Világ
Ketten meghaltak, hárman megsérültek Londonban egy késeléses terrortámadásban, a gyanúsítottat lelőtték

Összefoglaló

Ketten meghaltak a London belvárosában pénteken elkövetett késeléses terrortámadásban. A gyanúsítottat a rendőrök agyonlőtték.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka pénteken késő este tartott rövid sajtótájékoztatóján hivatalosan megerősítette a két halálos áldozatról szóló, a brit médiában nem sokkal korábban megjelent értesüléseket és közölte, hogy a támadásban hárman megsérültek.

A londoni rendőrség vezetője egyelőre sem a gyanúsított, sem a sérültek, illetve a halálos áldozatok kilétéről sem árult el részleteket. Kijelentette: tart az áldozatok azonosítása, a hatóságok mindenekelőtt a hozzátartozókat akarják felkutatni és értesíteni.

A vizsgálat érdekeire hivatkozva nem volt hajlandó érdemben válaszolni arra a kérdésre sem, hogy a gyanúsítottnak a rendőrség szerint lehettek-e bűntársai.

Elmondta ugyanakkor, hogy a támadás a London hídnak a pénzügyi központ, a City felőli végénél kezdődött, a londoni halárusok ősi céhének épülete, a Fishmonger´s Hall mellett.

Cressida Dick tájékoztatása szerint a rendőrök öt percen belül a helyszínen voltak és agyonlőtték a támadót.

Boris Johnson brit miniszterelnök, aki a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választások konzervatív párti kampányát irányítja, péntek este megszakította vidéki kampánykörútját, és visszatért a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba. Nem sokkal később adott nyilatkozatában közölte, hogy az incidens óta a hatóságok ellenőrzésük alá vonták a helyzetet.

Johnson közölte azt is, hogy a kormányzó Konzervatív Párt törölte a decemberi előrehozott választások kampányának péntek estére tervezett rendezvényeit, ő pedig összes szombati hivatalos programját lemondta.

Hozzátette: ha a lelőtt elkövetőn kívül még bárkinek köze volt a támadáshoz, a hatóságok kézre kerítik, és az igazságszolgáltatás előtt kell felelnie e bűncselekményért.

Boris Johnson kijelentette, hogy Nagy-Britanniát soha nem lehet megfélemlíteni vagy megosztani ilyen jellegű támadásokkal.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője is közölte, hogy a Labour felfüggesztette péntek este a kampánytevékenységet.

Pénteken késő estére összehívták a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA).

A londoni rendőrség első beszámolójában még az állt, hogy a támadás körülményei egyelőre nem egyértelműek, de a hatóságok elővigyázatosságból "úgy kezelik a történteket, mintha az incidens a terrorizmushoz lenne köthető".

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője azonban a londoni rendőrség székháza előtt tartott rövid péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta: a hatóságok terrorcselekménynek nyilvánították a támadást, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága irányítja.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a rendőrség továbbra is "nyitott kérdésként" kezeli a támadó indítékait.

Elmondta azt is, hogy a gyanúsítotton olyan mellényt találtak, amilyent öngyilkos robbantást elkövető merénylők használnak, de a vizsgálat eddigi eredményei szerint a gyanúsított által viselt mellény nem tartalmazott valódi robbanószert.

A lelőtt gyanúsítottról készült, médiafelületeken megjelent fotókon az látszik, hogy a támadó testén ragasztószalagnak tűnő eszközzel rögzített szerkezet volt.

Neil Basu elmondta, hogy a nyomozók folytatják a környék aprólékos átkutatását, és a nagy kiterjedésű lezárások várhatóan hosszabb ideig érvényben maradnak.

A rendőrtiszt kérte, hogy lehetőleg mindenki kerülje el a környéket.

A helyszín London egyik leglátogatottabb turistanegyede, a közelben van Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolója, a Shard, és az egyik legnépszerűbb piac, a Borough Market, amelyet szombatonként tízezrek keresnek fel.

A környéket kiszolgáló, hatalmas forgalmú London Bridge Station metróállomást és vasúti pályaudvart a merénylet után lezárták, de péntek este újból megnyitották.

A London hídon két és fél éven belül ez a második terrorcselekmény.

A pénteki késeléses támadás helyszínének közvetlen közelében 2017. június 3-án este három terrorista egy furgonnal a híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

Néhány héttel korábban hasonló támadás történt a parlament közvetlen közelében lévő Westminster hídon is, ahol egy magányos elkövető szintén a járdán közlekedő gyalogosok közé hajtott, majd furgonjából kiszállva késsel megölt egy rendőrt.

A támadót a parlament fegyveres őrsége agyonlőtte. Ennek a merényletnek öt halálos áldozata volt.

Azóta mindkét hídon beton- és acélelemekből álló kordonnal választották el a járdát az úttesttől.

Priti Patel brit belügyminiszter e hónap elején azt jelentette be, hogy mérsékelték a brit hatóságok a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét. Patel az intézkedést bejelentő közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas.

Az ötfokozatú skálán akkor az addig érvényben volt második legmagasabb, "súlyos" szintről a harmadik szintre, "jelentősre" módosították a készültségi fokozatot. A nagy-britanniai terrorkészültségi fokozat 2014 augusztusa óta nem volt ilyen alacsonyan.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője a készültségi fokozat mérséklésének november eleji bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában részletek nélkül elmondta: a terrorelhárító szolgálat hozzávetőleg 800 vizsgálatot folytat, és 2017 óta 24 terrortámadási terv végrehajtását akadályozta meg. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vérengzés egy cseh kórházban - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 11:36 ]
Megkezdődött hétfőn Párizsban a normandiai négyek csúcstalálkozója. Az Emmanuel Macron francia, Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint Angela Merkel német kancellár tárgyalásának célja a kelet-ukrajnai helyzet rendezése. Az öt éve tartó konfliktusban 14 ezren haltak meg. A csúcstalálkozó...
2019. DECEMBER 9.
[ 22:01 ]
Újabb súlyos, erőszakos bűncselekmény okoz felháborodást a németországi Bajorország tartományban, ahol a hét végén egy tűzoltót vertek agyon tizenévesek, hétfőn pedig hátulról leszúrtak egy rendőrt. Az újabb eset kora reggel történt a müncheni főpályaudvaron, az áldozat egy 30 éves rendőr, aki egy...
2019. DECEMBER 9.
[ 20:35 ]
Kitört a fehér-szigeti vulkán hétfőn Új-Zélandon, a rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint a természeti csapásban legalább öt ember meghalt, és kétszámjegyűre tehető az eltűntek száma. John Tims rendőrségi parancsnok szerint továbbra sem világos, hogy pontosan hányan maradtak a szigeten vagy tűntek el – nem...
2019. DECEMBER 9.
[ 18:12 ]
Beolvasás folyamatban