Világ
Bejelentette lemondását a máltai miniszterelnök

Bejelentette lemondását Joseph Muscat, Málta munkáspárti miniszterelnöke vasárnap este a közszolgálati televízióban sugárzott beszédében

A politikus tudatta: arra kéri az általa vezetett, kormányzó Munkáspártot, hogy január 12-én kezdje meg az új vezető megválasztásának folyamatát, és ha megvan az új vezető, akkor a kormány és a párt éléről is távozni fog.

„Ez az, amire az országnak most szüksége van” – szögezte le Muscat.

Vasárnap ismét ezrek követelték a kormányfő azonnali lemondását Vallettában, ahol Ranier Fsadni népszerű máltai publicista leszögezte, hogy „Málta fuldoklik a mocsokban”, és Muscat minden hitelét elveszítette.

Muscatra egyre nagyobb nyomás nehezedett a hét folyamán Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásának ügyében, amelyben a fő gyanúsított Málta egyik leggazdagabb embere, Yorgen Fenech. Fenech ellen vádat is emeltek a gyilkosság miatt, de ő ártatlannak vallotta magát.

Az üzletember a héten terhelő vallomást tett Muscat volt kabinetfőnökére, Keith Schembri aki ez után a héten lemondott posztjáról, kihallgatták, majd őrizetbe is vették, de csütörtökön szabadon távozhatott, és nem emeltek vádat ellene. A merénylet tényleges elkövetőit már nem sokkal a gyilkosság után sikerült elfogni.

„Két évvel ezelőtt kormányfőként azt ígértem, hogy igazságot fogunk szolgáltatni Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának ügyében, és most azt szeretném mondani, hogy én álltam a szavam” – jelentette ki Muscat.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 októberében az autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Yorgen Fenech is érdekeltséggel bír. Az újságírónő halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át többek közt Konrad Mizzi miniszternek, aki a héten szintén lemondott.

A 45 éves Muscat 2013 óta Málta miniszterelnöke. Legutóbb 2017-ben, előrehozott választáson aratott győzelmet. A választást azért kellett megtartani, mert a Panama-iratok néven ismertté vált off-shore-botrányban a máltai kormányfő közvetlen környezetének érintettsége is felmerült. A Panama-iratok Máltát érintő ügyeit szintén Daphne Caruana Galizia tárta fel. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolják Donald Trump amerikai elnököt - jelentette be kedden Jerry Nadler, a demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke és Adam Schiff, a hírszerzési bizottság vezetője. Nadler kijelentette: Donald Trump...
2019. DECEMBER 10.
[ 16:12 ]
Natan Saranszkij egykori szovjet emberi jogi harcos, izraeli politikus kapja 2020-ban a rangos Genezis díjat - jelentette az izraeli média kedden. Saranszkij bejelentette, hogy a díjjal járó egymillió dollárt (közel háromszázmillió forintot) felajánlja az antiszemitizmus elleni harcra, átadja az ezzel foglalkozó nonprofit...
2019. DECEMBER 10.
[ 12:53 ]
Hat embert megölt és hármat megsebesített egy férfi kedd reggel az észak-morvaországi Ostrava egyik kórházában; az elkövető magával is végzett. A vérengzés a nagy morva iparváros 1200 fekvőhelyes egyetemi kórházában történt. Jirí Havrlant kórházigazgató azt mondta, hogy a támadó negyed nyolc körül nyitott...
2019. DECEMBER 10.
[ 11:36 ]
Beolvasás folyamatban