Világ
Kormányzati ügynökséget hoztak létre Németországban a szakképzett ápolók bevándorlásának támogatására
Betűméret:             

Új kormányzati ügynökség támogatja Németországban az Európai Unión kívüli szakképzett ápolók munkavállalási célú bevándorlását - jelentették be hétfőn Berlinben.

A szakképzett ápolók beáramlása "éppen az a fajta bevándorlás, amelyre szükségünk van, és amely támogatást érdemel" - szögezte le tájékoztatóján Jens Spahn egészségügyi miniszter.

Ez a fajta bevándorlás "a társadalmi összetartást is erősítheti, ha jól csináljuk", és összekapcsolja az önérdek érvényesítését a világ iránti nyitottsággal - tette hozzá a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Kifejtette, hogy az egészségügyi rendszerben és az időseket ellátó intézményekben több tízezer - különböző becslések szerint 50-100 ezer - ápoló hiányzik, és a társadalom öregedésével egyre nagyobb igény lesz rájuk. Ennek a helyzetnek a megoldásához pedig bevándorlásra is szükség van. Azonban az EU-n kívülről érkező ápolók bevándorlása és munkába állítása igen hosszadalmas folyamat, átlagosan 18 hónapig tart.

Az új kormányzati ügynökség (Deutsche Fachkräfteagentur für Gesundheits- und Pflegeberufe - DeFa) feladata ennek a folyamatnak a felgyorsítása, a legfőbb cél az átlagos átfutási idő 6 hónapra csökkentése.

Ezért a DeFa a végzettséget tanúsító oklevelek honosításától kezdve a vízumügyek intézésén át a munkaszerződés megkötéséig átfogó támogatást nyújt a munkavállalóknak és a munkaadóknak. Segít a németországi beilleszkedésben és akár a felkészülésben is, például a jövőbeli munkavállalók származási országában folytatandó német nyelvtanfolyamok szervezésével.

A saarbrückeni központú ügynökség már meg is kezdte tevékenységét, az első, kísérleti szakaszban fülöp-szigeteki és mexikói ápolók útját egyengeti, jelenleg mintegy 4200 esetet menedzsel.

A jó egészségügyi képzés miatt kiválasztott első két ország után további partnerállamok bevonását is tervezik, így a többi között Brazíliával kezdődhet együttműködés - ismertette a miniszter. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban