Világ
Szabadon engedtek két nyugati túszt az afganisztáni tálibok

Szabadon engedték kedden az afganisztáni tálibok két nyugati túszukat, és átadtak őket az amerikai erőknek az ország délkeleti részén.

Az amerikai és az ausztrál egyetemi professzort több mint három évig tartó fogság után a nagyrészt a kormányellenes, szélsőséges tálibok uralta Zábul tartományban engedték el, onnan amerikai helikopterekkel szállították el őket – mondta el egy helyi rendőrségi forrás.

Néhány órával korábban cserébe az afgán kormány szabadon engedett három bebörtönzött tálib vezetőt, akiket Katarba küldtek, ahol a tálib mozgalom politikai vezetése működik. Köztük volt Anasz Hakkani, a befolyásos afganisztáni felkelőcsoport, a Hakkani-hálózat vezetőjének, Sziraddzsuddin Hakkaninak az öccse is.

Asraf Gáni afgán elnök egy hete jelentette be, hogy kormánya hajlandó kiengedni a börtönből három tálib vezetőt azzal a feltétellel, ha a tálibok szabadon engedik azt a két nyugati egyetemi oktatót, akit 2016-ban elraboltak.

Az amerikai Kevin King és az ausztrál Timothy Weeks a kabuli amerikai egyetemen tanított. A tálibok több videofelvételt is közzétettek róluk fogságuk idején, ezeken a túszok azt mondták, jól bánnak velük, és kérték hazájuk kormányát, hogy járjanak közben szabadulásuk érdekében.

A most nyélbe ütött fogolycserével a felek próbálják újraindítani a tárgyalásokat, amely lehetővé tenné a 18 éve húzódó konfliktus lezárását és végső soron az amerikai csapatok távozását Afganisztánból. Az Egyesült Államok szeptemberben már egész közel járt a megállapodáshoz a tálibokkal, de az erőszak ismételt fellángolása és egy amerikai katona meggyilkolása miatt az egyeztetéseket az amerikai elnök megszakította. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A török elnök a UNESCO tiltakozásával sem törődve elrendelte a világhírű épület mecsetté alakítását. Recep Tayyip Erdogan török elnök rendeletet adott ki pénteken a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására, röviddel azt követően, hogy a török legfelsőbb közigazgatási bíróság a...
2020. JÚLIUS 11.
[ 8:06 ]
A délszláv háborúban nyolcezer bosnyák férfi és fiú lemészárlásával járó népirtás továbbra is nyitott seb Európa szívében - jelentette ki Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosa az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének a srebrenicai mészárlás 25. évfordulója...
2020. JÚLIUS 10.
[ 17:21 ]
Bejelentette a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet további meghosszabbítását Giuseppe Conte miniszterelnök pénteken, megalapozottnak nevezve, hogy a korábban július 31-ig elrendelt vészhelyzetet év végéig fenntartsák Olaszországban. Giuseppe Conte a sajtóban megjelent híreket erősítette meg. A római kormány a...
2020. JÚLIUS 10.
[ 17:10 ]
Beolvasás folyamatban