd el az első bejegyzést még-egyszer, meg még-egyszer, meg még-egyszer, egészen addig olvasd, míg meg nem érted. Ha nem érted, hogy miért lenne jobb ha a papok családot alapíthatnának, akkor ne is törd a fejed rajta, inkább kérdezd meg valakitől. Hátha hallott vagy olvasott valaki valamit olyasmiről, amiről te nem.


cogito
2019. NOVEMBER 19. [ 19:04 ]

A haldoklók ellátása bármely más munkánál fontosabb! Ha a pap ezt elmulasztja, mert nincs a helyén, nagyon nagy bűnt követ el. A sok szingli nem zavar, miért a papokat akarod házasítan? Senki nem kényszerít, hogy az egyházat támogasd, minek akarsz rendelkezni benne? Egyáltalán mi az, hogy más verejtékéből élnek? Palotát melyik pap épít, hol látsz ilyent? Kérlek, hogy konkrétabban fogalmazz, ne csak vagdalóz a szavakkal.


olvasó
2019. NOVEMBER 19. [ 18:49 ]

Szerintem István máris példát mutathatna: kezdje vagyona szétosztását ő, hiszen tőle is vannak szegényebbek.


cogito
2019. NOVEMBER 19. [ 18:48 ]

istván! pontosan milyen vagyonról van szó? Belátom, tévedtem, az ingerült hangnemből arra következtettem, hogy magával a katolikusokkal van bajod. Nem gondoltam, hogy pénzügyi érdekeltséged van, Esetleg örökölni akarsz az osztalékból? Tudok olyan papról, aki dolgozik, Reggel elment a munkája után, azután keresték az emberek és nem találták. Volt olyan is a plébániáján, hogy haldoklóhoz hívták volna, de nem volt elérhető. A szentségek kiszolgáltatása a papi munkájához tartozott volna. Ez bűn-


istván
2019. NOVEMBER 19. [ 13:20 ]

cogito! Nagyon elkalandoztál, ... terelgetsz. Nem azt mondtam, hogy az egyházat számolja fel, csak a vagyont. Éljen a pap polgári életet, alapítson családot. Szerinted Isten jó szemmel nézi, hogy más verítékéből élnek, építik palotáikat? A sajátját osztogatja a pápa? Akik ilyen-olyan szektákhoz csatlakoznak, azokról kár szót ejteni.


cogito
2019. NOVEMBER 19. [ 10:48 ]

egy kis izelitő https://www.youtube.com/watch?v=OCKB8trK9DA


cogito
2019. NOVEMBER 19. [ 10:31 ]

Azon gondolkodom, ha a pápa szétosztaná az egyház vagyonát a rászorulók között, megszűnne a szegénység a világban? Vagy nőne az elégedetlenség, mert egyeseknek jutott az adományból, másoknak meg nem?A katolikus egyház megszűntével jönne helyébe más. Esetleg olyan egyház, aki tizedet szed, vagy teljes vagyonközösséget hirdet.Nem lenne olcsóbb. Az egyik külföldi tulajdonú cégben a fiatal mérnökök templom helyett hetente pszichológushoz járnak .Mások jógára.


istván
2019. NOVEMBER 18. [ 11:56 ]

A pápa számolja fel a katolikus egyház vagyonát, ossza szét a rászorulók között. A papok ne csak igét hirdessenek, hanem legyen civil foglalkozásuk, ne mások hátán éljenek. Tiltsa az egyház a munkavállalók nagymértékű kizsákmányolását. Az lenne méltó a tiszteletre. Jelen helyzetben ez álszenteskedésnek nevezhető.


Az elnökválasztást november 3-án tartják - jelentette ki Mark Meadows, Donald Trump amerikai elnök kabinetfőnöke vasárnap a CBS televíziónak adott interjújában. A CBS Szemben a nemzettel című heti politikai vitaműsorában Meadows hangoztatta: az elnöknek "soha nem állt szándékában bármely választást is...
2020. AUGUSZTUS 2.
[ 21:52 ]
Donald Trump a napokban lépéseket tesz kínai szoftvervállalatok ellen - közölte vasárnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox televíziónak adott interjújában. Az amerikai diplomácia vezetője utalt Trump pénteken tett megjegyzésére, és leszögezte: "az elnök megmondta, hogy elég volt és rendbe tesszük a...
2020. AUGUSZTUS 2.
[ 20:23 ]
Este 6-tól katasztrófahelyzetet hirdettek a járványügyi szempontból legrosszabb helyzetben lévő ausztráliai államban, Victoriában - aminek határait már korábban lezárták az országon belül. Ezentúl családonként egy ember mehet el bevásárolni, egyszer egy nap, és ő is csak az otthonától számított öt kilométeres...
2020. AUGUSZTUS 2.
[ 20:18 ]
Beolvasás folyamatban